Test: BMW 2017 K1600GT
Emergency Call
Had de GTL Exclusive destijds al Hill Hold Assist, dat heeft deze GT ook. Maar dan.. anders. De nieuwe versie werkt, prima zelfs, maar ook nog eens twee kanten op. Dat wil zeggen: ook met de neus van de motor omlaaggericht kun je de rem nog vastzetten. Waarom? Zodat je de achteruitversnelling kunt inschakelen. Jawel, hij is terug! De enige echte onvolprezen achteruit, in de ban gedaan sinds z’n laatste verschijning op de K1200LT (weten we nog?) is teruggekeerd. En uiteraard, omdat het kan, is ‘ie net wat beter geïntegreerd. Met een knop op de linker stuurhelft kun je de motor –met draaiende zescilinder-
Hoger? Hoger! Nog hoger? Het kan ook te gek he... maar wie van jullie heeft thuis zo'n elektrische schuifpui? Nou? Precies, jaloers.
Nog steeds hetzelfde. Hoefde ook niet anders
Met een nieuwe kuip veranderen de opbergvakjes ook iets van vorm. Maar dat is geen nadeel
vanuit vrijstand in achteruit schakelen. Druk vervolgens op de startknop en de startmotor drukt ‘m zo achteruit. Maximumsnelheid: 1.2 kilometer per uur, maar dat is eerlijk waar genoeg. Het gaat erom dat je niet meer zelf tevergeefs hoeft te zwoegen om de motor achteruit in te steken. En dat werkt dus zélfs heuvelop. Tot op zekere hoogte dan, het kan natuurlijk ook te gek. En als toetje heeft BMW ook gezorgd dat de motor iets meer toeren gaat draaien zodra je de knop beroert. Niet alleen om voldoende vermogen aan de startmotor te leveren, maar ook om het publiek een beetje te waarschuwen. Of althans, zo wordt het ons uitgelegd. Wij vinden elk excuus om de zescilinder op toeren te jagen legitiem.
En dan nog dit: Intelligent Emergency Call. Het gebeurt niet vaak dat we nadrukkelijk verzocht worden een nieuwe feature niet uit te proberen, maar oke… nu kunnen we daar in komen. Intelligent Emergency Call is namelijk een directe lijn met de hulptroepen en ik denk niet dat die zitten te wachten op tien keer per dag een bijdehante journalist die heel lollig eens op het knoppie zit te prakken. Maar goed, even een uitleg: IEC werkt in drie eh.. maten van drama. In het simpelste geval is je crash zo zwaar dat er geen twijfel meer is: jij hebt hulp nodig en snel. Dan legt het systeem automatisch contact met de hulpdiensten en geeft meteen ook door waar je je precies bevindt en welke taal je hopelijk nog spreekt. Hoef je niks voor te doen, voor je het weet staan ze voor je. In een iets vrolijker scenario kan het voorkomen dat je de motor om laat vallen, in een file ergens tegenaan rijdt of gewoon een heel klein licht ‘beetje dom’ was. In dat geval gaan er geen sirenes loeien, maar belt de centralist eerst om te vragen hoe erg het is en wat er aan de hand is. Mooie daarvan is dat je daarvoor zelf een voorkeurstaal kunt aangeven, zodat je ook in Spanje, Duitsland, Frankrijk of Nee wacht, niet zeggen. Ik kom er zelf wel op.waar dan ook, gewoon wordt aangesproken in een taal die jij verstaat. In het armatuur zit een klein speakertje en microfoon ingebouwd, hoef je dus ook niks meer aan te doen. En tenslotte kun je ook zelf nog op de knop drukken. Stel bijvoorbeeld dat je maatje in het ravijn ligt en stomtoevallig géén GT heeft gekocht, dan kun je hem de helpende hand bieden door te bellen. Dikke prima!
Het systeem werkt met een eigen ingebouwde simkaart en zoekt altijd het sterkste signaal op, ongeacht het netwerk waar je mobiel gebruik van maakt. Geen gezeur met abonnementen ook, je betaalt één keer voor de motor met knopje en je bent klaar. Volledig klaar. Één keer betalen voor de totale levensduur van de motor, dus ook als je ‘m doorverkoopt blijft het werken en heb je er geen omkijken naar. Dat noemen we nog eens een goed idee. Op dit moment wordt nog dik onderhandeld Eh ja, dit is dus 'de rooie'. Let op het aluminium stukje in de zijkuip, da's nieuwmet sommige landen om het systeem in te voeren, maar dit loopt zo voorspoedig dat je binnen nu en een half jaar in heel Europa uit kunt gaan van service. Maar dat zal ook bij de dealer bekend worden. Donders, wat een compleet apparaat.
Slim
Nou dacht ik slim te zijn en te kiezen voor een blauw exemplaar om mee te rijden. Het is een van drie nieuwe kleuren, de andere zijn een stemmig rood of zwart. Dan is blauw nog de meest frisse kleur, zeker met de GT belettering op de flanken. Krijg je dan nog een zwart motorblok en goudkleurige remklauwen bij ook. Maar daar houdt het niet op met de cosmetische ingreep. De neus is wat strakker vormgegeven en de zijkanten zijn juist iets doorgetrokken zodat je nog beter beschermd tegen de elementen op de motor zit. Beetje net andersom dan de GS dus. Daarmee zijn ook de bagagevakjes in de kuip net even anders gevormd en ga zo maar door. Ook de twee winddeflectoren aan de zijkanten, die uitklappende dingen, hebben een nieuwe vorm en moeten efficiënter werken.
Duolever blijft duolever want werkt gewoon nog net zo goed
Een uitlaat is dan wel weer een dankbaar onderwerp voor afwijkend design per bouwjaar. Minimaal verschil, toch herkenbaar. Het zijn net jaarringen.Geloven we meteen, na een heel korte probeerperiode hebben we ze snel weer dichtgeklapt en de handvat- en stoelverwarming een standje hoger gezet. Blijft fris in januari, zelfs in Spanje. Maar inderdaad, ze werken wél.
Wat is mooier dan het geluid van een zescilinder? Het geluid van tien zescilinders, weerkaatsend tegen de rotswanden van de Spaanse kustwegen waar we langs rijden. De K laat zich rijden als op rails en trekt zich nergens iets van aan. En zoals vaker met motoren van dit kaliber heeft de technische afdeling de balans supergoed voor elkaar. Natuurlijk blijft het een reus, maar dat is niet erg. Het ding is groot genoeg om z’n eigen atmosfeer te creëren, wat nog eens benadrukt wordt door de inderdaad waanzinnige windbescherming. Dat de motor z’n eigen zwaartekracht heeft staat sowieso boven elke twijfel verheven; het is des te verrassender dat er geen enkele aardbeving gemeld wordt met tien van die kunstmanen bij elkaar.
Het is niet eens hoezeer de motoren geworteld aanvoelen, dat geloof je vanzelf wel. Het is meer wat je er alsnog mee kunt. Hou 'm vloeiend en je kunt doen wat je wilt en waarschijnlijk meer. Grondspeling plenty, wegligging is nog vanzelfsprekender dan een kabinetscrisis, vermogen, pfff... zoals bij de presentatie al gezegd werd: 70 procent van het totale koppel isal ónder de 2000 toeren beschikbaar.. en dan zijn er nog de remmen die de motor zowat in z'n achteruit smijten. En ook geen zorgen, want je hebt toch ABS... nee, dynamic ABS zelfs. Inclusief dynamic Ach joh, puntje van m'n tong. Serieus.brake light die het acherliggende verkeer ook vertelt hoe hard je remt. Als ze dat niet gewoonhoren; de motor die ik reed wilde nog wel wat geluid maken bij hard ankeren. Dacht heel een dat dat bij het fancy remlicht horen zou, maar dat dan toch net niet.
Je weet pas dat je ergens vaak komt als je de weg tussen de ene set fotogenieke bochten en de volgende beter kent dan de weg in het Westland.... al is dat natuurlijk wel enórm op de schop gegaan. Voordeel is dan weer wel dat je weet wat er komen gaat als de voorrijder de juiste afslag neemt voor enkele kilometers onafgebroken fun. Wil je weten hoeveel? Lees dan onze vergelijkingstekst tussen de Z800, Brutale 800 en Z1000. Alleen zijn we dit keer dus voorzien van een K1600, het tempo is er niet significant anders door. Enige wat ons onderweg opvalt, behalve de slechte radio ontvangst tussen sommige rotsformaties, is dat de GS van een dag eerder toch nog net wat lichter stuurde. Met een gewichtsverschil van een slordige 100 kilo is dat niet vreemd.
Wat rest is gewoon blijven zitten, doorrijden en genieten van de omgeving en de alsnog verrassende routekeuze. Blijkt dat er toch nog genoeg wegen zijn die we niet uit het hoofd kennen... maar wel het onthouden waard zijn. Ach, we komen hier nog wel een keer terug.