Eerste impressie: BMW R1200R
Pagina 3
Inhoudsopgave |
---|
Eerste impressie: BMW R1200R |
Pagina 2 |
Pagina 3 |
Pagina 4 |
Pagina 5 |
Pagina 6 |
Pagina 7 |
Technische snufjes
Nu zal het niet vreemd klinken dat ook de BMW R1200R optioneel uit te rusten is met ABS. Bij bijna alle BMW's is dit mogelijk. Nu heeft de Beierse fabriek ook al een lange geschiedenis qua ABS toegepast op motoren. In 1988 werd voor het eerst bij BMW ABS op motoren mogelijk. Woog toen nog het systeem nog zo'n 11 kilo, in de loop der jaren is het gewicht afgenomen naar een goede 2 kilogram. Net zoals de motorische techniek steeds veranderd en verbeterd wordt, geldt dit ook voor ABS. En op de nieuwe roadster zal ook een nieuw integraal ABS systeem worden toegepast.
Een veelgehoorde opmerking van BMW-rijders is dat men huidige integraal ABS "luidruchtig" vindt. Zodra er in de rem wordt geknepen is het ratelende geluid van de pomp die de vloeistof rondpompt hoorbaar. Door de bekrachtiging wordt ook vaak opgemerkt dat de feedback naar de bestuurder toe niet optimaal is. En - niet zichtbaar of voelbaar - met het toenemen van alle elektronische toepassingen en systemen, is een zo'n laag mogelijk stroomverbruik wenselijk. Onder andere deze punten waren uitgangspunt om - naast het steeds proberen van bestaande technologieën aan te passen en te willen verbeteren - te komen tot het nieuwe integrale ABS: i-ABS II. Door gebruik te maken van analoge klep technologie zijn onder andere bovenstaande punten aangepakt en verbeterd. Opvallendste is daarbij dat de ratel van de pomp niet meer hoorbaar is. De remhendel inknijpen resulteert niet meer in een ratel. Doordat er geen versterker meer nodig is, is de feedback naar de bestuurder ook directer. Doordat de analoge kleppen sneller en adequater kunnen reageren is de remweg korter, maar ook hoeft de motor niet te lopen om normaal te kunnen remmen.
ASC
Ook is dit nieuwe systeem voorbereid op Automatic Stability Control oftewel ASC. Dit nieuwe systeem zal ook als optie beschikbaar worden op de R1200R en als "wereldprimeur". Dit systeem is als het ware als een tegenhanger van ABS te zien. ASC voorkomt het doorspinnen van het achterwiel bij volle acceleratie of wanneer het achterwiel begint te spinnen bij gladde ondergrond. Een spinnend achterwiel kan namelijk nog wel eens opzij stappen waardoor de controle nog wel eens wordt verloren. Daarnaast helpt het systeem tegen het loskomen van het voorwiel bij acceleratie. De werking van ASC is vergelijkbaar met ABS. De ABS sensoren van het nieuwe ABS bepalen de snelheid van de wielen en grote verschillen in snelheid tussen voor- en achterwiel worden gedetecteerd en beoordeeld door de computer. Wordt er een "gevaar" gezien, dan zal het systeem ingrijpen door gas terug te nemen. Helpt dit nog niet genoeg dan zal zelfs de brandstoftoevoer tijdelijk geheel worden onderbroken. Net zoals ABS is dit een systeem om de veiligheid voor de berijder te verhogen en niet om boven eigen kunnen te gaan rijden. Voor wie op sommige momenten geen behoefte aan dit extra veiligheidssysteem heeft, kan op elk moment - en dus ook tijdens het rijden - het systeem uitschakelen.
TPC
Ook zal vanaf eind 2006 de roadster optioneel kunnen worden uitgerust met TPC, Tyre Pressure Control. Net zoals ASC is dit een nieuw systeem wat zowel aan veiligheid als ook comfort moet bijdragen. TPC is zoals de naam het al zegt een bandenspanningcontrolesysteem. Via wielsensoren wordt de spanning in de banden in de gaten gehouden. Mocht tijdens het rijden het systeem detecteren dat de druk snel minder wordt, dan zal de bestuurder via waarschuwingssignalen op het dashboard er op geattendeerd worden. Tevens zal het mogelijk zijn om de bandenspanning via een druk op een knop in beeld te krijgen, waardoor de spanning controleren wel een stuk eenvoudiger wordt.