Zoeken

Succesvol debuut Zarco in 8 uren Suzuka

24 juli 2024
Johann Zarco heeft zich bij Honda onsterfelijk gemaakt. De MotoGP-winnaar schreef het afgelopen weekend bij zijn allereerste poging de 45e editie van de 8 uren van Suzuka op naam - de 30e zege voor Honda en de eerste zege voor een Franse coureur sinds 1989.

Tweevoudig Moto2 wereldkampioen Johann Zarco vormde samen met Takumi Takahashi en Teppei Nagoe het Team HRC with Japan Post-team, dat de derde overwinning op rij boekte in de 8 uur van Suzuka en Honda zijn 30e overwinning bezorgde in het iconische evenement.

"Ik voel me goed, want als je dit doel hebt bereikt en je hebt de overwinning, dan is dat een grote opluchting", zei de 34-jarige Zarco. "Ik voel me gelukkig, trots en het geeft veel voldoening. Ik was erg onder de indruk van het tempo van Takumi en zijn controle over de race. Ik ben zo blij met de progressie die Teppei heeft gemaakt van de test naar de race. De drie rijders waren nodig voor deze overwinning, want met de hitte moesten we allemaal de energie onder controle houden."

Team HRC met Japan Post startte de 45e Coca-Cola Suzuka 8 Hours Endurance Race vanaf de derde plaats op de grid en nam nog voor het einde van het eerste uur de leiding. Hoewel een straf van 40 seconden voor een pitstop-overtreding betekende dat de uiteindelijke winstmarge op het Yamalube YART Yamaha EWC Official Team slechts 7,860 seconden bedroeg, deed dat niets af aan de enorme prestatie van Zarco om tijdens zijn eerste race op Suzuka te winnen.



Zarco, die de eerste Fransman sinds 1989 werd die de 8 uur van Suzuka won, hielp Team HRC een nieuw record te breken nadat het er samen met YART in slaagde om 220 ronden af te leggen tijdens de race, waarmee het de vorige benchmark van 219 ronden van Team Cabin Honda in 2002 versloeg. 

"Ik moest gewoon leren en me zo goed mogelijk aanpassen", zei Zarco. "Deze week kon ik een goede stap maken om veel ronden te rijden en heel constant te zijn zonder al te veel energie te verbruiken. De hitte is altijd een uitdaging, maar ik had het goed onder controle en ik was blij dat we het goed konden doen en deze legendarische race konden winnen. Ik was op weg naar de overwinning, ik heb hem en het was perfect. Maar als je een groot gat hebt in de eerste positie, moet je het onder controle houden."

De mogelijkheid bestaat dat Zarco in de toekomst voor meer overwinningen gaat in de EWC-meetellende Suzuka 8 Hours. Hij zei: "Als ik de kans zou krijgen, als de kalender werkt, is het supertraining om deze race te rijden, maar het is ook fysiek veeleisend dus we moeten goed georganiseerd zijn om dit voor te bereiden op de kalender. Het hoofddoel is de MotoGP, maar als ik de kans krijg om deze race [volgend jaar] te rijden, dan grijp ik die.