Zoeken

Lettenbichler wint 2024 Red Bull Erzbergrodeo

3 juni 2024
Manuel Lettenbichler (DE) van Red Bull KTM Factory Racing wint de 28e editie van 's werelds zwaarste Extreme Enduro-race! Trystan Hart (CAN, KTM) finisht als tweede, gevolgd door Mario Roman (ESP, Sherco). Slechts 8 rijders uit 6 landen van de in totaal 500 starters bereiken de finish na 4 uur extreme uitdagingen.

Onder perfecte enduro weersomstandigheden en met een extreem selectief parcours, leverde de "Berg aus Eisen" (IJzeren Berg) vandaag een sterke strijd tegen de 500 starters die om 13.00 uur precies de strijd aangingen met de Erzberg. De zwaarste Extreme Enduro Race ter wereld vormde een spectaculair decor voor de tienduizenden bezoekers, die voor een adembenemende sfeer zorgden in de bezoekerszones langs het 35 kilometer lange parcours.

Meteen na de start namen Will Hoare (UK, Rieju) en de jonge Bulgaar Teodor Kabakchiev (Sherco) de leiding, op de voet gevolgd door Jonny Walker (UK, Beta), Wade Young (RSA, GASGAS) en de Oostenrijker Michael Walkner (GASGAS). Topfavoriet Manuel Lettenbichler (DE, KTM) kende geen beste start en verliet de startkom op het laagste punt van de Erzberg niet vooraan het veld. 

Wat er daarna gebeurde, zal waarschijnlijk voor altijd de geschiedenisboeken van de Extreme Enduro ingaan. De 26-jarige Duitser liet al zijn rijkunsten de vrije loop en haalde de ene na de andere rijder in. 

"Letti" nam de leiding over van Teo Kabakchiev bij het controlepunt van de 24MX-waterpijp en stond die niet meer af tot aan de finish. De Red Bull KTM Factory-rijder zette een meer dan dominante prestatie neer op de ijzeren berg en bereikte uiteindelijk na 2:47:23 uur de finish in de Red Bull Erzbergrodeo Arena, waar de duizenden fans uitzinnig zijn derde eindzege op rij vierden.



Achter Lettenbichler ontspon zich aanvankelijk een felle strijd om de podiumplaatsen, die de Canadees Trystan Hart van het FMF KTM Factory Racing Team uiteindelijk wist te winnen. Hoewel Hart meteen na de start onderuit ging en de hele eerste startrij van achteren moest doorploegen, schoof hij al na 50 minuten door naar de tweede plaats. Trystan vocht zich met man en macht door het extreem zware parcours, maar kon het gat naar Lettenbichler niet dichten. Uiteindelijk eindigde hij op 20 minuten achterstand op een uitstekende tweede plaats met een tijd van 3:07:40 uur.

De Spanjaard Mario Roman (Sherco) zette vandaag ook een indrukwekkende prestatie neer. Roman bevond zich aan het begin van de race achteraan het veld, maar kon vanaf het controlepunt Carl's Dinner waardevolle terrein goedmaken. In het laatste derde deel van de race kwam de Spanjaard onder enorme druk te staan van vijfvoudig Red Bull Erzbergrodeo-winnaar Graham Jarvis (UK), maar uiteindelijk vierde hij zijn tweede podium op de Erzberg met de derde plaats.

Mede-favoriet en Hard Enduro-legende Graham Jarvis (UK, Husqvarna) kwam vandaag als 30e over het eerste checkpoint en zette daarna een van zijn sensationele inhaalacties in. De 49-jarige Brit kwam uiteindelijk als vierde over de finish, op iets minder dan 2 minuten van Mario Roman. Met deze sensationele prestatie maakte Jarvis zijn bijnaam The GOAT (Greatest of all times) meer dan waar.



Oostenrijks hoop Michael Walkner (GASGAS) kon de Red Bull Erzbergrodeo dit jaar helaas niet uitrijden. Walkner haalde controlepost 24 (Killing Leap) voordat de vier uur durende race voorbij was.

Voor Teodor Kabakchiev eindigde de Red Bull Erzbergrodeo in een teleurstelling. Kabakchiev, De Sherco Factory Racing fabrieksrijder was oorspronkelijk als zesde geëindigd, maar bleek een controlepost te hebben gemist en werd daardoor uit de eindklassering geschrapt.

De Red Bull Erzbergrodeo wordt beschouwd als de zwaarste uitdaging in de Hard Enduro en het 35 kilometer lange parcours stelde in 2024 niet teleur. Met name de verplaatsing van de legendarische sectie "Carl's Dinner" naar de eerste helft van de race (controlepunten 10 en 13 van 27) verhoogde de moeilijkheidsgraad voor de 500 starters aanzienlijk. Zelfs daarna nam de moeilijkheidsgraad toe tot aan de finish en vergde alles van de deelnemers.