Test: Mash Dirt Track 6.5 en Dirt Track 250
Blikvanger
We zeiden het al meteen nadat we afgelopen jaar met zowel de Dirt Track 50 als de Dirt Track 125 op pad waren geweest en niet alleen in positieve zin waren verrast door de stuureigenschappen van beide fietsen, maar ook door zeer positieve complimenten die aan beide blikvangers werden uitgedeeld en waarbij opmerkelijk genoeg veel (ervaren) motorrijders geeneens in de gaten hadden dat een van die twee ‘maar’ een brommertje was. Een brommertje waarvan de begrenzer was verwijderd en dat dus 65 km/u topsnelheid had, dat dan weer wel en dat is hard genoeg om in zo’n beetje alle Ducati mag 't hebben verzonnen, maar dit is misschien nog wel meer Land of Joybuitengebieden van Nederland de maximumsnelheid toch al met 5 km/u te overschrijden. Goed, na afloop van die test dus (lees hier anders nog maar het hele verhaal, het was en ge-wel-dig avontuur), stelden we bij terugkomst al dat Mash hier eigenlijk een dikkere versie van op de markt zou moeten brengen. Om een breder publiek aan te spreken. Et voilà, nog geen jaar later is de Dirt Track familie met de toevoeging van een 250 en een 6.5 van 2 naar 4 gezinsleden uitgebreid. En dat vinden wij een supergoede ontwikkeling.
Waar het grote gros van alle fabrikanten (zeg maar gerust, alle fabrikanten) zich in Europa met name richten op de ervaren motorrijder die momenteel al dik boven de 50 is, met premium modellen en bijbehorende prijskaartjes van minstens twintig ruggen, heeft Mash zijn pijlen gericht op de onderkant van de markt. En weet daarmee onder andere de zogenaamde slapende motorrijder te bereiken, die man of vrouw die wél het motorrijbewijs heeft maar er niks mee doet en met prijskaartjes van rond de 5 mille eerder over de streep te krijgen is dan met prijskaartjes die daar het viervoudige van zijn. Minstens zo belangrijk is echter dat Mash met haar kekke line-up met name ook de jeugd aanspreekt, die bromscooters met de Mocro maffia associeert en voor wie schakelbrommers helemaal je van het zijn. “De schakelbrommer is bij de jeugd weer helemaal populair aan het worden en daar heeft Mash op ingespeeld,” aldus Jan Ykema van Mash Benelux distributeur Moto Mondo het afgelopen jaar. En aangezien nog steeds geldt dat wie de jeugd heeft,
Ziet er uit als dikke shit, toch? Dat niemand anders op dit idee is gekomen zeg
Alleen het strikt noodzakelijke, meer heb je niet nodig en meer krijg je niet
Vooruit, de remhendel had instelbaar mogen zijn, maar de klauw is wel mooi radiaal gemonteerd
straks voor een nieuwe generatie motorrijders heeft gezorgd, juichen wij dit initiatief van de Fransen met groot enthousiasme toe. Zeker als het er ook nog eens zo cool uitziet als deze Dirt Track familie.
Dat Mash meer dan de gevestigde orde nieuwe motorrijders weet te bereiken laten ook de verkoopcijfers zien. De Mash 125cc modellen zijn in Frankrijk sinds 2014 onafgebroken de meest verkochte motoren in het 125cc segment. Best knap voor een merk dat 10 jaar geleden nog geeneens bestond. Nu horen we je al denken: “Ja ja, dat zal wel, maar da’s de Franse markt en chauvinistisch als de Fransen zijn gaan die natuurlijk massaal voor een Frans product, net als dat iedereen daar in een Renault, Peugeot of Citroën rijdt,” maar dan nog. Mash werd in 2012 opgericht door het Franse SIMA (Société d’Importation de Moto et Accessoires), dat zich sinds 1976 bezighoudt met de import van een aantal motormerken, onderdelen en accessoires en dat een gat in de markt zag voor lichte betaalbare motoren met een hoog jaren ’60 en ’70 retro-gehalte, waarvan de Mash Seventy Five 125cc in 2012 de eerste aanzet gaf.
Meer dan 20 knetterleuke modellen
Doet qua coolheidsfactor niet onder voor de 6.5, deze Dirt Track 250
Zeven jaar na dato heeft Mash inmiddels meer dan 20 knetterleuke modellen op de markt gezet, met een cilinderinhoud variërend van 50 tot 400 cc, waarvan we er drie jaar geleden enkele reden op een eiland in de Middellandse zee waar Frans de voertaal is. Een jaar later lanceerde Mash de Family Side, ’s werelds enige in massaproductie gefabriceerde zijspan, en maakte daarmee met een prijskaartje van nét iets meer dan tienduizend euro zijspanrijden bereikbaar voor
De verschillen in een notendop: ander dash, andere sticker op het zijkapje
Uiteraard het kleinere blok met verchroomde uitlaat en de 17" goudkleurige wielen
motorrijders met een smalle beurs. Om afgelopen jaar opnieuw een primeur in huis te hebben: ’s werelds eerste in massa geproduceerde Flat track motor voor de straat. Of beter gezegd: motor met Flat track looks, want in het Flat track racen is 19/19” de standaard wielenmaat, waar de Fransen bij de Dirt Track 6.5 als compromis voor 18/18” wielen zijn gegaan. Maar goed, die stomme Fransen waren daarmee Indian wel mooi voor.
Dat Mash in slechts 7 jaar tijd 20 modellen in het betaalbare segment (lees: onder de 6.000 euro) op de markt heeft gezet mag op z’n zachtst gezegd een knappe prestatie worden genoemd van Fréderic Fourgeaud, ondernemer en 100% Fransman die als hoge pief bij oliegigant Ipone zijn middelen aanwendde om het Franse Mash op de richten. Want ja, de productie van Mash vindt in China plaats, maar alle ontwikkeling wordt gewoon hier gedaan. Net als je smartphone, je televisie, je laptop, Tesla, zonnepanelen en bijna alle andere motormerken (inclusief BMW en KTM, om maar eens een paar andere Europeanen te noemen). Dus om nou te zeggen dat het uit China komt is wel erg kort door de bocht: Mash is net zo Chinees als de Chinees bij jou om de hoek, die weliswaar een Chinees uiterlijk heeft maar gewoon hier in Nederland geboren en getogen is.
Land of Joy voor een betaalbare prijs dan. En dus geen Palm Springs, maar gewoon een stukje Mergellandroute bij Vaals