Michelin verlaagt minimale bandenspanning voor in MotoGP
Sinds de aankondiging van Michelin enkele jaren geleden een minimale bandenspanning in te voeren is er volop kritiek. De minimale bandenspanning van 1,88 bar had tot resultaat dat in de race rijdend in een treintje de bandenspanning en temperatuur zo hoog kon oplopen, waardoor het risico op gebrek een grip en een blokkerend voorwiel ontstond.
"Zodra je boven de 2,1 bar zit heb je nul grip en nul remperformance, en dan wordt het echt gevaarlijk", zei KTM testrijder Dani Pedrosa vorig jaar, toen voor het eerst het overschrijden van de minimale bandenspanning consequenties had in vorm van tijdstraffen. Het probleem voor de coureurs is echter dat de bandenspanning tijdens de race varieert. Rijdend in een treintje loopt de bandenspanning enorm op, wat wordt gecompenseerd door de race met een lagere bandenspanning te starten, waardoor de piekspanning onder de 2,1 bar blijft.
Rijd je echter in vrije lucht, dan loopt de bandenspanning weer terug tot onder de minimale waarde. Dat overkwam Fabio Di Giannantonio in Valencia. Hij had zijn aanval op het podium te laat gepland en had daardoor te lange tijd met een te lage bandenspanning gereden, kreeg na afloop van de race een 3 seconden tijdstraf en raakte daardoor zijn podiumplaats kwijt.
Voor 2024 zou het overschrijden van de minimum bandenspanning niet meer in tijdstraffen, maar in diskwalificatie resulteren, waardoor de roep bij de coureurs voor een verlaging van de minimale bandenspanning nog luider werd. Michelin heeft daar gehoor aan gegeven, voor 2024 is de minimale bandenspanning van de voorband naar 1,8 bar verlaagd. Of deze kleine verlaging een groot verschil gaat maken valt echter nog te bezien, sommige rijders hadden hun hoop gevestigd op een minimum bandenspanning voor van 1,7 bar of zelfs 1,6 bar.
Michelin heeft de minimum bandenspanning dus verlaagd van 1,88 naar 1,8 bar, maar heeft wel als voorwaarde gesteld dat deze minimumwaarde over een langere periode moet worden behaald. Afgelopen jaar lag de grens op 50% van de raceronden, dat is nu naar 60% verhoogd.
Dat betekent dat nu nog maar in 40% van de raceronden de bandenspanning onder de minimale waarde mag zakken. Voor de Sprint blijft het percentage op 30%, wat betekent dat 70% van de raceronden een te lage bandenspanning mag hebben.
De grenswaardes gelden trouwens ook voor de achterband, maar de minimale bandenspanning van 1,68 bar achter is voor de rijders nooit een probleem geweest.
Op donderdagavond werd bekend dat de aangekondigde diskwalificatie is komen te vervallen, voor het overschrijden van de grenswaardes zijn nieuwe tijdstraffen bepaald: 8 seconden in de Sprint en 16 seconden in de race.