WorldSBK Catalunya: eerste zege met BMW voor Razgatlioglu

23 maart 2024
Toprak Razgatlioglu heeft in Catalunya alle critici de mond gesnoerd, die zeiden dat hij voor het geld naar BMW was gegaan. De 27-jarige Turk nam in de allerlaatste ronde de leiding in race 1 en scoorde daarmee zijn allereerste zege met BMW, zijn 40e in totaal en zijn eerste op Catalunya. Het was de eerste zege voor BMW sinds Portimao 2021 en het eerste podium op dit circuit.

De eerste race van het WK Superbike op het circuit van Catalunya bleek zoals op voorhand voorspeld bandenmanagement een veel belangrijkere factor te spelen dan pure racesnelheid, tot ergernis van onder andere Jonathan Rea die had gezegd het een zeer slechte ontwikkeling te vinden van Pirelli, dat z'n banden meer en meer voor één snelle ronde aan het ontwikkelen is, met een enorme drop in performance tot gevolg.

Bij het doven van de rode richten nam Razgatlioglu meteen de leiding in de race voor Andrea Iannone en Sam Lowes, terwijl Bulega vanaf P2 in het gedrang kwam en terugviel naar de zesde plaats, achter Andrea Locatelli en Alex Lowes. Twee ronden lang hield Razgatlioglu de leiding in de race, waarna hij naar de tweede plaats werd teruggezet door Sam Lowes, met Bulega inmiddels weer opgeklommen naar de vierde plaats.

Als snelste man op de baan klom Bulega op naar de tweede plaats en kreeg in de vijfde ronde de leiding in de schoot geworpen dankzij een crash van Sam Lowes in bocht 10, en nam daarna met zevenmijlslaarzen afstand van de rest van het veld, dat door Andrea Iannone werd aangevoerd die eveneens Razgatlioglu voorbij had weten te gaan.

Met nog geen enkele ervaring voor wat betreft het rijden van een volle raceafstand (de races op Phillip Island kenden een verplichte pitstop vanwege de overmatige bandenslijtage) had Bulega in het eerste deel van de race echter te veel van zijn banden gevergd, waarvoor hij in de slotfase de rekening kreeg gepresenteerd.

Met nog 7 ronden te gaan lag Bulega 4,6 seconden voor op Razgatlioglu, die Iannone (voor wie het ook de eerste full-race in het WorldSBK was) weer voorbij was gegaan, maar daarna vielen Bulega's rondetijden steeds verder terug, waar Razgatlioglu zeer constante tijden bleef rijden.

Met nog twee ronden te gaan en een verschil in rondetijd van 0,6 seconde leek Razgatlioglu genoegen te moeten nemen met de tweede plaats, maar Bulega bleek totaal geen grip meer te hebben en gaf in de voorlaatste ronde maar liefst 1,3 seconde toe, waardoor Razgatlioglu in de de laatste ronde met speels gemak de leiding kon overnemen en met een voorsprong van bijna één seconde als winnaar werd afgevlagd.

Een zwaar gefrustreerde Bulega, die in de uitloopronde zijn reservoir van de koppeling scheef sloeg, finishte op de tweede plaats, maar heeft nu wel de leiding genomen in het algemeen klassement van Alex Lowes, die op de zesde plaats werd afgevlagd.

Op ruim vijf seconden van Razgatlioglu finishte Alvaro Bautista op de derde plaats, een enorme opsteker voor de tweevoudig wereldkampioen die hier weliswaar zijn zegereeks van zes op een rij tot een eind had zien komen, maar vanaf P14 op de grid een fantastische inhaalrace had gerealiseerd. Bautista had zich op P11 gekwalificeerd, maar was vanwege treuzelen op de startlijn drie plaatsen teruggezet.

Andrea Iannone finishte op de vierde plaats, ruim een seconde voor Andrea Locatelli die tot aan de finish Alex Lowes achter zich had weten te houden. Danilo Petrucci, Dominique Aegerter en Michael van der Mark maakten de top 10 compleet. Zowel Petrucci als van der Mark hadden lange tijd in de top 5 gereden, maar waren vanwege een drop in performance van de achterband teruggevallen.

Voor Jonathan Rea houdt de misere maar niet op. Na zich op een zeer teleurstellende 13e plaats te hebben gekwalificeerd, wat vanwege de gridstraf van Bautista P12 werd, viel voor de 6-voudig wereldkampioen ditmaal het doek vanwege een technisch probleem met zijn R1 en heeft daarmee voor de vierde race op rij geen punten gescoord.