Zoeken

F1/MotoGP "Superbowl": wens de vader van de gedachten

3 april 2024
Op maandag 1 april kondigde Liberty aan dat het 86% van Dorna Sports en MotoGP in handen had gekregen als onderdeel van een deal ter waarde van € 4,2 miljard. Nu zowel F1 als MotoGP onder Liberty's paraplu vallen, zijn de gesprekken over een mogelijk gezamenlijk raceweekend voor de twee series weer opgelaaid.

Hoewel er in verschillende media al volop over wordt gespeculeerd en er zelfs al een naam is bedacht - De Superbowl - zal de wens eerder de vader van de gedachten zijn geweest, dan dat dat binnen afzienbare tijd te verwachten is. Als het er ooit van komt. 

In een exclusief interview met de Spaanse podcast Por Orejas van Motorsport.com zegt Dorna CEO Carmelo Ezpeleta dat een gezamenlijk event niet uit te sluiten is, maar dat het zeker niet iets is dat op korte termijn wordt overwogen. Volgens Ezpeleta is een gezamenlijk event niet zinvol, omdat beide raceklassen een totaal ander publiek hebben. Daarnaast zou het volgens de CEO financieel niet rendabel zijn. 

"Het is niet iets wat, om voor de hand liggende redenen, in de pijplijn zit of waar we mee bezig zijn, maar het ook niet iets dat we uitsluiten voor de middellange termijn", zegt Ezpeleta. "Zij zijn op veel circuits uitverkocht en wij ook, dus om ons samen te brengen in een event, is moeilijk en het rendement op de investering is nu niet erg duidelijk."

De overname van de MotoGP door Liberty Media werpt ook vragen op over de toekomst van het WorldSBK. Naast de MotoGP heeft Dorna Sports ook de rechten van de Moto2, Moto3, WorldSBK en het Women's World Championship, welke met de overname nu dus ook in handen van Liberty zijn, maar opmerkelijk genoeg werd in het persbericht over die andere raceklassen met geen woord gerapt. 

Wat in ieder geval zeker niet zal gebeuren, is het samenvoegen van de MotoGP en het WorldSBK. Ezpeleta zegt in de Podcast dat dat iets is waar al lange tijd over wordt gesproken, maar dat in realiteit hij daar de voordelen niet van inziet. Het zou de Superbikes relevanter maken, maar mensen die naar de Superbikes gaan, gaan ook naar de MotoGP. Een gezamenlijk WorldSBK/MotoGP event zou niet meer publiek aantrekken, en dus heeft het op dit moment geen zin.