Zoeken

MotoGP Portimao: Vinales doorbreekt suprematie Ducati met Sprintzege

23 maart 2024
Maverick Viñales heeft zijn allereerste overwinning met Aprilia gerealiseerd en daarmee de suprematie van Ducati doorbroken. De 29-jarige Spanjaard nam met nog 4 ronden te gaan de leiding in de race dankzij een remfout van Bagnaia, en finishte een seconde voor Marc Marquez, die in de laatste ronde Jorge Martin voorbij was gegaan.

 

Sinds Spielberg vorig jaar had Pecco Bagnaia geen Sprint meer gewonnen en daarnaast in het tweede deel van het seizoen alleen nog in San Marino en Maleisië een (P3) Sprint-podium gerealiseerd, in tegenstelling tot Jorge Martin die na de zomerpauze maar liefst 7 Sprints had gewonnen en ook de eerste van het seizoen in Qatar op naam had geschreven, maar in Portimao leken vanmiddag voor het eerst de rollen omgekeerd. 

Terwijl Martin een voor hem ongebruikelijk slechte start had en terugviel naar de zesde plaats kwam Bagnaia juist erg goed weg en klom vanaf P4 op de grid meteen op naar de tweede plaats achter Jack Miller, die vanaf P5 op de grid met een komeetstart de leiding had genomen in de Sprint. 

Bijna twee ronden lang hield Miller de leiding in de race, maar was daarna geen partij voor Bagnaia die hem in de zeer snelle voorlaatste bocht binnendoor voorbij was gegaan en daarna in het vizier kwam van Marc Márquez, die vanaf de achtste plaats op de grid eveneens een droomstart had gehad en als snelste man op de baan in de tweede ronde al was opgeklommen naar de derde plaats.

In de derde ronde maakte Marquez een zeer gewaagde en dappere move op Miller, en leek daarna langzaam op Bagnaia in te kunnen lopen, tot hij in de vijfde ronde een fout maakte en daardoor terugviel naar de vierde plaats achter Enea Bastianini, maar zich snel wist te herstellen en weer opklom naar de derde plaats, om een ronde later door de inmiddels naar voren aan het rijden Martin brutaal opzij te worden gezet, maar wel uit de klauwen van Miller en Bastianini wist te blijven.

De fout van Marquez had Maverick Viñales de tweede plaats gegeven in de race, die op zijn beurt nu langzaam op Bagnaia in wist te lopen, waar de 2-voudig wereldkampioen alert op reageerde en het gat op driekwart seconde leek te kunnen consolideren, totdat hij met nog 4 ronden te gaan zich compleet verremde in bocht 1, helemaal wijd moest gaan en daardoor in een klap terugviel naar de vierde plek, op anderhalve seconde van Marc Márquez.

Dat gaf voor het eerst de leiding aan Vinales, die daarna alle zeilen moest bijzetten om Jorge Martin achter zich te houden, meerdere pogingen wiste te pareren en in de voorlaatste ronde zelfs een klein, maar wel beslissend gaatje op de Prima Pramac coureur wist te slaan, die bij het ingaan van de laatste ronde de het adem van Marquez in zijn nek voelde. 

Al in de hairpin bocht 5 greep Marquez zijn kans, gaf Martin een koekje van eigen deeg en klom weer op naar de derde plaats, en gaf Martin daarna geen kans om nog terug te slaan. 

Met een voorsprong van een seconde schreef Vinales de tweede Sprint van het seizoen op naam, zijn allereerste overwinning sinds Qatar 2021 en de allereerste overwinning met Aprilia, het merk dat hem dat jaar een levenslijn had toegeworpen toen hij door Yamaha na de race in Spielberg aan de kant was gezet. 

Marc Márquez en Jorge Martin maakten het Sprint-podium compleet. Voor Marquez was het zijn beste resultaat in de Sprint sinds de introductie vorig jaar en zijn tweede Sprint-podium sinds Valencia vorig jaar, waar hij op de derde plaats eindigde. Voor Martin was de derde plaats zijn slechtste resultaat sinds Catalunya vorig jaar. 

MotoGP Portimao, uitslag Sprint:

Rijder Team Merk Uitslag
1 Maverick Viñales ESP Aprilia Racing Aprilia 12 ronden
2 Marc Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati +1.039
3 Jorge Martin ESP Prima Pramac Racing Ducati +1.122
4 Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati +4.155
5 Jack Miller AUS Red Bull KTM Factory Racing KTM +4.329
6 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo Team Ducati +4.384
7 Pedro Acosta ESP RED BULL GASGAS TECH3 KTM +5.088
8 Aleix Espargaro ESP Aprilia Racing Aprilia +6.161
9 Fabio Quartararo FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +7.531
10 Raul Fernandez ESP Trackhouse Racing Aprilia +8.514
11 Marco Bezzecchi ITA Pertima Enduro VR46 Racing Team Ducati +9.559
12 Miguell Oliveira POR Trackhouse Racing Aprilia +10.549
13 Alex Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati +11.488
14 Joan Mir ESP Repsol Honda Team Honda +14.065
15 Augusto Fernandez ESP Tech3 GASGAS Factory Racing KTM +14.883
16 Franco Morbidelli ITA Prima Pramac Racing Ducati +16.080
17 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +16.429
18 Luca Marini ITA Repsol Honda Team Honda +24.938
DNF
Johann Zarco FRA LCR Honda Castrol Honda +7 ronden
Brad Binder RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +8 ronden
Fabio Di Giannantonio ITA Pertima Enduro VR46 Racing Team Ducati +8 ronden
Alex Rins ESP Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +9 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Team Merk Punten
1 Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati 37
2 Jorge Martin ESP Prima Pramac Racing Ducati 35
3 Brad Binder RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM 29
4 Marc Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati 27
5 Maverick Vinales ESP Aprilia Racing Aprilia 19