Zoeken

Interview Marc Marquez: het lijkt wel of niemand kampioen wil worden

Over MotoGP

23 september 2020

 

Vraag: Ondertussen kijk je thuis naar de races, het moet wel super vreemd voor je zijn?

MM93: "Het is het moeilijkste, om thuis races te kijken is het moeilijkste omdat je daar naar de training kijkt, naar de races kijkt, waar je graag bij zou zijn. Als je dan ziet dat het zo dicht bij elkaar ligt, veel verschillende winnaars gedurende het seizoen en je ziet dat ze na zoveel races maar 84 punten hebben, dan word je nog meer gemotiveerd om terug te komen. Maar uiteindelijk is de timing de timing. Het ziet er vreemd uit dat ik na zeven races slechts 84 punten achterstand heb op de leider, en ik heb nul! Het is een vreemd seizoen en het lijkt erop dat er niemand is die een groot verschil maakt ten opzichte van de anderen."

Vraag: Wat vind je van dit seizoen? Nog zeven races te gaan, het is nog helemaal open!

MM93: "Het is raar, het is raar omdat het lijkt alsof niemand wil winnen! Niemand wil bovenaan staan, ik bedoel, het is moeilijk te begrijpen, maar als je een rijder bent, kun je het een beetje begrijpen. Het is een ding wanneer je een rijder bent en je wilt winnen, als je dan wint dan voelt dat fantastisch, maar het wordt anders wanneer je moet winnen. Dan verandert er iets en heb je veel meer twijfels, je weet niet meer of je zou moeten aanvallen of juist verdedigen. Je weet dat wanneer je van de tweede, derde, vierde plaats komt en er rijdt iemand voor je, je niets te verliezen hebt, je valt gewoon aan en rijdt met meer vertrouwen omdat je niets te verliezen hebt. Als je echter aan de top staat en je moet winnen, dan begin je in je hoofd, in je lichaam te twijfelen en wordt het moeilijker."

Vraag: Omdat dit jaar niet alleen twee rijders in de strijd verwikkeld zijn, maar veel fabrieken en ook satellietfietsen, is het een complex open seizoen.

MM93: "Ja, ik bedoel dat het goed is voor de MotoGP en de show nu een satellietteam een ​​officiële motor heeft, zodat de motor veel races kan winnen. Dit is iets goeds, want dan kan een satellietteam een ​​goed doel voor ogen hebben voor een seizoen, een goed doel voor een race, ze vechten daar. Voor sponsoren, voor al deze dingen is het veel beter."

Vraag: Je zei in een interview met DAZN in Oostenrijk dat je favorieten Dovi en Quartararo zouden zijn - is dat nog steeds hetzelfde?

MM93: "Het is moeilijk te zeggen. Het klopt dat ik in Oostenrijk Quartararo of Dovizioso tipte, maar eerlijk gezegd had ik meer van hen verwacht. Vooral van Quartararo, omdat hij de eerste twee races won met een ongelooflijk niveau, maar nu weet ik niet wat er aan de hand is. Hij worstelt veel, zelfs op een van zijn sterkste punten: de kwalificatietraining. Maar dan is Dovizioso constant, hij is er, maar hij heeft meer snelheid nodig als hij de titel wil winnen en we zien dat Viñales er is, Mir er is. Ik bedoel, we hebben acht, negen coureurs binnen 25 punten, dus het zal interessant zijn het einde van het seizoen te zien. En ja, we zullen proberen de show van binnenuit te ervaren!"

Vraag: Thuisrace in Barcelona deze week, zit je thuis je nagels te bijten?

MM93: “Nu is de MotoGP op slechts een uur rijden van mijn huis. En ja, het zal vreemd zijn, maar weet je, het is een vreemde situatie. Het is de eerste keer dat ik deze ervaring in mijn carrière heb, het is waar dat in de carrière van een atleet in welke sport dan ook, als je 15 jaar op de limiet rijdt, dan kan je dit een jaar gebeuren. We zullen proberen zo snel mogelijk terug te komen; de motivatie is er nog steeds."

Vraag: Vanaf 2013 heb je zes titels gewonnen, nu is het een moeilijk moment voor Honda. Veel mensen gebruiken dit moment om aan te vallen, zeggen dat de machine niet gemakkelijk en de strategie verkeerd is. Wat denk je?

MM93: “Ik heb nu veel tijd en ik lees veel, maar uiteindelijk, als je de afgelopen tien jaar neemt, heeft Honda een perfecte strategie gehad. Waarom? Omdat het het team is dat meer titels, meer teamtitels en meer constructeurs kampioenschappen heeft gewonnen. Ik denk dat Honda het al die jaren geweldig doet. Elke fabrikant worstelt een jaar, maar soms is het zo. We kijken ernaar uit om de situatie volgend jaar te verbeteren, omdat ik me een deel van Honda voel en ik voel dat het deel uitmaakt van mijn verantwoordelijkheid om Honda naar de top te brengen. En we komen terug, maar voor mij betekent de strategie van Honda uiteindelijk dat je een jaar kunt lijden, maar dat je de laatste tien jaar moet nemen, en de afgelopen tien jaar heeft Honda meer bereikt dan de andere fabrikanten.”

V: Moet een MotoGP motor een makkelijke fiets zijn, zoals mensen zeggen?

MM93: “Ik bedoel, natuurlijk is een MotoGP motor een MotoGP motor. Ik bedoel, elke MotoGP motor heeft een ander karakter en dan moeten de rijders zich aanpassen aan de motor. Honda hanteert deze filosofie al vele jaren in de 500cc en MotoGP raceklasse. Toen ik bijvoorbeeld met Doohan sprak, met Criville, was de filosofie dezelfde. Honda heeft een goede fiets, maar je moet 100% fit zijn, je moet de motor veel pushen, maar als je dan het gevoel krijgt met de motor, kun je heel snel zijn. Toen ik las 'nee, de fiets is alleen gemaakt voor Marquez-stijl en bla bla', is het niet zo."

"Ik bedoel, we hebben drie officiële motoren op de baan, vorig jaar waren ik, Lorenzo en Crutchlow en alle drie hadden we dezelfde opmerkingen. Het is iets anders als een rijder sneller of langzamer is. Maar ik ben de eerste die een snellere en gemakkelijkere fiets wil, het zal ook gemakkelijker voor mij zijn. Maar zo is het niet, het is een wedstrijdmotor en in de laatste race finishten ze bijvoorbeeld op P6 met Nakagami en P7 met een rookie rijder, Alex. Het is dus een goede fiets, hij heeft potentieel, maar als je de motor wilt begrijpen, moet je vaak crashen, maar je zult het begrijpen."


Vraag: Over de laatste race, een nieuw circuit, Portimao - wat vind je van dit circuit?

MM93 “Portimao wordt interessant om het seizoen af te sluiten. Ik hoop daar te zijn, ik hoop daar te racen met MotoGP omdat ik daar in 2012 heb getest met een Moto2 motor - lang geleden maar ik herinner me het circuit en het was erg leuk. Veel ups en downs, de natuurlijke lay-out van het land volgend, het was echt leuk, en het was erg leuk om daar te racen. Ik hoop dat ik kan proberen om daar te zijn en het seizoen op een goede manier af te sluiten.”

Vraag: Eindelijk een bericht aan alle fans?

MM93: “Ik wil alleen maar mijn dank uitspreken, vooral aan het hele Repsol Honda team en ook aan alle fans. Ik heb heel veel geweldige berichten ontvangen. Ik las heel veel vragen: ‘wanneer kom je terug?’ Ik weet het niet, ik weet niet wanneer ik terugkom. Ik hoop zo snel mogelijk terug te komen. Ik heb het gevoel dat het eerder vroeger dan later is, dus dit is ook iets goeds. Laten we eens kijken, maar bedankt dat je me blijft steunen, Honda steunt en maak je geen zorgen, we komen terug naar de top."