Zoeken

Touren in de Auvergne

Le Puy de Dome

18 april 2016
Inhoudsopgave
Touren in de Auvergne
Massif Central
Losbollen
Motormuseum
Le Puy de Dome
Au revoir

Auvergne

De volgende overnachting is geboekt in Hotel le Parc des Fées in het nabij Clermont gelegen La Bourboule. Om er te komen trekken we over de roemruchte Puy de Dôme. Het uitzicht hiervandaan moet fantastisch zijn, maar vandaag rijden we in stikdichte mist en regen over de talrijke haarspelden. IAuvergnek zie de volgende bocht vaak pas als in moet insturen en om de feestvreugde te versterken licht er lampje in het dashboard op: ijswaarschuwing... Ik zie ook af en toe verdacht witte vlakten links en rechts van de weg. Dat krijg je als je in mei boven de 1200 meter komt... Ook deze Puy is trouwens een vulkaan, met de geruststellende wetenschap dat hij 5760 voor Christus voor het laatst is uitgebarsten. Zal vandaag dus niet gebeuren. Gelukkig komen we onder de mist terecht als we weer afdalen en zijn we blij als we drijfnat in het hotel aankomen. Het is een wat gedateerd, maar gezellig hotel waar de keuken geweldig is. La Bourboule zelf moet ooit een mooi dorp zijn geweest, maar is nu nogal vergane glorie, wat vervallen met hier en daar een leegstaand, verpauperd gebouw. TAuvergneoch wel sfeervol en - als je er van houdt - is er ook een spa met thermische baden. Wij hebben buiten al genoeg nattigheid en vertrekken de volgende ochtend richting Zuiden, in de hoop op beter weer.

Kaas

De route naar het zuiden heeft een bijzondere bijnaam: Route des Fromages. Dat slaat gelukkig niet op het wegdek, dat is hier beslist geen gatenkaas. Het slaat op de specialiteit van de Auvergne. In Frankrijk worden 600 verschillende kazen gemaakt en ook de Auvergne heeft er een flink aantal. De Puy en Velay heeft de "fromage du Velay, geitenkaas met blauwe schimmeldraden en microscopisch kleine spinnetjes in de korst. Die geven de smaak aan de kaas.

Auvergne

In Saint Nectaire komen we bij de kaasboerderij van de familie Bellonte. Het is een demonstratieboerderij, waar je mag kijken waar de koeien staan en waar de beroemde St. Nectaire kaas wordt gemaakt. Bijzonder is dat de kaas wordt gerijpt in oude grotten, die je ook kunt bezichtigen. Door de eeuwen heen hebben de grotten gediend als behuizing en als vAuvergne Auvergne
Auvergne
luchtoord tijdens oorlogen. Tijdens een "son et lumiere"-voorstelling" kun je de geschiedenis tot in detail te weten komen, terwijl een tweede voorstelling een prachtig beeld geeft van St. Nectaire vroeger en nu, via oude 3D beelden. Duurt wel even, maar het voordeel is dat we daarmee het laatste beetje regenfront voorbij hebben zien trekken.

Salers

Het rijdt een stuk prettiger als de zon op het wegdek schijnt. We maken daarvan gebruik door een prachtige bergroute te rijden via Besse, Condat en vervolgens de D62 naar Le Puy Mary, een 1787 meter hoge berg met een schitterende slingerende bergpas er overheen. Onderweg komen we nog wat mooie dorpjes en pittoreske ruïnes tegen, tot we slingerend de hellingen van Marie beklimmen. Ze ligt er wat bleekjes bij met haar groene hellingen en besneeuwde vlakten. Mooi hoor... maar dat bordje "passe de Peyrol fermé" baart wel zorgen. Bij een wegversperring wurm ik me langs de obstakels en rijd door, om te kijken of de pas echt dicht is. En ja, een paar kilometer verder liggen grote ijsbrokken over de weg. De V-Strom is wel een allroad, maar er zijn grenzen...  En dat betekent dat we terug moeten naar Riom les Montagnes om via een omweg van dik 80 km toch nog in Salers uit te komen. OAuvergneok geen straf, want de route is mooi, maar de zon is al aardig aan het zakken. Tegen achten komen we aan in Salers, een burgtstadje met 354 inwoners dat op een 950 meter hoge heuvel in het Parc Naturel des Volcans d'Auvergne ligt en dat verbluffend mooi is. Het dateert grotendeels uit de 15e eeuw, de huizen zijn veelal gemaakt van lavagesteente. De Saint Mathieu kerk is met haar vijf 17e eeuwse wandtapijten een van de bezienswaardigheden, net als de klokkentoren, waaronder een grote poort de doorgang vormt tussen het gezellige winkelstraatje, de Rue du Beffroi, en het prachtige Place Tyssandier d'Escous. Het is een stadje waar je lekker doorheen kunt dolen, je waant je dan haast in de middeleeuwen. Gelukkig is Hotel Bailliage wel modern en heeft het een grote garage waar de motoren mogen staan...

Auvergne