Zoeken

Yamaha onthult YART 8 uren Suzuka team

10 juni 2024
Yamaha Motor Co, Ltd. kondigt met trots aan dat het Yamalube YART Yamaha EWC Official Team dat momenteel deelneemt aan het Endurance World Championship (EWC) zal deelnemen aan de 45e "Coca-Cola" Suzuka 8 Hours Endurance Road Race tussen vrijdag 19 juli en zondag 21 juli 2024 als Yamaha's topteam in het evenement.

De 8 uren van Suzuka is al sinds het begin voor de Japanse fabrikanten de belangrijkste race van het seizoen geweest - belangrijker nog dan de Grand Prix of het WK Superbike - met elk merk z'n eigen fabrieksteam en de beste Grand Prix en WorldSBK coureurs rijdend voor die teams. De Grand Prix coureurs wordt tegenwoordig geen beroep meer op gedaan, maar speciale fabrieksteams werden tot recent nog altijd ingezet. 

Het afgelopen jaar veranderde Yamaha van koers en besloot geen apart fabrieksteam meer in te zetten en die effort te verplaatsen naar het Yamaha 'fabrieksteam' in het EWC, het Endurance World Championship, waar de 8 uren van Suzuka onderdeel van is.

Yamaha biedt niet alleen technische ondersteuning voor de YZF-R1, maar zal ook het managementteam van YART assisteren tijdens de voorbereiding en de race. Samen streven Yamaha en YART ernaar om de EWC-titel van 2024 te winnen en voor het eerst op het podium te eindigen tijdens de 8 uur van Suzuka, een lang gekoesterde droom van YART.

Het team zal deelnemen met een YZF-R1 die getooid is met een speciale Suzuka 8 Hours livery met een Yamalube-logo, verwijzend naar Yamaha's originele olie- en chemicaliënmerk dat ook deel uitmaakt van de teamnaam. Op de YZF-R1 rijden Niccolò Canepa uit Italië, Marvin Fritz uit Duitsland en Karel Hanika uit Tsjechië. Het team wordt geleid door Mandy Kainz als teammanager.

In de 2023 Suzuka 8 Hours lag YART op de 2e plaats voordat het een probleem ondervond dat resulteerde in een 22e plaats. Na een 2e plaats in ronde 1, een overwinning in ronde 2 en een 4e plaats in de laatste ronde wisten ze de EWC-titel van 2024 binnen te slepen. Het was de eerste titel sinds 2009 voor het team en de eerste titel sinds 2017 voor Yamaha.

Als titelverdediger in 2024 hebben ze tot nu toe een solide start gemaakt op weg naar het winnen van back-to-back titels met een 3e plaats in de seizoensopenende 24 Heures Motos race in Frankrijk. In de volgende ronde, de 8 uur van Spa Motos in België op 8 juni, kwalificeerden ze zich op poleposition en bleven ze hun rivalen voor in de race om de overwinning te pakken en de tweede plaats in het klassement te behouden, terwijl ze het gat naar de leiders verkleinden tot één punt. Met een eerste podium tijdens de komende 8 uur van Suzuka is YART in de ideale positie om hun titelzege te herhalen tijdens de Bol d'Or in Frankrijk op 14 en 15 september.