Zoeken

Test: Battle of the V-Twins

Pagina 9

9 september 2005
Inhoudsopgave
Test: Battle of the V-Twins
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8
Pagina 9
Pagina 10
Pagina 11
Pagina 12
Pagina 13
Pagina 14

Aprilia RSV1000 Factory

De Aprilia RSV1000 Factory is het op een na oudste model van deze vergelijkingstest. Kan je het je voorstellen? De motor -die in 2003 het levenslicht zag- werd voor 2005 slechts minimaal onder handen genomen. Technisch bezien bleef de motor ongewijzigd, de enige verschillen die we konden bespeuren waren dan ook van optische aard. Zo prijkt nu pontificaal een leeuwenkop op de kuip en hebben de knippers in het kontje een wit glaasje gekregen. Met de Factory heeft Aprilia een circuitmotor puur sang neergezet, iets wat alleen al aan de bandenkeuze (Pirelli Supercorsa"s) af te lezen is. De verschillen ten opzichte van de RSV1000R zijn dan ook enorm.

Verbruik
Dat men bij Aprilia niet bepaald veel aandacht besteedt aan zuinigheid, dat wisten we al. Deze RSV1000R Factory is daarin geen uitzondering, maar daar is het - in alle eerlijkheid - ook niet de motor naar. Het is de meest extreme Aprilia die je voor geld kunt kopen, en dan ga je niet zeuren over iets als brandstofverbruik. Bij deze. Gemiddeld: 1:13,5 Maximaal: 1:13 Minimaal: 1:14

Zo heeft de Factory onder meer radiale remklauwen, Öhlins vering, een verstelbare Öhlins stuurdemper, gesmede aluminium OZ wielen, een "non-slip"-racezadel en diverse carbon kuipdelen. En dat voor een meerprijs van nét geen 3500 euro. Opmerkelijk is trouwens dat de Factory ondanks zijn status van racereplica toch gewoon als tweezitter op de markt is gezet.

Fors

Wil je jezelf trotse eigenaar van een Factory noemen, zul je nog altijd 19.379 euro"s over de toonbank moeten gooien, hetgeen nog altijd fors veel geld is. Maar voor dat geld krijg je dan ook een motor waar - zoals gezegd - alle bling al op zit die je maar zou wensen. Wat ook fors is, is de afmeting van de motor. Zo klein als de 999 is, zo groot is de Factory. Als men bij Aprilia als doel had een imposante motor neer te zetten, dan zijn ze daar absoluut in geslaagd. Te beginnen bij de vormgeving, die duidelijk Italiaans is. Het prachtig vormgegeven frame samen met de schitterende achterbrug zijn in de loop der jaren hét kenmerk van Aprilia geworden.

Meer blingbling dan deze Aprilia kun je nier krijgen. Radiale Brembo’s, Vette Ohlins, meer heeft een mens niet nodig.

De neus heeft veel weg van de SP-2, terwijl het zitje -dat weer bij Benelli zou kunnen zijn afgekeken- iets straaljagerachtigs in zich heeft. Desondanks heeft de motor een heel erg eigen gezicht gekregen.

Ready to race

Er zijn maar weinig motoren waarmee je zo uit de krat direct het circuit op zou kunnen gaan. Deze Aprilia RSV1000 Factory is een van die weinigen. De enige aanpassingen die je (als je het al doet) zal doen om de motor helemaal circuitklaar te krijgen, is het verwijderen van kentekenplaat en knipperlichten. Benzine erin, starten en rijden maar. De motor laat duidelijk merken niet van watjes te houden en houdt van een harde aanpak. Gas erop dus. Als er één motor is die niet de publiciteit heeft gekregen die hij verdient dan is het wel deze fiets. Iets wat vast en zeker te maken heeft gehad met het (noodgedwongen) terugtrekken van Aprilia uit zowel Superbike en MotoGP. Race on Sunday, sell on Monday. Daarnaast is de fabriek de afgelopen jaren in zwaar weer terecht gekomen,

Goed voor een knallende entree, de zeer mooie Akrapovic uitlaten. Wel even laten afstellen voor het beste resultaat.

hetgeen het consumentenvertrouwen niet bepaald ten goede is gekomen. En dat mag zonder meer een doodzonde worden genoemd. Want dat men in Noale zeer zeker in staat is om fantastische motoren te bouwen, dat heeft men met deze Factory zeer zeker laten zien.

Niet geheel vlekkeloos

Dat het niet alles goud is wat blinkt, bewijst ook deze motor maar weer eens. Zeker op de openbare weg bij - redelijk - normale snelheden is het afzien op de Factory, waarbij dezelfde problemen zich voordeden als die wij vorig jaar al op de RSV1000R opmerkten. Zo was wederom de remwerking (welke remwerking?) van de achterrem bij deze motor onvindbaar en was de motor erg moeilijk (lees: bijna niet) in zijn vrijstand te krijgen. Rijdend vanuit 2e versnelling een licht tikje op de pook was nog de beste manier, maar ook dat wilde niet altijd even goed lukken. Oorzaak van deze ellende was ons inziens de koppeling die niet 100% vrijkomt waardoor de platen dus blijven plakken. Ander gevolg van dit plakken is dat de versnellingsbak op lage snelheid erg houterig schakelt.

Potentieel

Het had zo anders kunnen lopen. Had Aprilia in plaats van het geldverslindende MotoGP project blijven investeren in de Superbikes, dan had hier waarschijnlijk een winnende wereldkampioen gestaan. En hadden wij de kans gehad een "echte" kampioensreplica te kopen. Compromisloos, intimiderend. Enkele woorden die de RSV1000 Factory het best omschrijven. Een motor die zich niet de wet laat voorschijven en jou meteen laat merken wie de baas is. Ben jij echter die rodeo die geen enkele uitdaging uit de weg wil gaan, verzot is op bling en bereid is daarvoor de knip te trekken? Dan is deze Factory waarschijnlijk de motor voor jou.

Dit vonden we goed
  • Rijwielgedeelte
  • Voorrem
  • Voorvork Dit vonden we minder
  • hakkerige versnellingbak
  • koppeling
  • achterrem