Test: Honda Transalp XL700V
Pagina 2
Inhoudsopgave |
---|
Test: Honda Transalp XL700V |
Pagina 2 |
Pagina 3 |
Pagina 4 |
Pagina 5 |
Pagina 6 |
Pagina 7 |
Totally Transalp make-over
Voor 2008 heeft Honda behoorlijk uitgepakt. Ze zag er nog redelijk uit, maar één van de opmerkingen die regelmatig te horen waren was dat de Transalp toch een verouderd model aan het worden was. Het werd tijd voor een complete make-over, zowel onder- als bovenhuids. En zoals vrouwen – en tegenwoordig ook steeds vaker mannen doen – zijn ze bij Honda als het ware naar een Robert Schumacher gestapt en hebben ze de Transalp als een Marijke Helwegen een nieuw uiterlijk gegeven. Het 2008 ziet er daardoor een stuk jonger en verfrissender uit. Toch zijn verschillende Transalp karakteristieken behouden gebleven, zoals bijvoorbeeld de 2 ‘pijpjes’ aan het uiteinde van de uitlaat.
Verkleining
Mocht je de banden zien als de voorgevel van een vrouw, dan heeft de Transalp een borstcorrectie ondergaan. Het voorwiel is van een 21” wiel verkleind naar een 19”, maar heeft met de 100/90 maat wel een breder profiel gekregen. Nog steeds een bandenmaat die past bij een Allroad, maar wel een behoorlijk verschil. De bandenmaat achter is tevens veranderd en is
nu een 130/80 ten opzichte van de 120/90. Deze verandering moeten ervoor zorgen dat de Transalp nog betere rijeigenschappen krijgt bij het manoeuvreren in de stad en snelle bochten. Een verkleining – die meestal niet snel wordt toegejuicht – is dat de tankinhoud ook minder is geworden. Van 19 liter is dit gegaan naar 17,5 liter. Een verkleining die volgens Honda niet van invloed is op de actieradius aangezien de Transalp zuiniger zou zijn geworden.
Vergroting
Sinds het begin is de Transalp al uitgerust met een 52° V-twin blok. Bij de XL650V – de vorige generatie Transalp – was dit blok dezelfde als in de Honda Deauville was te vinden. De Deauville heeft in 2006 een nieuw motorblok gekregen, met een inhoud van 680cc. Bijna vanzelfsprekend is het dus ook dat de Transalp nu ook ditzelfde blok heeft gekregen en nu als XL700V door het leven gaat. Niet alleen het aantal cc is vergroot, het aantal paardenkrachten is ook toegenomen naar 44 kW bij 7750 toeren. Het vermogen is ook licht toegenomen naar maximaal 60 newtonmeter bij 5500 toeren. De Transalp heeft nu 4 kleppen per cilinder ten opzichte van 3 bij de vorige generaties en ook de compressie is verhoogd van 9,2:1 naar 10,0:1. Met dit nieuwe motorblok is er tevens voor de Transalp een einde gekomen aan het carburateurtijdperk. Het PGM-Fl injectiesysteem en de katalysator zorgen ervoor dat er zonder problemen voldaan wordt aan de (strenge) Euro3 emissie-eisen.
Aangezicht
Bij de metarmafose is het dashboard niet overgeslagen. Net als de complete uitstraling is deze gemoderniseerd en verfrissend. Het toch wel ouderwetse klokkenspel is gedeeltelijk digitaal geworden. Er is nog een – centrale – analoge toerenteller aanwezig, terwijl de rest allemaal digitaal is. Niet gelijk heel super uitgebreid, maar wat je nodig kan hebben zit erop en misschien nog wel veel belangrijker, alles is ook nog duidelijk afleesbaar. Naast trip- en odometers, wordt getalmatig de temperatuur aangegeven en via blokjes de hoeveelheid benzine. Geen reservelampje voor de benzinevoorraad is aanwezig, maar mocht je de reserve gaan aanspreken – wat procentueel toch redelijk snel gebeurt aangezien de tank kleiner is geworden ten opzichte van het vorige model – gaat de balk van de benzinevoorraad ‘lopen’… erg duidelijk en als je zonder benzine komt te staan, kan je alleen jezelf eigenlijk de schuld geven. Het is wel jammer dat de afwerking net iets minder is. Niet van het dashboard zelf, wel van de bedrading eronder. De kabels zitten redelijk in het zicht. Iets wat net niet helemaal ‘past’ bij de het verfrissende uiterlijk van de Transalp.
Weegschaal
Ondanks dat het niet direct een hot issue is voor dit soort motoren, wordt er vaak gekeken wat nu het gewicht van een motor is. Zeker als een motor zo ingrijpend is veranderd. Dit antwoord is niet zo gemakkelijk te geven. Was het voorheen – zoals veel andere merken ook doen – het drooggewicht wat Honda opgaf voor haar modellen, vanaf dit jaar geeft Honda het rijklaargewicht op. Iets wat de Europese merken meestal al deden. Een stuk ‘eerlijker’ en beter te vergelijken. En met 219 kilogram is het verschil met het vorige model beperkt. 7 Liter benzine, paar liter olie, alle andere vloeistoffen, accu, ABS systeem enz enz en het drooggewicht ligt dichtbij de ongeveer 190 kilogram wat de Transalp altijd al als opgegeven drooggewicht had.