KTM: de saga blijft maar doorgaan
Pierer Mobility AG, dat in ernstige financiële problemen is geraakt, moet voor 23 mei ongeveer 600 miljoen euro ophalen bij nieuwe investeerders om 30 procent van de overeengekomen verplichtingen, die ongeveer 1,8 miljard euro bedragen, te kunnen voldoen.
Gisteravond kondigde de Pierer Mobility AG het uitstel aan van haar financieel jaarverslag voor 2024. De aanvullende voorlopige kerncijfers voor het boekjaar 2024 zullen op 25 april 2025 worden gepubliceerd. Daarnaast werd de agenda voor de Buitengewone Algemene Vergadering op 25 april 2025 gewijzigd. Ook werd bevestigd dat het investeringsproces voor de financiering van de herstructureringsplannen van de KTM Group nog steeds loopt.
Pierer Mobility AG is voor ongeveer 75 procent in handen van Pierer Bajaj AG, dat op zijn beurt voor 50,1 procent in handen is van KTM CEO Stefan Pierer en voor 49,9 procent van de Indiase partner Bajaj Auto.
Het herstructureringsplan van Pierer Mobility AG werd op 25 februari goedgekeurd na 90 dagen insolventieprocedure. De nieuwe commissaris Stephan Zöchling klaagde in januari 2025 dat sommige banken een belang van aanzienlijk meer dan 30% eisten. In totaal bedragen de schulden van het noodlijdende bedrijf ongeveer 1,8 miljard euro.
De Indiase Bajaj Group had eind maart 2025 al 150 miljoen euro bijgedragen om de productie in Mattighofen te kunnen hervatten, vanaf 17 maart na een onderbreking van drie maanden. Op 1 april 2025 bevestigde PiererMobility AG dat er nog meer middelen waren vrijgemaakt voor de hervatting van de KTM-productie.
Ondertussen gaan de onderhandelingen over de toekomstige eigendomsstructuur van Pierer Mobility AG en KTM AG onverminderd door. Door het herstructureringsprogramma, het schrappen van arbeidsplaatsen en drastische bezuinigingsmaatregelen moet KTM schuldenvrij worden gemaakt, hersteld en voorbereid zijn op toekomstige economische uitdagingen.
Niet in de laatste plaats is het de vraag wie in de toekomst de leiding krijgt over het noodlijdende bedrijf, dat meer dan tien jaar geleden was uitgegroeid tot Europa's grootste motorfabrikant.
Een Oostenrijkse oplossing, waarbij algemeen directeur Gottfried Neumeister samen met binnenlandse banken en investeerders als Stephan Zöchling en Siegfried Wolf een sleutelrol zullen spelen, lijkt niet helemaal uitgesloten.
Met de voor 1 april aangekondigde herstructureringsmaatregelen wordt Bajaj Auto in eerste instantie de nieuwe meerderheidsaandeelhouder van KTM AG. De definitieve eigendomsstructuur zal echter pas in juni duidelijk worden, als andere grote investeerders hun intenties ook daadwerkelijk uitvoeren en investeren in KTM AG!
Eerder leek de raad van bestuur van KTM ervan overtuigd dat de verschuldigde 600 miljoen euro vóór 23 mei 2025 aan de schuldeisers kon worden overgedragen. De in New York gevestigde Amerikaanse participatiemaatschappij Apollo Global Management en BlackRock Asset Management, een van 's werelds grootste vermogensbeheerders, leken ook bereid om deel te nemen aan de herstructurering van KTM.
Tijdens de lopende besprekingen over de financiering werd duidelijk dat de kapitaalmaatregelen die de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen tijdens de Algemene Vergadering hadden voorgesteld, niet onder de voorgestelde voorwaarden of binnen het geplande tijdsbestek konden worden uitgevoerd.
Herstructureringsbeheerder Peter Vogl had oorspronkelijk gepland dat Pierer Mobility AG de schuldeisers een aandeel van 30 procent van de 600 miljoen euro zou terugbetalen binnen twee jaar vanaf 25 februari. Toen sommige crediteurenbanken niet tevreden waren met dit deel, beloofde de insolvente motorfabrikant om de 600 miljoen euro tegen 23 mei 2025 te betalen.
Vanwege de gewijzigde omstandigheden hebben de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van PiererMobility AG op 22 april echter besloten om de voor de Buitengewone Algemene Vergadering van 25 april 2025 aangekondigde besluiten over een gewone kapitaalverhoging door middel van een kapitaalverhoging in contanten (agendapunt 2) en een kapitaalverhoging door middel van inbreng in natura (agendapunt 3) van de agenda af te voeren.
De Pierer Groep meldt dat het bedrijf samen met zijn grootaandeelhouder werkt aan een alternatieve manier om het eigen vermogen bijeen te brengen dat nodig is om te voldoen aan de quota van het herstructureringsplan. Tijdens een volgende jaarlijkse algemene vergadering zullen besluiten worden genomen over mogelijke kapitaalmaatregelen.
Blijkbaar kunnen de nieuwe managers van Pierer de zogenaamde continuïteitsveronderstelling nog niet bevestigen. Dit betekent dat er nog geen financieringstoezeggingen van potentiële investeerders zijn ondertekend.
Op 20 december 2024 meldde een vergadering van schuldeisers euforisch dat 23 potentiële investeerders zich hadden gemeld om bij te dragen aan de herstructurering van KTM. Twee maanden later was er nog steeds sprake van zeven of negen investeerders.
De strijd om het voortbestaan van KTM AG ging door, omdat de door Pierer Mobility AG opgestelde financieringsplannen niet volgens plan konden worden uitgevoerd. Daarom werd de agenda slechts drie dagen voor de buitengewone algemene vergadering met twee punten ingekort.
Een ernstig gevolg: de noodlijdende motorfabrikant uit Opper-Oostenrijk moet dringend een nieuwe oplossing vinden om 150 miljoen euro bij elkaar te krijgen. De pogingen om KTM AG te redden hebben een onaangename wending genomen met het nieuws dat zojuist naar buiten is gekomen.
Tijdens de moeizame financieringsonderhandelingen is duidelijk geworden dat de nieuwe algemeen directeur, Gottfried Neumeister, de kapitaalmaatregelen die de Raad van Commissarissen tijdens de algemene vergadering heeft voorgesteld onder de laatst overeengekomen voorwaarden niet voor 23 mei 2025 kan uitvoeren.
Op de buitengewone algemene vergadering van vrijdag 25 april kan niet worden gestemd over de omzetting van de lening van 200 miljoen euro van Bajaj in aandelen, noch kunnen aandeelhouders hun goedkeuring geven aan de uitgifte van nieuwe aandelen.
Maar terwijl de 200 miljoen euro al is overgedragen aan de curator, ontbreekt 150 miljoen euro, die had moeten bijdragen aan de herstructurering door de uitgifte van nieuwe aandelen.
Daarom moet onder enorme tijdsdruk een lening van 500 miljoen euro worden gerealiseerd door aandelen in KTM AG in onderpand te geven. Het is moeilijk in te schatten of de noodzakelijke onderhandelingen met investeerders in de nabije toekomst succesvol zullen worden afgerond.
In haar businessplan voor 2025 kondigde KTM AG de productie en verkoop van 230.000 motorfietsen aan. Een nogal moeilijke opgave.
Het vertrouwen van investeerders is na een tijdelijke piek weer aan het afnemen. Na de komst van de 150 miljoen euro van Bajaj steeg de koers van het aandeel met 7,7 procent naar 19,70 euro op 1 april 2025. Gisteren sloot het aandeel Pierer op de Weense beurs op 12,86 euro.