Zoeken

Dakar 2025: Bestemming Shubaytah

19 mei 2024
De zesde editie van de Dakar Rally is bevestigd voor Saoedi-Arabië en zal van 3 tot 17 januari verreden worden op een parcours dat zich uitstrekt van Bisha tot Shubaytah.

De Dakar ontdekte Shubaytah in 2020. De toegangspoort tot de uitgestrekte woestijn van het Empty Quarter is de afgelopen twee edities teruggekeerd als basiskamp voor een steeds gedurfdere verkenning van deze zeeduinen. Ditmaal markeert Shubaytah het einde van het avontuur, als een baken dat de deelnemers naar de uitgang leidt.

Het concept van een lange etappe verdeeld over twee dagen waarin de deelnemers de nacht moeten doorbrengen in een van de kale bivakken verspreid over de woestijn was een grote hit bij zowel de deelnemers als de kijkers voor 2024, en zorgde voor meer drama en chaos onder de titelkandidaten. 

Een opgewaardeerde versie van hetzelfde idee keert terug voor de editie van 2025, nu over 950 km en op gevarieerder terrein. De renners en bemanningen gaan deze uitdaging aan in de openingsweek. Er zullen genoeg mogelijkheden zijn om een gat te slaan, wat tot doel kan hebben om het klassement in de late etappes wat op te schudden.

De 2025 editie wordt naar verwachting een zware, met de terugkeer van de 48-uurs chrono, een traditionele marathonetappe en een driedaags avontuur in het Lege Kwartier, waar de race zal eindigen.

Minstens vijf etappes van de Dakar 2025 vinden plaats op aparte parcoursen om het aantal keren dat auto's motoren moeten inhalen en soortgelijke situaties te verminderen. Naast het verhogen van de veiligheid, plaatst dit de autoploeg vooraan het veld en dwingt hen om te navigeren zonder het voordeel van het volgen van de sporen van de motoren.