Zoeken

MotoGP Portimao: winst Martin, crash Vinales, Bagnaia en Marquez, podium Acosta

24 maart 2024
Jorge Martin heeft in Portugal zeer goede zaken gedaan. De Prima Pramac Racing coureur leidde de tweede Grand Prix van het seizoen van start tot finish en heeft de leiding genomen in WK van Pecco Bagnaia, die in de slotfase met Marc Marque crashte. De grootste sensatie kwam echter op naam van Pedro Acosta, die al in zijn tweede MotoGP race op het podium finishte, dankzij een crash van Maverick Vinales in de laatste ronde.

 

De tweede MotoGP race van het seizoen stond er geen maat op Jorge Martin. De Prima Pramac coureur nam bij de start als een duvel uit een doosje vanaf de derde plaats op de grid de kopstart in de race, wist meteen een klein gaatje te slaan en reed daardoor onbedreigd naar zijn tweede overwinning van het seizoen, na de Sprint twee weken geleden ook op naam te hebben geschreven.

Als winnaar van de Sprint op zaterdag nestelde Maverick Vinales zich op de tweede plaats voor pole-zitter Enea Bastianini, die weliswaar sneller was, maar er maar niet in wist te slagen om Vinales voorbij te gaan en daardoor genoegen leek te moeten nemen met de derde plek.

Achter het leidende trio ontstond een spannende strijd om de vierde plaats tussen Pecco Bagnaia, Marc Marquez en de zeer sterk rijdende Pedro Acosta, die vanaf de zevende plaats op de grid eerst de strijd met beide Red Bull KTM coureurs Jack Miller en Brad Binder aan moest gaan, om al in de achtste ronde Marquez voorbij te gaan.

Acosta zette daarna Bagnaia enorm onder druk en ging hem bij het aanremmen van bocht 1 zelfs voorbij, maar ging daarna wijd, kwam over de cerbs en wist zijn RC216 ternauwernood overeind te houden, waardoor Bagnaia weer binnendoor voorbij kon gaan. Een ronde later zag Acosta opnieuw zijn kans, ditmaal in bocht 3 en met succes.

Bagnaia probeerde nog in de bocht meteen te counteren, maar besloot het risico niet te nemen, liet Acosta gaan en kwam meteen onder druk van Marc Marquez te staan. Twee ronden lang bleef Bagnaia Marquez voor, tot die met nog 3 ronden te gaan bij het aanremmen van bocht 5 toesloeg. 

Marquez ging Bagnaia aan de binnenkant voorbij, maar liet daarna ruimte voor Bagnaia om meteen terug te slaan, waarbij ze elkaar raakten en beide onderuit gingen. Marquez reed de race nog wel uit op een puntloze 17e plaats, Bagnaia parkeerde zijn GP24 in de pits. 

Met de crash van Bagnaia en Marquez leek de strijd voorin gestreden, tot bij opkomen van het rechte stuk voor de laatste ronde de snelheid bij Vinales wegviel, hij door Bastianini werd ingehaald en in bocht 1 wijd ging en over het stof van de groenstrook crashte, als gevolg van een kapotte versnellingsbak. 

Dankzij die crash promoveerde Acosta ineens van een al zeer goede vierde plek naar P3 en is daarmee de op twee na jongste coureur die in de MotoGP op het podium is gefinisht.   

MotoGP Portimao, uitslag race:

Rijder Team Merk Uitslag
1 Jorge Martin ESP Prima Pramac Racing Ducati
2 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo Team Ducati +0.882
3 Pedro Acosta ESP RED BULL GASGAS TECH3 KTM +5.362
4 Brad Binder RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +11.129
5 Jack Miller AUS Red Bull KTM Factory Racing KTM +16.437
6 Marco Bezzecchi ITA Pertima Enduro VR46 Racing Team Ducati +19.403
7 Fabio Quartararo FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +20.130
8 Aleix Espargaro ESP Aprilia Racing Aprilia +21.549
9 Miguell Oliveira POR Trackhouse Racing Aprilia +23.929
10 Fabio Di Giannantonio ITA Pertima Enduro VR46 Racing Team Ducati +28.195
11 Augusto Fernandez ESP Tech3 GASGAS Factory Racing KTM +28.244
12 Joan Mir ESP Repsol Honda Team Honda +29.271
13 Alex Rins ESP Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +31.334
14 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +34.932
15 Johann Zarco FRA LCR Honda Castrol Honda +38.267
16 Marc Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati +40.174
17 Luca Marini ITA Repsol Honda Team Honda +40.775
18 Franco Morbidelli ITA Prima Pramac Racing Ducati +52.362
DNF
Maverick Viñales ESP Aprilia Racing Aprilia +1 ronde
Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati +2 ronden
Alex Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati +8 ronden
Raul Fernandez ESP Trackhouse Racing Aprilia +22 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Team Merk Punten
1 Jorge Martin ESP Prima Pramac Racing Ducati 60
2 Brad Binder RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM 42
3 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo Team Ducati 39
4 Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati 37
5 Pedro Acosta ESP RED BULL GASGAS TECH3 KTM 28