Zoeken

Test: Aprilia Pegaso 650 Strada

Pagina 6

4 december 2006
Inhoudsopgave
Test: Aprilia Pegaso 650 Strada
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8

Conclusie

Pegasos, het krachtige mythische paard dat staat voor vrijheid en het aardse achter zich laten. Nu zal de Aprilia Pegaso Strada er - gelukkig maar - niet letterlijk voor zorgen dat zodra je haar bestijgt ten hemel zal vliegen. Maar dat neemt niet weg dat op de Strada wel figuurlijk datzelfde gevoel te bereiken is en dat het dát stuk vrijheid geeft waarvoor velen onder ons motorrijden. Ondanks dat hij het niet van zijn formaat moet hebben, heeft hij een strijdlustig uiterlijk. Niet alleen het uiterlijk is strijdlustig, ook het blok heeft dat in zich. Aprilia maakt voor de Pegaso weliswaar gebruik van het Yamaha blok dat ook in onder andere in de XT660

terug is te vinden, maar op de Strada voelt en gedraagt het blok zich anders. Er zit veel pit in en hij is daarnaast erg soepel van karakter zonder dat het verbruik gelijk pittig is te noemen: integendeel zelfs. Met een gemiddelde van bijna 1 op 19 drinkt hij minder dan menig ander Arabisch volbloed.

Behalve sportieve aspiraties blijkt de Strada ook nog een werklustig paard te zijn. Het maakt maar weinig uit voor wat kar je hem spant. In de stad is het gemakkelijk manoeuvreren en obstakels te nemen, terwijl buiten de stad de gang overgaat in een stabiele draf. Op de snelweg kan nog behoorlijk worden gegaloppeerd, maar dat is een gang die toch iets minder bij hem past. Aprilia heeft voor een aardig zacht zadel gekozen. Zeker voor het "urban" gebruik en de minder lange ritten geeft dit veel comfort. Het nadeel van deze keuze is dat het zachte zadel bij langere tijd op het ijzeren ros doorbrengen juist minder comfortabel wordt. Een keuze bij de Pegaso waar we zeker zeer content mee zijn, is om de tankdop onder een klep te stoppen. En dan met name om gelijk daarbij een opbergvak te creeren.

  • Opbergvak tank
  • Manoeuvreerbaarheid
  • Kracht / souplesse motorblok


  • Zacht zadel
  • Induiken voorvering bij stevig remmen

Om op een paard van vlees en bloed te gaan zitten en rijden heeft mij nog nooit echt aangetrokken. Mocht dit in de buurt komen van rijden op de Aprilia Pegaso 650 Strada kan ik wel begrijpen waarom zoveel mensen aan paardrijden doen en zou het zo maar kunnen dat ik toch maar eens ga denken dit ook te gaan proberen.