Zoeken

Test: Aprilia Pegaso 650 Strada

Pagina 5

4 december 2006
Inhoudsopgave
Test: Aprilia Pegaso 650 Strada
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8

Urban

Een paard zal voelt zich misschien niet zo snel thuis in een drukke stad maar voor de Strada gaat dit niet op. De stuureigenschappen - samen met het toch wel lage gewicht - zorgen ervoor dat hij gemakkelijk te manoeuvreren is. Of het nu slalommen is om allerlei obstakels heen die je in het drukke straatbeeld kan tegenkomen, of in een smal straatje keren… het kost geen moeite en je zal bijna gaan denken dat je het gaat opzoeken. Zelfs Pluvius - die rijkelijk van zich liet spreken - lijkt dan zelfs weinig van dat plezier te kunnen ontnemen. Wat dat betreft is de term urban bike - zoals Aprilia de Pegaso Strada ook wel noemt - een juiste benaming. Een geschikte motorfiets voor in de drukke stad of als woon-werkverkeer inzetbaar, maar de snelweg hoeft zeker niet te worden ontlopen.


Obstakels
Net zoals in het buitengebied liggen er in stad er vaak drempels op de gekozen route. Maar ook een stoep op- of afrijden komt regelmatig voor. Voor dat soort obstakels en andere oneffenheden is de Strada uitgerust met een 45mm telescopische voorvork die niet instelbaar is. Achter is een Sachs monoshock gemonteerd waarvan de veervoorspanning en uitgaande demping is in te stellen. En die doen goed hun werk, met een redelijk gemak wordt alles mooi verwerkt en voelt de motor comfortabel aan. Wel veert de voorkant redelijk in bij stevig remmen... maar ja dat is iets dat we wel vaker zien bij dit soort motoren. Voor het remwerk heeft de Strada aan de voorkant een enkele remschijf van 320mm van Brembo. Aan de achterkant is van hetzelfde merk een 265mm remschijf gemonteerd. Zowel voor als achter is er voldoende remvertraging en zijn ze goed doseerbaar.

Genieten
De Strada beschikt over een 16 liter benzinetank en samen met het verbruik is er op de Strada toch een mooie actieradius te halen. Want met een gemiddeld verbruik van bijna 19 kilometer op 1 liter benzine kan er toch bijna 300 kilometer met een tank worden gereden. Zelfs bij stevig doorrijden blijft het verbruik binnen de perken door niet onder de 1:17 te komen. Ben je wat meer aan het genieten van de omgeving en hoeft het allemaal niet zo snel, dan is het niet moeilijk om meer dan 20 kilometer met een liter benzine te doen.

Verbruik Aprilia Pegaso 650 Strada:

Hoogst: 1:17,3
Laagst: 1:20,6
Gemiddeld: 1:18,8

Een gunstig verbruik dus om bijvoorbeeld grote tochten te maken. Op zich is dat ook wel mogelijk, maar met de keuze voor een zacht zadel neemt toch wel na enige tijd het comfort af. Voor korte ritten is een zacht zadel lekker, maar persoonlijk zou ik toch wel een iets harder zadel wensen zodat het rijden ook na een paar uur nog goed vol te houden is.