MotoGP Sachsenring: Martin domineert Sprint

6 juli 2024
Na zich in de ochtend voor de vierde keer dit seizoen op de pole position te hebben gekwalificeerd heeft Jorge Martin er op de Sachsenring een vierde Sprint-zege van 2024 van gemaakt. De Prima Pramac coureur nam in de derde ronde de leiding en finishte 6 tiende seconde voor Miguel Oliveira - een eerste Sprint-podium voor de Portugees en Trackhouse Racing Aprilia. Op 1,3 seconden maakte Pecco Bagnaia het podium compleet.

De Tissot Sprint op de Sachsenring stond er geen maat op Jorge Martin. De leider in het WK was bij de start teruggevallen naar de derde plaats, achter Miguel Oliveira en Pecco Bagnaia, die vanaf P4 op de tweede rij meteen kopstart had genomen in de Sprint, maar had slechts twee ronden nodig om orde op zaken te stellen.

In de tweede ronde nam Martin de tweede plaats van de Trackhouse Racing Aprilia coureur, om in de derde ronde op agressieve wijze bij Bagnaia binnendoor voorbij te gaan, die even later zijn tweede plaats aan Oliveira verloor en gaandeweg de Sprint onder druk van teamgenoot Enea Bastianini kwam te staan, die vanaf P9 op de grid een fantastische start had gehad en een ijzersterke Sprint reed.

De onderlinge afstand van het kwartet op kop was echter van dien aard dat er een een status quo ontstond en geen enkele positie écht onder druk kwam te staan. Achter de vier hield Maverick Vinales, nog bont en blauw van zijn highside in Q2, de vijfde plaats vast, maar moest halverwege de Sprint toch zijn meerdere erkennen in Franco Morbidelli en kwam daarna onder druk van Marc Marquez te staan.

Marquez had bij de start geen enorme sprong naar voren kunnen maken en was daardoor te lang in gevecht met de rijders die eigenlijk achter hem op de grid hadden moeten staan, waardoor een podium-finish al snel buiten bereik lag. Pas na Brad Binder te hebben ingehaald kwam hij in vrije lucht en was daarna in staat het gat op Morbidelli en Vinales te dichten, tot hij in bocht 1 een bekende Marquez-slide over het voorwiel had en weer tegen een gat van anderhalve seconde aan keek.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Marquez het gat gedicht en ging Vinales in bocht 1 voorbij, maar ging iets wijd waardoor Vinales weer binnendoor voorbij kon gaan, om in de allernaaste ronde alsnog door de 8-voudig wereldkampioen te worden verschalkt: P6 voor Marquez en P7 voor Vinales, zeer goede prestaties voor het duo dat de pijn van de highsides verbeet.