Zoeken

Test: Honda Integra

V-Twin?

30 maart 2012
Inhoudsopgave
Test: Honda Integra
Voetjes omhoog
V-Twin?
Conclusie
Technische gegevens

Honda Integra 2012

Via de 270° aanpassing van de krukas, waar in ons eerdere artikel veel meer over te lezen is, moet de 670cc grote staande twin het karakter bieden van een V-twin. Conclusie: dat is grotendeels gelukt. Het schofterige gevoel dat een echte V-twin biedt blijft uit, maar de aangepaste Japanse staander is allesbehalve clean en biedt genoeg beleving. In de D stand soms iets te veel. Omdat in de drive stand wordt gekozen voor zo min mogelijk toeren heb je te maken met een handelbare, maar continu bokkende motor, vooral in stadse omgeving. Honda Integra 2012De Integra lijkt hier qua handeling geen last van te hebben, diens berijder des te meer. Het bokkende karakter lijkt simpelweg tegennatuurlijk. Tenzij zomin mogelijk benzine verbruiken bovenaan je lijstje staat is het voor het rijplezier aan te raden over te stappen op de S stand of manuele transmissie. In één van deze standen gaat de Integra meer dan rap voor z’n plek, heb je het gemak en de fun van een scooter, maar biedt het geheel dat Integra heet je de stabiliteit en het vertrouwen van een motorfiets. De volgens de marketingafdeling 700 cc grote twin heeft een lekkere brom en hangt heerlijk soepel aan het gas. De afwezigheid van een cardan-as helpt hier waarschijnlijk bij, omdat een ketting uiteindelijk een direct gevoel tussen gashendel en achterwiel geeft. De getrapte zesbak laat de motor klinken en voelen als een echte motorfiets terwijl het gebruiksgemak van de altijd meedenkende DCT meer in scooterland thuis hoort.

Oordeel motorblok:
soepel en zeker voor het inzetgebied van de Honda Integra krachtig genoeg. Hangt lekker aan het gas en werkt vooral in standje S en manueel soepel samen met de DCT. De ketting scoort op het gebied van directe handeling van de gashendel. Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid verliest de Integra punten door de afwezigheid van een cardan-as wat bij veel scooter rijders zal leiden tot een frons of twee. Uiteindelijk scheelt het weer wel bij de kassa.

Honda Integra 2012Had ik het voor het zeggen reed ik met mijn motorscooter heerlijk relaxed naar mijn altijd nieuwe superbike die stond geparkeerd bij mijn eigen prive circuit zonder geluidsrestricties. Helaas kom ik in dromen niet eens zo ver en moet ik het doen met de altijd aanwezige realiteit. Toch zegt Honda het bovenstaande tot in zekere mate te kunnen waarmaken met de Integra, weliswaar ex het circuit, maar toch. Om naar mijn favoriete stuurstukje op een dijkje in de buurt te komen moet ik eerst door mijn woonplaats Utrecht manoeuvreren door het meestal rijkelijk aanwezig verkeer. In het kader van de test besluit ik dat te doen tijdens de spits. Een moment dat veel motorscooters ingezet zullen worden. Zo creeer ik een realistisch testparcours voor de Integra. Met een begin in druk stadsverkeer, naar een volgepropte snelweg met als einddoel een stuk rustiger bochtentraject langs de Waal. Wat voorop staat is dat ik direct al zin heb in de rit. Op mijn eigen oude echte V-twin is de start van de rit toch altijd wat afzien en begint de lol pas bij het betere bochtenwerk. Op de Integra begint het gelijk al. De Honda laat zich soepel door het langzame stadsverkeer leiden. In standje S is een draai aan het gashendel genoeg om tussen een rij auto’s door te komen en ze bij het stoplicht achter te laten. Dat het bij het volgende stoplicht alweer stilstaat is voor de remmen van de Integra geen probleem. De enkele schijven voor en achter doen in combinatie met het C-ABS doortastend en vertrouwenwekkend hun werk. Het ABS grijpt pas laat in waardoor je genoeg remkracht kan opbouwen voordat het systeem besluit dat het echt te gek wordt.

Honda Integra 2012
Zeg, gaan we nog bochten krijgen vandaag of hoe zit dat?

Even tussen wat auto’s door slalommen laat de Integra ook makkelijk toe, maar toch merk je wel dat de Honda een wat langere wielbasis en grotere wielen heeft dan een echte motorscooter. Waardoor hij het verliest op het gebied van extreme wendbaarheid waar scooters normaal in excelleren.  Op de snellere doordraaier die ook wel oprit wordt genoemd merk je direct het voordeel van het volwassen onderstel. Honda Integra 2012
Bij motoren als de Hornet waren we er niet zo over te spreken, maar bij deze Integra past het digitale display wonderwel goed
Honda Integra 2012
Slechts een enkel opbergvakje in het linker kuipdeel, en niet meerdere zoals bij de meeste motorscooters het geval is. Dat is dan weer jammer
In de bocht geeft de motor niet alleen heel veel vertrouwen, de vering die meer richting sportief dan comfort neigt geeft goed door wat er onder je gebeurd. Het wendbare gedrag van een scooter zal zich wreken in nerveus gedrag tijdens serieus bochtenwerk. Dat doet de Integra dus niet. Wat wel vreemd blijft aanvoelen is dat je voeten er een beetje ongebruikt bij ‘liggen’. Normaal bieden de voetsteunen van een motor tijdens sportief rijden toch dat beetje extra houvast en gevoel dat je door de scooter-zithouding mist.

Eenmaal aangekomen op m’n ‘eigen’ dijk duwt het gretige motortje dit minpunt opzij en de scooter/motor voorwaarts. Door de volle bekuiping bereik ik ongemerkt een stuk hogere snelheid dan ik normaliter rij op m’n eigen naked. Als ik een blik werp op de digitale snelheidsmeter zie ik een drie cijferig getal waar ene K. Spee misselijk van zou worden. Gelukkig dat ze 'm aan de kant hebben gezet, nu alleen het beleid nog... De Integra geeft namelijk op geen enkele manier weer dat het te snel gaat of dat het rijwiel gedeelte het niet meer bij zou kunnen benen. Eigenlijk best spectaculair om op iets scooterachtigs zo hard te kunnen gaan. Met deze snelheden voelt de Integra als een grotere sporttoerder, wat echt een groot compliment is aan het voortreffelijke rijwielgedeelte. Wat jammer is, is dat de zithouding uiteindelijk wat roet in het eten gooit wat sportiviteit betreft. Naast het gemis van wat controle via de voetsteunen hang je flink in je rug waardoor deze redelijk snel vermoeid raakt het zaak is een pauze in te lassen, vergezeld met wat rek en strek oefeningen. Goedemorgen Nederland!

Oordeel rijbeleving en inzetgebied:
de integra biedt met z’n voortreffelijke rijwielgedeelte een veel ruimer inzetgebied dan een normale motorscooter. Onze mening is wel dat de zithouding toekomstige eigenaren niet zal uitdagen om de sportiviteit tot in Zuid Frankrijk uit te gaan testen. Feit is wel dat de Integra de twee werelden van Scooter-forenzen en motor-toeristen tot een opmerkelijk niveau weet te combineren. Wil je nog even uitblazen na een dag kantoor. De Integra leidt je met gemak door de file naar een mooi bochtig traject waar je de zorgen van alledag even flink uit je kop kunt blazen.

Honda Integra 2012