Zoeken

Interview Marc Marquez: het lijkt wel of niemand kampioen wil worden

Over Repsol Honda

23 september 2020

Vraag: Laatste race in Misano, het was de eerste race waarin het Repsol Honda Team dichter voorin te vinden was. Wat vond je ervan?

MM93: “Het Repsol Honda Team bevindt zich, denk ik, in een moeilijke situatie. Natuurlijk heb ik het gevoel dat ik daar belangrijk ben en dat we goede resultaten kunnen behalen, maar als je een rookie aan de andere kant van de garage hebt, en ikzelf vanaf de eerste race geblesseerd, dan kun je de richting een beetje kwijtraken. Maar nu ziet het eruit alsof het gesetteld is, een rookie heeft een leerproces en mijn teamgenoot, dat is natuurlijk ook mijn broer, heeft een goed leerproces.

"Maar de dinsdagtest in Misano was erg belangrijk omdat ze daar iets vonden en vanaf dat moment maakten Nakagami en mijn broer Alex een grote stap. P6 en P7 overall in het eindresultaat vind ik een goed resultaat voor hen. Ik kijk ernaar uit om zo snel mogelijk terug te komen om het team te helpen, maar op dit moment help ik alleen van buitenaf."

Vraag: Denk je dat hij (Alex) deze stap al heeft gemaakt?

MM93: “Alex zit in het proces, een belangrijk ding voor rookie rijders is dat ze twee races op rij in hetzelfde circuit hebben. Dit helpt enorm, het moeilijkste in de MotoGP is aankomen op een circuit met een MotoGP motor en alles proberen af te stellen.

"Alex zal in Montmelo arriveren op het Catalunya Circuit en het proces opnieuw moeten starten. Maar laten we eens kijken of hij een stap heeft gezet. Een stap zetten is gewoon racen om P8 tot P12, dit is de eerste stap die hij moest doen en van daaruit gaat het er om dat je probeert te leren, te zien waar je kunt verbeteren en dan nog een stap te zetten."


Vraag: Denk je dat het dit seizoen moeilijker is voor een rookie omdat het verschil tussen de eerste en de twintigste één seconde is?

MM93: "Het is moeilijk voor een rookie, maar ook voor iedereen. De tijden liggen echt dicht bij elkaar. Ik bedoel, binnen één seconde zijn er 17, 18 rijders en dit is iets geweldigs, want ik denk dat het niveau in MotoGP nu echt gelijk is en dit is goed voor de rijders, want uiteindelijk maken zij dat laatste verschil.

"Het is een moeilijk seizoen voor iedereen, maar vooral voor een rookie is het moeilijk omdat je veel races achter elkaar hebt. Het is vreemd, want als je een keer racet, ga je naar huis, dan kan het lichaam begrijpen hoe het beter kan, maar nu gaat alles heel snel. - te snel voor een rookie. En we hebben geen tests, ze hadden een eendaagse test in Misano en normaal gesproken hebben we tijdens een seizoen vier of vijf testdagen die veel helpen."

Vraag: Nu je thuis bent, ben je nu de adviseur van Alex geworden?

MM93: “Ik probeer Alex te helpen en op donderdag, als ze de banden worden toegewezen, stuurt hij me de foto en probeer ik wat advies te geven, misschien kan deze band de optie zijn, want vorig jaar en al deze dingen. Maar dan hebben we een regel: hij moet met zijn team werken, we moeten professioneel zijn en hij werkt met zijn team.

"Als hij twijfelt over de rijstijl of zoiets, belt hij mij, maar ik bel hem nooit. Hij moet mij bellen omdat hij op het circuit zit en met zijn team werkt en hij heeft Alberto daar, die ook veel ervaring heeft, en Emilio. Maar natuurlijk bellen we elke dag twee, soms drie keer."


Vraag: Honda stuurde een persbericht waarin ze zeiden dat je twee of drie maanden verwijderd bent van de het circuit. Op welk punt zitten we nu?

MM93: “Drie maanden is veel. Toen ik bij de dokters was, probeerden we het te begrijpen en luisterden naar de verschillende meningen, verschillende doktoren en ze zeiden dat het nog ongeveer drie maanden zou duren. In het begin is dat een schok voor een rijder, maar nu, op welk moment? Nu ben ik op het punt dat ik de grote stappen met mijn lichaam begin te voelen. Dus nu voel ik elke dag, elke week iets anders."

"De eerste drie weken waren hetzelfde omdat ik niets voelde, en ik voelde geen enkele verbetering. Maar nu begin ik wat verbeteringen te voelen, we beginnen te werken in de sportschool, ik begin te trainen. Dus, wanneer het moment is weet ik niet, maar ik weet dat ik het moment dat ik op een machine kan stappen aan het naderen ben, dat is het belangrijkste. Ik weet dat we op de goede weg zitten, maar ik weet niet of het nog één maand, twee weken of over twee maanden duurt voordat ik weer op een motor zit. Ik weet het niet; dit is iets dat mijn lichaam zal moeten zeggen."