WorldSBK Catalunya: 60e zege Bautista, vd Mark P4

24 maart 2024
Hij heeft er lang op moeten wachten, maar in Catalunya heeft Alvaro Bautista zijn 60e overwinning in het WorldSBK gerealiseerd, zijn eerste dit seizoen. De 2-voudig wereldkampioen finishte de tweede race twee seconden voor teamgenoot Nicolo Bulega, die de leiding in het WK houdt. Toprak Razgatlioglu maakte het podium op zeven seconden compleet, Michael van der Mark finishte op de vierde plaats.

Na race 1 en de Superpole sprintrace in de laatste ronde in z'n voordeel te hebben beslist en daarmee BMW haar allereerste back-to-back overwinning te hebben gegeven in het WK Superbike, moest Toprak Razgatlioglu in race 2 zijn meerdere erkennen in het Aruba.it Racing - Ducati team, dat net als Toprak in race 1 nu ook voor de standaard SCX achterband was gegaan in plaats van de nieuwe SCX-A die Pirelli dit weekend voor het eerst had geïntroduceerd en weliswaar meer grip bood, maar een veel hardere drop in performance had - wat Nicolo Bulega in race 1 de overwinning had gekost.

Vanaf de derde plaats op de grid, dankzij zijn podiumfinish in de sprintrace, nam Alvaro Bautista bij de start meteen de leiding in de race voor Nicolo Bulega en Andrea Iannone, terwijl Toprak Razgatlioglu vanaf de pole position naar de vierde plek terug werd gezet. In de tweede ronde klom Razgatlioglu op naar de tweede plaats, maar was niet in staat naar het achterwiel van Bautista te rijden en werd twee ronden later door Bulega weer een positie teruggezet, die in de vijfde ronde zelfs de leiding in de race nam.

Vier ronden lang hield Bulega de leiding in de race, maar in de tiende ronde sloeg Bautista weer toe, waarna de twee Ducati fabriekscoureurs afstand namen van Razgatlioglu, die geen antwoord had op de snellere Ducati's die een halve seconde per ronde sneller waren. Zeven ronden lang hield de Bulega zijn teamgenoot in het zicht, maar besloot daarna eieren voor zijn geld te kiezen en ging voor een zekere tweede plaats.

Met een voorsprong van 2 seconden schreef Alvaro Bautista race 2 op naam - zijn 60e overwinning in het WK Superbike, waarmee de 2-voudig wereldkampioen wat overwinningen betreft de op een na succesvolste WorldSBK coureur is achter Jonathan Rea. Bulega finishte op de tweede plaats, op vijf seconden gevolgd door Razgatlioglu die daarmee de eerste coureur is die met BMW in een weekend driemaal op het podium heeft gestaan.

Michael van der Mark reed een eenzame race en leek lange tijd genoegen te moeten nemen met een vijfde plaats, tot Iannone met nog 7 ronden te gaan in bocht 10 crashte en hij een positie opschoof. Op 3 seconden van van der Mark maakte Danilo Petrucci de top 5 compleet, maar de race had voor hem geen ronde langer moeten duren. Remy Gardner en Alex Lowes kwamen met rasse schreden naderbij, maar kwamen nét te kort.

Gardner finishte op de 6e plaats, maar werd na afloop 1 positie teruggezet omdat hij bij het uitkomen van bocht 10 buiten de baan was geweest, wat de zesde positie in handen van Alex Lowes gaf. Op bijna twee seconden van zijn voormalige teamgenoot finishte Jonathan Rea op een kleurloze 8e plaats, hoewel het voor de 6-voudig wereldkampioen wel een enorme opsteker was om voor het eerst in 6 races in de punten te finishen.