Zoeken

MotoGP Phillip Island: winst Marc Marquez ondanks bizarre start

20 oktober 2024
Op spectaculaire wijze heeft Marc Marquez zijn derde overwinning van het seizoen gerealiseerd. De Gresini coureur had bij de start een enorme burn-out als gevolg van het tear-off dat voor zijn achterwiel was gewaaid, maar vocht zich vanaf P13 terug in de race en nam met nog 4 ronden te gaan voor het eerst de leiding van Jorge Martin, die met P2 geen genoegen wilde nemen maar uiteindelijk toch eieren voor z'n geld koos en 4 punten uitliep op Pecco Bagnaia, die op ruime afstand als derde werd afgevlagd.

 

De 17e ronde van de MotoGP op het circuit van Phillip Island was Marc Marquez op voorhand de favoriet voor de overwinning, samen met Jorge Martin die op zaterdag op overtuigende wijze de Sprint had gewonnen nadat Marc Marquez bij de start in bocht 1 wijd had moeten gaan en daardoor kansloos voor de overwinning leek, maar uiteindelijk toch op de tweede plaats werd afgevlagd op slechts anderhalve seconde van Martin.

Een goede start zou een spannend gevecht tussen de twee Spanjaarden beloven, maar ditmaal was het een tear-off van zijn vizier (meerdere lagen plastic folie die op het vizier worden geplakt en kunnen worden verwijderd om weer schoon zicht te krijgen) dat voor drama bij de start zorgde. Bij het opstellen op de grid verwijderde Marquez een tear-off omdat een dikke vlieg midden in zijn zichtveld was geplet, waarna dat stukje plastic precies voor zijn achterwiel waaide. 

Het plastic tear-off veroorzaakte een mega burn-out voor Marquez bij de start, waardoor hij aan alle kanten voorbij werd gestoken en in bocht 1 al was teruggevallen naar de 13e plaats, maar zich op miraculeuze wijze snel wist te herstellen. Nog voor de Honda Hairpin bocht 4, die tegenwoordig als de Miller Corner door het leven gaat, was Marquez al opgeklommen naar de 8e plaats.



Aan de kop van het veld had Jorge Martin net als in de Sprint meteen kopstart genomen in de race, maar was ditmaal niet in staat om afstand te nemen van de rest van het veld, dat door Marco Bezzecchi werd aangevoerd, voor Pecco Bagnaia, Franco Morbidelli en Brad Binder, die vanaf de 11e plaats op de 4e rij een superstart had gehad, maar uiteindelijk geen antwoord had op het Ducati-geweld, dat het 2024 seizoen domineert. 

Drie ronden lang zat Bezzecchi op 3 tiende seconde van Martin, maar was vanwege zijn incident in de Sprint met Maverick Vinales, waar hij in bocht 1 vol achterop was geklapt, met een Long Lap Penalty bestraft welke hij in de vierde ronde onderging en daardoor in een klap terugviel naar de 7e plaats achter Enea Bastianini. Dat gaf de tweede plaats aan Bagnaia, die gelijke rondetijden als Martin reed, maar wel tegen een gat van 8 tiende seconde aankeek. 

Inmiddels opgeklommen naar de vierde plaats had Marquez een pittige kluif aan Franco Morbidelli, die zich niet zomaar gewonnen gaf, maar uiteindelijk na twee ronden toch zijn meerdere in Marquez moest erkennen. In nu vrije lucht was Marquez de snelste man op de baan, zette in de 9e ronde een nieuw ronderecord en reed naar het achterwiel van Bagnaia, die op zijn beurt het gat met Martin aan het dichten was. 

Bij het ingaan van de twaalfde ronde maakte Martin een fout in de supersnelle Doohan Corner bocht 1, Bagnaia rook zijn kans en pakte de leiding in de race, maar zat daardoor aan de verkeerde kant van de baan en gaf Martin de ruimte om in de hairpin bocht 4 te counteren. Bagnaia moest wijd en liet daardoor ook ruimte aan Marc Marquez, die van de move van Martin profiteerde en nu was opgeklommen naar de tweede plaats. 



Hoewel Marquez over meer snelheid leek te beschikken dan Martin hield de leider in het WK de deur goed op slot, kreeg van het team de melding 'rider behind #4' in het display waarmee 'oppassen in bocht 4' werd bedoeld en reed daarna inderdaad defensieve lijnen in de hairpin om Marquez geen enkele ruimte te geven. Bagnaia hield de twee voor hem nog even in het zicht, maar met nog 10 ronden te gaan vielen zijn rondetijden behoorlijk terug en wist hij dat P3 vandaag het best haalbare resultaat was. 

Rondenlang zat Marquez in het achterwiel van Martin, maar wist daardoor het beste van zijn banden tot het eind te bewaren, waar Martin tot het uiterste pushte en daardoor met name aan de voorkant zijn grip had opgebruikt. Met nog 4 ronden te gaan ging Martin daardoor wijd bij het uitkomen van bocht 4, een klein foutje dat door Marquez meteen werd afgestraft door voor het eerst de leiding te nemen in de race. 

Marquez leek afstand te nemen van Martin, maar de leider in het WK gaf zich nog niet gewonnen, kwam dankzij een waanzinnige exit van de laatste bocht op het rechte stuk weer voorbij en nam bij het insturen van de Doohan Corner weer de leiding in de race. Ook voor Marquez was het nu echter full-attack, ging Martin ditmaal bij het insturen van de Miller Corner hairpin bocht 4 voorbij en nam voor de tweede keer de leiding in de race. 



Martin probeerde het opnieuw, maar kwam ditmaal op het rechte stuk nét te kort om Marquez voorbij te gaan en had daarna geen antwoord meer op een ontketende Marc Marquez, die met een halve seconde voorsprong aan de laatste ronde begon en uiteindelijk een seconde voor Martin als winnaar werd afgevlagd - zijn derde overwinning van het seizoen en zijn vierde op Phillip Island. Op tien seconden van Marquez maakte Bagnaia het podium compleet.

Op drie seconden van Bagnaia finishte Fabio Di Giannantinio op de vierde plaats, die met nog 4 ronden te gaan Enea Bastianini naar P5 had teruggezet. Op twee seconden van Bastianini werd Franco Morbidelli op de zesde plaats afgevlagd, waarmee Ducati voor het eerst in de geschiedenis in een Grand Prix de top 6 voor zich op heeft weten te eisen. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1997 tijdens de Franse Grand Prix, destijds een Honda top 6.

In de strijd om de wereldtitel heeft Martin met zijn tweede plaats zijn voorsprong op Bagnaia tot 20 punten vergroot, met nog 3 ronden en 111 punten te verdelen. Marc Marquez heeft zijn derde positie in het WK verstevigd en ligt nu 93 punten achter Martin. Brad Binder werd op de 7e plaats als eerste niet-Ducati afgevlagd, op 4 seconden gevolgd door Jack Miller op P11. Pedro Acosta was 's ochtends niet fit om te racen verklaard vanwege een pijnlijke schouder als gevolg van zijn crash in de Sprint.  

MotoGP Phillip Island, uitslag race:

Rijder Team Merk Uitslag
1 Marc Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati 27 ronden
2 Jorge Martin ESP Prima Pramac Racing Ducati +0.997
3 Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati +10.100
4 Fabio Di Giannantonio ITA Pertima Enduro VR46 Racing Team Ducati +12.997
5 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo Team Ducati +13.310
6 Franco Morbidelli ITA Prima Pramac Racing Ducati +15.434
7 Brad Binder RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +15.450
8 Maverick Viñales ESP Aprilia Racing Aprilia +16.636
9 Fabio Quartararo FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +18.757
10 Raul Fernandez ESP Trackhouse Racing Aprilia +19.345
11 Jack Miller AUS Red Bull KTM Factory Racing KTM +19.932
12 Johann Zarco FRA LCR Honda Castrol Honda +20.295
13 Alex Rins ESP Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +22.210
14 Luca Marini ITA Repsol Honda Team Honda +24.239
15 Alex Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati +24.591
16 Aleix Espargaro ESP Aprilia Racing Aprilia +30.499
17 Augusto Fernandez ESP RED BULL GASGAS TECH3 KTM +30.533
18 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +30.765
19 Marco Bezzecchi ITA Pertima Enduro VR46 Racing Team Ducati +45.393
DNF
Joan Mir ESP Repsol Honda Team Honda +2 ronden
Lorenzo Savadori ITA Trackhouse Racing Aprilia +10 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Team Merk Punten
1 Jorge Martin ESP Prima Pramac Racing Ducati 424
2 Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati 404
3 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo Team Ducati 345
4 Marc Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati 331
5 Brad Binder RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM 192