Zoeken

Dossier Zero SR/S - deel 1: de rijervaring

Toursport ten voeten uit

30 september 2021
Rond elektrische motoren kleven nogal wat vooroordelen, waarvan laadtijd, actieradius en ‘geen geluid – dus geen emotie’ de drie meest voordehand liggende zijn. We namen de proef op de som en zijn met de Zero SR/S voor een vijfdaagse trip via België en Luxemburg naar Frankrijk gegaan, en werden op alle vlakken aangenaam verrast. In dit 1e deel onze rijervaringen met de SR/S met GT Pack, in deel 2 zullen onze reiservaringen worden belicht.

“Wat leuk, jullie rijden elektrisch”, zegt een dolenthousiaste vrouw als ze naar ons toe komt lopen terwijl we in de rij op de veerpont van Wijk bij Duurstede staan te wachten. “Wij liepen hier en toen jullie ons zojuist voorbij reden hoorden we helemaal geen geluid, wat gáááf!” Om ons daarna het hemd van het lijf te vragen. Hoe ver we met een volle accu kunnen rijden, hoe lang de laadtijd is en vooral ook hoe het rijdt. Elektrisch motorrijden helemaal niks? Na 2.000 km weten wij wel beterDe vrouw doet het woord, maar haar vriend is minstens zo enthousiast. “Ze willen hier de dijk gaan afsluiten vanwege geluidsoverlast van motoren, maar elektrisch ben je niemand tot overlast. Dan valt er niets meer te klagen.”

“Wen er maar vast aan”, zegt elektrisch motorrijder van het eerste uur Andrew Thijssen tegen mij, die mij vandaag op een door Electric Motorbikes beschikbaar gestelde SR/F begeleid om mij wereldwijs te maken in de wereld van elektrisch motorrijden. We mogen in het verleden dan al de nodige elektrische motoren hebben getest, maar nu zal voor het eerst van elektrische laadpalen gebruik moeten worden gemaakt en dan is het toch wel handig om te weten hoe een en ander zowel in Nederland als in het buitenland werkt. De pak ‘m beet 150 kilometer lange route die Andrew heeft uitgezet varieert van smalle landweggetjes door de Betuwe en de Utrechtse Heuvelrug tot brede provinciale wegen, een klein stukje snelweg inclusief koffie met appeltaart terwijl de Zero's aan de laadpaal langs de A27 staan en tot slot een uitstapje dwars door Utrecht naar Nieuwegein en is in alle opzichten verademend en verhelderend, waardoor we superenthousiast en voor Motorfreaks begrippen supervoorbereid het avontuur aan kunnen gaan.

Tekst: Ed Smits
Fotografie: Jacco van de Kuilen