2024 IOMTT: Dunlop wint stilgelegde Supertwin TT Race 2

8 juni 2024
Michael Dunlop is nog maar één zege verwijderd van een zeer indrukwekkende 3-0 mijlpaal. De MD Racing coureur domineerde de tweede race van de dag, de Superstock TT Race 2, en was op jacht naar een verplettering van zijn eigen ronderecord uit 2018 toen de race werd stilgelegd en Dunlop tot winnaar werd verklaard. Peter Hickman (Swan Racing Yamaha) en Mike Browne (Scott Racing Aprilia) maakten het podium compleet.

Met een kleine vertraging ging de tweede Supertwin TT om 15:45 uur lokale tijd van start Dunlop nam opnieuw vroeg de controle over en leidde Hickman door Glen Helen met 3,5 seconden voorsprong, met Jamie Coward (KTS racing powered by Steadplan Kawasaki) nog eens 1,2 seconden achterstand. Browne zat daar slechts vier tienden van een seconde achter met Dominic Herbertson (Burrows Engineering/RK Racing Paton) slechts 0,005 seconde achter Browne terwijl Barry Furber (DC Autos Newtown Yamaha) naar een uitstekende zesde plaats gleed.

Stefano Bonetti (VAS Engine Paton), Davey Todd (Dafabet Racing Kawasaki), Adam McLean (Flitwick Motorcycles/SMV Yamaha) en Bonetti's teamgenoot Pierre-Yves Bian maakten het vroege klassement compleet.

Dunlop voegde nog eens 3 seconden toe aan zijn voorsprong op Hickman in de aanloop naar Ballaugh, maar Coward had het gat naar Hickman teruggebracht tot minder dan een seconde, terwijl Herbertson zich in de mix bevond voor de laatste podiumplaats op slechts 0,3 seconde van Browne.

Geholpen door de beste sectortijd ooit van Ballaugh, breidde Dunlop zijn voorsprong voor het eerst uit tot 8,9 seconden bij Ramsey Hairpin, terwijl Hickman iets wegreed van Coward, maar laatstgenoemde begon al snel te vertragen op de berg en trok zich uiteindelijk terug bij de Creg Ny Baa.

Met nog een nieuwe beste sectortijd, van de Bungalow naar Cronk Ny Mona, gaf een uitstekende openingsronde van 122,451 mijl per uur Dunlop de leiding, maar Hickman was sneller op en over de Mountain en bracht zijn achterstand terug tot 6,4 seconden voor de tweede en laatste 37,73 mijl. Door het uitvallen van Coward was het nu Browne op de derde plaats voor Herbertson, Jordan en Todd.

Verder naar achteren maakten Brookes, McLean, Furber en Bonetti de top tien compleet, maar Rob Hodson, die achteraan het veld moest starten toen zijn SMT Racing Paton weigerde te starten, was aan het aanvallen en klom via Ramsey op naar de zesde plaats.

Met een vrije weg voor zich vergrootte Dunlop zijn voorsprong op Hickman met zo'n drie seconden in de tweede en laatste run naar Glen Helen en hoewel Browne nog eens tien seconden achter lag, had hij een kleine voorsprong van 1,7 seconden op Herbertson in de strijd om de derde plaats.

Dunlop vergrootte zijn voorsprong bij elk timingpunt met nog eens vier seconden op de hogesnelheidsrun naar Ballaugh en bij de beroemde mijlpaal veranderde de race om de derde plaats, waarbij Herbertson vier tienden van een seconde voorsprong had op Browne.

Bij Ramsey zat Dunlop meer dan zeven seconden onder zijn ronderecord van 2018, nadat hij in drie van de zes sectoren de snelste tijd ooit had neergezet, maar toen hij de berg voor de laatste keer afdaalde, werd de race gestopt vanwege een rode vlag.

De race werd aan het einde van de eerste ronde als resultaat uitgeroepen en dus pakte Dunlop de overwinning op Hickman en Browne, Herbertson werd ongelukkig vierde. Jordan werd vijfde voor Hodson, Todd, Brookes, McClean en Furber.