Test: Suzuki Burgman 200
Pagina 2
Inhoudsopgave |
---|
Test: Suzuki Burgman 200 |
Pagina 2 |
Pagina 3 |
Pagina 4 |
Pagina 5 |
Mediterraan gevoel
Er zijn meerdere redenen waarom de motorscooter in Mediterrane landen zo populair is. Zo maakt Europese wetgeving het mogelijk om met een autorijbewijs een lichte motorfiets of motorscooter te besturen. Nu geldt dat niet voor deze Burgman, voor deze wetgeving is de cilinderinhoud namelijk beperkt tot 125cc. Weten we meteen waarom Suzuki ook een 125cc versie op de markt heeft gezet, maar dat even terzijde. Daarnaast is het dagelijkse verkeer in en rondom grote steden als Barcelona of Milaan een dusdanige jungle dat een (motor)scooter eigenlijk de enige manier is om je enigszins snel van a naar b te begeven.
Daarbij, eenmaal aan de motorscooter zul je gaandeweg van licht naar zwaarder gaan, zo is de gedachte van de fabrikanten. Geen verkeerde gedachte, maar daarvoor zul je de forens wel eerst op de scooter moeten krijgen. En dat is in ons land, net als bij onze zuiderburen, niet eenvoudig. De automobilist is gewend aan zijn luxe en heeft als forens negen op tien een leaseauto van de zaak, de motorrijder kijkt nog steeds laagdunkend naar een motorscooter als zijnde ´net niet´. Niet vreemd dat ook binnen onze redactie niemand écht stond te popelen om dit als eerste op zich te nemen. Excuses als ‘dan is mijn schoonmoeder jarig’ of ‘dan moet ik op Yoga-cursus’ tot ‘dan moeten we toch overhuizen?’ waren dan ook niet van de lucht. Maar dat zou veranderen…
Onbekend maakt onbemind
Vanaf de eerste meters die we met de Burgman 200 afleggen is er slechts een ding wat we ons afvragen: “waarom hebben we dit niet eerder gedaan?” Een vraag die ons vijf minuten eerder door Suzuki monteur Erik, die de scooter voor ons had klaargemaakt, was gesteld. Nu vergt scooterrijden wel enige gewenning, maar dat is maar van korte duur. Grootste verschil met motorrijden is de linker handle, die bij een motor de koppeling en bij een scooter de achterrem bedient Nu lijkt het op voorhand nogal erm… apart… om met je linkerhand de achterrem te bedienen, maar die angst bleek al heel snel ongegrond. Vijf minuten scooteren en je rijdt alsof je al jaren niet anders gewend bent, maar daarover later meer. Eerst even de Burgman 200 naderbij bestuderen.
De scooter is – zeker voor zijn kleine cilinderinhoud – behoorlijk ruim en riant en biedt voldoende windbescherming. De opbergruimte die deze scooter biedt mag zeker riant worden genoemd. Alleen onder het zadel al is plaats voor twee helmen en een attaché koffer, en dan is in het kuipwerk nog voldoende opbergruimte. Allereerst een soort ‘dashboard-kastje’ onder het stuur wat behoorlijk ruim en afsluitbaar is. Daarnaast is nog een extra opbergvakje met ruimte voor bijvoorbeeld je mobile telefoon, je i-pod, je knip, je kentekenpapieren of meer van dat soort zaken. Het dashboard is eenvoudig maar wel overzichtelijk. Een analoge snelheidsmeter en gecombineerde analoog/digitale kilometerteller. Analoog voor de totaalstaand, digitaal voor de tripmeter. Een koelvloeistof temperatuurmeter en een brandstofmeter completeren het geheel.