Introductie: BMW C600 Sport en C650 GT
Scooter handling, motor stabiliteit
Inhoudsopgave |
---|
Introductie: BMW C600 Sport en C650 GT |
Scooter handling, motor stabiliteit |
Vooruit met de geit |
Conclusie |
Technische gegevens |
Een 647cc paralleltwin zul je in eerste instantie niet snel met een motorscooter associëren, niet in de laatste plaats vanwege de ééncilinder die daar –veelal bij lichtere scooters- de dienst uitmaakt. Uitzondering daarop zijn de maxiscooters die steeds meer fabrikanten in hun gamma zijn gaan opnemen en waarbij juist de paralleltwin een uitgesproken keuze lijkt te zijn. Niet vreemd dus dat BMW bij de ontwikkeling van hun maxiscooters deze motorconfiguratie als uitgangspunt heeft genomen. En hoewel de naamstelling C600 Sport en C650 GT anders zou doen vermoeden worden beide scooters door dezelfde 647cc tweecilinder aangedreven, die bij beide scooters goed is voor een topvermogen van 60 pk bij 7.500 toeren en een koppel van 66 Nm bij 6.000 toeren per minuut. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat is goed voor een topsnelheid van 180 km/u, die door BMW elektronisch is begrensd. Hetgeen we goed konden merken op de snelweg, waar eenmaal de 180 km/u gepasseerd de motor voelbaar in begon te houden. Hard genoeg om een motorrijder vlak voor me, die ik met een blik van ‘What the fuck doet die k*tscooter achter me’ verbaasd in z’n linkerspiegel zie kijken, het leven zuur te maken. Harder had volgens BMW gemakkelijk gekund, maar is uit veiligheidsoverweging (de Pirelli Diablo scooterbanden hebben een snelheidsindex van 180 km/u) niet gedaan.
Nu is rijden op de snelweg één ding, het stadse verkeer is waar scooters eigenlijk voor zijn gemaakt, zoals ook in deze wereldstad Madrid overduidelijk is te zien. De metropool staat bol van de motorscooters die zich nog steller door het verkeer wurmen dan de Muppetshow poppen bij Appie er doorheen zijn gegaan. Elk stoplicht weer de eerste zijn, volgas bij het groene licht. Hoewel de BMW dit met verve doet en automobilisten geen schijn van kans hebben, had ik toch graag wat meer koppel onderin gezien.
De serieus ogende upsidedown aan de voorkant en horizontaal geplaatste shock langs achteren staan garant voor een strak rijwielgedeelte
Gaat nog best rap de hoek om, alleen die snor...
In Spanje waarschijnlijk totaal overbodig, maar in ons koude kikkerlandje zal 't zeker gewaardeerd worden, de zadelverwarmingDe variabele transmissie zorgt voor een continue progressie in vermogen, maar rap van z’n plek te komen is een zaak van het gas vol tegen de streep aan houden. Vanaf 3.000 toeren begint het leuk te worden, waarna de powerband progressief op gaat lopen. Eenmaal op gang beschikt de 647cc paralleltwin over een overvloedige respons, maar wat meer koppel onderin om de motor vanaf stilstand sneller te laten reageren zou geen overbodige luxe zijn geweest.
Wat echter gigantisch indrukwekkend is aan de C600 Sport is de stabiliteit van de scooter op hoge snelheid, alsof je met een normale motorfiets aan het rijden bent. Yamaha mag de T-Max tot R1 onder de motorscooters hebben gebombardeerd, die lat is bij deze C600 Sport als S1000RR onder de motorscooters nog een tikkie hoger gelegd. Waar bij de meeste scooters in snelle bochtencombinaties het frame de flexibiliteit heeft van een pot glibberige regenwormen laat de BMW zich strakker dan strak door de bochten jagen. Strak genoeg om je voldoende vertrouwen te geven om een hoge bochtensnelheid te realiseren. De vering van de C600 Sport is voor scooterbegrippen erg hard, waardoor dat wobbelige gevoel in bochten en bij hard aanremmen volledig ontbreekt. Met twee 270mm remschijven en ABS standaard zou op papier meer dan voldoende remvermogen aanwezig moeten zijn,
Het display is overzichtelijk en bomvol informatie, de twee opbergvakken zijn groot genoeg om je pakje Marlboro in op te bergen, maar slechts een is middels het stuurslot af te sluiten
Zeg jongens, weten jullie ergens een Barbier in de buurt?
Over opbergruimte gesproken... dankzij de flexcase kunnen probleemloos twee integraalhelmen onder het zadel worden opgeborgenmaar remmen blijken niet het sterkste punt van deze scooters te zijn. De C600 Sport wordt opgegeven voor een rijklaar gewicht van 249 kilo, bij de C650 GT mag daar nog 12 kilo bij op worden geteld. En dat zijn flink wat kilo’s die bij tempo 180 tot stilstand moeten worden gebracht. Nu was op de bochtige bergweg buiten Madrid hard remmen niet zozeer het probleem, maar eerder het gebrek aan, zo niet het sponsige gevoel in de remhandle wat de remmen de das om deed.
Ten opzichte van de luxere C650 GT is het zadel van de C600 Sport langer en smaller vormgegeven, dit om de sportiviteit te onderstrepen en de Sport wat scherpere stuureigenschappen mee te geven. Nog steeds erg comfortabel, maar niet op het luxe sofa niveau van de GT. De sportieve zit geeft je echter wel meer ruimte om wat te verzitten en daarmee wat sportiever te rijden, wat het hele idee achter de C600 Sport is. Onder het zadel is een relatief grote opbergruimte, die nog eens kan worden vergroot door de door BMW tot flexcase gedoopte bodempartij uit te klappen en er ineens probleemloos twee integraalhelmen in opgeborgen kunnen worden. Overbodig te vertellen dat dit alleen kan worden gedaan indien de motor is geparkeerd, omdat de flexcase op het achterwiel steunt. Een veiligheidschakelaar voorkomt in dit geval dat de scooter kan worden gestart. Zonder duopassagier voldoet de standaard opbergruimte echter al, je boodschappen van Albert Heijn of je eigen helm opbergen is geen enkel probleem.
Zoals bij de meeste motorscooters werd ook bij deze nieuwe BMW’s het motorblok voorover gekanteld om een zo vlak mogelijk pakket te creëren, maar het 70° voorover gekantelde motorblok kon niet voorkomen dat de ruimte tussen de benen niet kon worden uitgevlakt. En dat is wel zo lastig mocht je nog een extra tas met boodschappen tussen je benen mee willen nemen. Een bagagehaak, zoals vooral bij Italianen onder het contractslot vaak is terug te vinden, ontbreekt, maar had er wat ons betreft best mogen zitten. Altijd handig om een extra haakje te hebben, al is het maar om bijvoorbeeld een helm aan op te hangen, mocht de ruimte onder het zadel al door belangrijkere zaken in beslag zijn genomen. Wel zijn aan beide zijden van het contactslot twee opbergvakken aangebracht, waar kleine zaken in zijn op te bergen, maar slechts één daarvan is via het stuurslot af te sluiten.