Zoeken

Test: KTM LC8 950 Adventure

Pagina 2

9 april 2005
Inhoudsopgave
Test: KTM LC8 950 Adventure
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8

Imposant

Imposant is wellicht het juiste woord? Imposant van gestalte, imposant van uiterlijk, imposant qua specificaties. De KTM LC8 950 Adventure. Een "Dakar winnaar", 198 kilo, 98 Oostenrijkse paardenkrachten, Brembo remmen, een vette 48mm WP voorvork. Yep, imposant is het juiste woord. Een motor waarvan je al onder de indruk raakt nog voordat je er ook maar één meter mee gereden hebt, ongeacht of je "m qua uiterlijk mooi vindt of niet. Want over dat uiterlijk schijnen de meningen nogal verdeeld te zijn. Een wedstrijd machine in "reis- enduro trim". Woestijn race kameel in "burger uitvoering".

95%

Volgens KTM is deze Adventure qua onderdelen voor maar liefst 95% gelijk aan de roemruchte Parijs-Dakar machine die met Fabrizio Meoni aan boord meteen het recht der sterkste voor zich opeiste. Winnen! Op pure kracht en snelheid. Zo"n vier jaar geleden werd er gestart met de ontwikkeling van de LC8, de woestijnrally"s werden als proeftuin gebruikt.

Anders dan anderen

Het van oorsprong rasechte cross/enduro en off-road merk KTM lijkt ook het asfalt segment te willen aanspreken. Kwestie van een graantje meepikken wellicht? Nog niet zo heel lang geleden kwamen er uit de Oostenrijkse fabriek slechts machine"s voorzien van noppenbanden. Het tij is echter gekeerd, ook KTM is bezig met een opmars richting de geasfalteerde wegen. Motoren met wegbanden, all-road banden op zijn minst.

Zelfs in de wegracerij heeft KTM zijn intrede gedaan. Dat als eerste van de "straat"fietsen KTM met de Adventure 950 kwam, is niet vreemd. Zeker niet als je bekijkt dat BMW met de R1150/1200GS een van de bestverkopende motorfietsen in Europa heeft. Dat men in Oostenrijk toch uit een iets ander vaatje wilde tappen met hun "reise-enduro", dat was al snel duidelijk.

Off-road achtergrond

Zoals ik al zei: de motor is een rechtstreekse nazaat van de roemruchte Dakar-machine, en dat is aan alle kanten te merken. Loop eens om de motor heen en geef je ogen de kost. Een 21 inch voorwiel? De concurrentie doet het met 17 inch. Hoge kuipruit, dubbele uitlaten, tank met twee tankdoppen, een zwaar uitgevoerde carterbescherming, sportieve snit. Anders dan anders. Neem plaats in het zadel en vindt jezelf terug in een "op de motor" positie. Niet erin , nee erop, enduro stijl. Multifunctioneel en grappig vormgegeven dashboardje, de kilometers digitaal, de toerenteller als vanouds met een wijzertje. Een breed stuur waar weliswaar het KTM logo op prijkt maar dat gefabriceerd werd door de firma Renthal. Wederom wordt de off-road achtergrond verraden.