Test: Honda Transalp XL700V
Pagina 3
Inhoudsopgave |
---|
Test: Honda Transalp XL700V |
Pagina 2 |
Pagina 3 |
Pagina 4 |
Pagina 5 |
Pagina 6 |
Pagina 7 |
Vertrouwd
Zie je de Transalp in huidige vorm, is het wennen met het nieuwe uiterlijk. Plaatsnemen op haar is een stuk vertrouwder. Alhoewel… ze ziet er niet alleen slanker uit, ‘tussen de benen’ merk je het ook goed als je op haar zit. Toch is het vertrouwde snel terug. De – voor de kleinere onder ons – redelijke hoge zit met een zadelhoogte van 841mm, met een rechte rug en een breed stuur. Zodra de motor begint te lopen – en met de komst van de injectie is het ook bij de koude start voldoende om alleen de startknop even in te drukken – komt ook het oude vertrouwde V-Twin geluid van de Transalp tot leven. Beschaafd maar zeker een stem die ikzelf graag hoor.
Klak
Het is al na een paar meter dat ik gelijk het gevoel heb, dat de Transalp nooit uit mijn leven is weggeweest. Als een warm mes door een pakje boter, schakelt ze zonder mopperen door de versnellingen heen. Oké.. soms is wel de ‘bekende’ klak te horen, maar goed ook misschien anders ga je nog twijfelen of je wel hebt geschakeld. Het gaat echt soepel! En met maakt niet of je dan laag of hoog in de toeren zit.. ze gaat gewoon door alle 5 – ja, ze heeft er nog steeds 5 - de versnellingen heen. Idem voor de trekkracht. Of je nu 2 of 7000 toeren maakt, ze gaat er vandoor. Verwacht niet dat je gelijk als een speer er vandoor gaat, maar de trekkracht is ruim voldoende om je er doorheen te trekken. Een bocht nemen met 1 of 2 versnellingen te hoog wordt je moeiteloos vergeven, zoals alleen een echte liefde je kan vergeven. Ideaal – naar wij dachten – voor het rijden in de bergen en/of met krappe, langzame bochten of gewoon als je op een mooie (zomer)dag een ritje door het land maakt.
Invallen
Het was vroeger al zo, dat de Transalp met de grootte, smalle bandjes wel wat nerveus wou aanvoelen en de bocht wilde invallen. Zeker op lage snelheid. De bandenmaten zijn van maat veranderd, maar deze ‘eigenschap’ is wel gebleven. Net als vroeger… geen probleem. Het geeft genoeg vertrouwen dat je het idee hebt dan je om een spijker heen kan draaien. Ideaal voor als je tijdens de drukke spits of stad een weg baant. Mijn eigen Transalp gebruikte ik ook altijd voor dagelijks verkeer en tijdens deze test kreeg ik ook weer zin om dat te gaan doen.
Kapje
Nu was het niet de warmste (en droogste) maand van het jaar dat we de Transalp reden. Het voordeel van de handkappen – waar de Transalp mee is uitgerust – komt dan wel extra naar voren. Je krijgt een stuk minder snel koude handen. Ook de windbescherming is op de Transalp nog steeds goed te noemen. De Honda is minder massief ogend dan haar voorgangers, verrassend genoeg is de kleinere topkuip – met de opvallende ronde koplamp – en vooral veel kleinere ruitje goed in staat om je uit de wind te houden. Zal ons niks verbazen als ze dit bij Honda uitvoerig hebben uitgetest in de windtunnel.
Geen leugen
Omdat de Transalp maar 5 versnellingen heeft, maak je op de snelweg – zeker op de Duitse Autobahn – nogal snel veel toeren. Voor je gevoel voornamelijk. Een zesde – eventueel puur fungerend als een overdrive zal dan soms misschien nog wel wenselijk zijn. Het maakt namelijk niet uit of je 2 of 8000 toeren rijdt en waar de toerenbegrenzer ingrijpt. De Transalp wil toch wel. Verwacht geen super hoge illegale snelheden, want bij zo’n 180 kilometer per uur houdt het toch echt wel op. Bijna hetzelfde wat de Deauville haalt met hetzelfde motorblok. En als we dan toch vergelijken met de Deauville, doet de Transalp ongeveer hetzelfde qua benzineverbruik. Ondanks de koude Verbruik Honda Transalp XL700V:
- Hoogst: 1:19,8
- Laagst: 1:20,7
- Gemiddeld: 1:20,2omstandigheden, laat de Transalp een zeer net verbruik zien en ook nog eens zeer constant. Tussen het hoogste en laagste verbruik zit maar een kilometer per liter verschil! Honda heeft bij de introductie aangegeven dat de kleinere inhoud van de tank zal worden ‘opgeheven’ door een zuiniger verbruik. Dit is niet gelogen. Was het verbruik 4 jaar geleden nog gemiddeld 1:17, het 2008 model haalt ruim 20 kilometer met 1 liter benzine. Het zit duidelijk wel snor dus met de injectiemotoren van tegenwoordig. Het verbruik is gelijkwaardig of zelfs beter dan de modellen met carburateurs. En van een aan-uit reactie of (te) directe werking op het bewegen van de gashand is geen sprake… zelfs verre van dat bij de Transalp.