Zoeken

BMW Motorrad op pole voor 2024 Bol d'Or

13 september 2024
BMW Motorrad World Endurance Team heeft de ononderbroken reeks polepositions van het Yamalube YART Yamaha EWC Official Team in het FIM Endurance World Championship een halt toegeroepen. Het Belgische team van Werner Daemen reed in de kwalificatie voor de 2024 bol d'Or een 1'52.049 en was daarmee ruim 6 tiende seconde sneller dan YART - Yamaha, dat de kwalificatie op Le Mans, Spa en Suzuka op naam had geschreven

Door de snelste te zijn in de kwalificatie scoort de met Dunlop uitgeruste BMW vijf punten voor een nieuw kampioenstotaal van 77. YART verdient vier punten en komt daarmee op 120 punten. Het door Suzuki aangedreven Yoshimura SERT Motul sloot de kwalificatie af op de derde plaats voor drie punten en een nieuw totaal van 113. Met een maximum van 65 punten te verdelen blijft BMW stevig in de titelstrijd.

De EWC-kwalificatievolgorde is gebaseerd op de gemiddelde tijd van de snelste twee rijders van elk team over beide sessies. Maar na de eerste kwalificatie van donderdagmiddag met Illya Mykhalchyk en Markus Reiterberger, was de tweede sessie van vrijdag, die ook onder winderige omstandigheden plaatsvond, vooral een kwestie van afwachten voor het Belgische team en zijn nieuwe aanwinst Hannes Soomer, die Sylvain Guintoli verving voor de Bol d'Or, plus reserve Jan-Ole Jähnig.

Illia Mykhalchyk:
“Ik wil het team heel erg bedanken, ze hebben een heel goed pakket voor de motor gegeven. In voorgaande jaren waren we hier erg sterk en dit jaar was ons doel om zoveel mogelijk punten uit de kwalificatie te halen en dat is gelukt. De motor presteerde erg goed in de harde wind. Het gaf goed vertrouwen om geen last te hebben van de omstandigheden en ik kon me concentreren op mijn weg. Ik reed een redelijk goede ronde en vandaag lag onze focus op de race-instellingen met de gebruikte banden en dat ging ook goed. Dit geeft een goed gevoel voor de race; we zijn er klaar voor en we gaan voor een goede race.”

“Vorig jaar had ik de snelste rondetijd in de race, maar het doel is zeker om in elke stint de snelste te zijn en het maakt niet uit hoe de weersomstandigheden zijn. Het lijkt erop dat we er klaar voor zijn en mijn teamgenoten zijn er ook klaar voor. Het doel is om goede ronden te rijden, goede stints te rijden en als we ons hele pakket op elkaar afstemmen, denk ik dat we heel goed zullen eindigen.”


Voor het Oostenrijkse YART betekende de tweede plaats een verbetering van twee posities ten opzichte van de vierde plaats die het in 2023 behaalde in de kwalificatie op Circuit Paul Ricard met coureurs Niccolò Canepa, Marvin Fritz en Karel Hanika. 

Niccolo Canepa, die na de Bol d'Or stopt met racen, zei: 
“BMW en de rijders zijn uitzonderlijk op dit circuit en we wisten dat het erg ingewikkeld zou worden om voor de pole te vechten. Maar ik ben erg blij, want vorig jaar stonden we op de vierde plaats en dit is een circuit waar we het normaal gesproken erg moeilijk hebben, vooral in de kwalificatie. De tweede tijd is dus echt geweldig en we zijn heel blij.”