Introductie: Aprilia RSV1000R en Factory
Pagina 2
Inhoudsopgave |
---|
Introductie: Aprilia RSV1000R en Factory |
Pagina 2 |
Pagina 3 |
Pagina 4 |
Pagina 5 |
Pagina 6 |
Technisch hoogstandje
|
Lage Cw
Uiteraard moet een nieuwe motor beter, sneller en mooier zijn dan het vorige model. Voor dat laatste werd de carrosserie van de RSV grondig onder handen genomen. De kuip kreeg een fraaie, vierdubbele koplamp die in paren brandt, zodat de motor niet scheel kijkt als je de lampen aan hebt. Daarnaast kreeg de kuip grotere ventilatiegaten voor betere koeling en een slanker profiel, waardoor je meer bewegingsruimte hebt. De zijpanelen bestaan nu uit slechts twee delen per kant, zodat ze sneller te demonteren zijn. Ook de nummerplaat- houder is demontabel, omdat je die nu eenmaal niet nodig hebt als je serieus het circuit op wilt, maar wel als je er naar toe wilt rijden. Aan de achterzijde werd ook het een en ander veranderd, de RSV kreeg en slankere kont die gemener kijkt dan de vorige. Het conventionele achterlicht moest wijken voor een LED-exemplaar, dat is voorzien van een blanke lens en 16 LED’s. Een groot pluspunt van de nieuwe kuip is zijn lage luchtweerstand- coëfficiënt, de Cw-waarde bedraagt slechts 0,3 en dat is belangrijk wanneer je een hoge topsnelheid wilt halen. Natuurlijk is ook het motorvermogen daarvoor essentieel, vandaar dat het beroemde V-twin-blok ook nog eens flink werd herzien.
Technisch hoogstandje
In essentie is het blok nog steeds hetzelfde Rotax-blok waarmee de RSV ooit het levenslicht zag. Het is nog steeds een technisch hoogstandje, ook voor moderne begrippen. De 998cc metende krachtbron heeft een blokhoek van 60 graden en is voorzien van twee balansassen tegen het trillen: de eerste bevindt zich onderin het dry-sump carter en bestrijdt de primaire trillingen, terwijl de tweede zich als extra gewicht op een van de twee bovenliggende nokkenassen van de achterste cilinderkop bevindt. Deze as bestrijdt de secundaire trillingen, zodat de motor ondanks zijn afwijkende blokhoek een nagenoeg trillingsvrije loop kent.
Behalve dit AVDC-systeem (Anti Vibration Double Countershaft) heeft de RSV-krachtbron nog een bijzondere constructie, de Pneumatic Power Clutch. Dit is een pneumatisch bekrachtigde koppeling, waarbij het motorvacuüm wordt gebruikt om de koppeling een beetje in te drukken.
Dat vermindert de benodigde bedienings- kracht en werkt tevens als backtorque limiter, omdat de koppeling vanwege de verminderde aanlegdruk makkelijker doorslipt als de gasklep gesloten is.
Sterker
Uiteraard moest het nieuwe motorblok sterker en lichter worden. Vandaar dat het blok diverse deksels van het super- lichte magnesium kreeg, waaraan het blok de naam ‘V60 magnesium’ verdient. Het vermogen van het blok bedraagt nu 143 pk bij 10.000 tpm, 4 pk meer dan zijn voorganger eruit kreeg. Het koppel bedraagt nu 101 Nm. Om een en ander voor elkaar te krijgen werd er voornamelijk aan de in- en uitlaatzijde van het blok gesleuteld. Zo kreeg het blok 57 mm gasklephuizen van Bing, die hun lucht krijgen via een verbeterde Air Runner Ram Air inlaat, die midden tussen de koplampen zit. De lucht stroomt daarvandaan rechtstreeks, dwars door het balhoofd naar de airbox die een inhoud van 10,3 liter heeft. In het air-runner kanaal zit een klep, de door de ECU wordt bediend. Daardoor kan de boordcomputer de luchtstroming voor elk toerental en elke belastingstoestand optimaal afregelen.
De Air Runner heeft overigens nog een tweede functie, de tunnel wordt ook gebruikt als bevestiging voor de kuip en de koplampen, zodat er geen lelijke beugels gebruikt hoeven te worden. De koppen van de RSV-twin werden ook herzien en kregen onder meer nieuwe, 2 mm grotere uitlaatkleppen met een diameter van 33 mm. De uitlaatgassen stromen van daaruit in de uitlaatpijpen, die in de dempers 200 mm verder doorlopen om meer koppel bij lage toerentallen te genereren. In de dempers komen de gassen een katalysator tegen, die nu veel dichter bij de collector zit. Daardoor warmen de katalysatoren sneller op, zodat de activeringstijd is gehalveerd. Voor de regeling van injectie en ontsteking koos Aprilia ditmaal voor een ECU van Siemens VDO. Deze computer berekent het ontstekingstijdstip en de inspuithoeveelheid aan de hand van de signalen van maar liefst 15 sensoren. Voor de datatransmissie maakt het systeem gebruik van een CAN-netwerk, dat ook het vernieuwde dashboard aanstuurt. Het dashboard werkt tevens als diagnoseapparaat en heeft verder dezelfde functionaliteit als bij het vorige model, met onder andere een geheugen voor 40 rondetijden. Daarnaast is het elektrische systeem voorzien van een startbeveiliging, die is gebaseerd op een elektronische sleutelherkenning.