Zoeken

Interview: Jonathan Rea

Drievoudig wereldkampioen

13 september 2018
Kawasaki had dit jaar de zevende ronde van het All Japan Superbike kampioenschap op het eigen testcircuit Autopolis gekozen als onthulling van de voor 2019 vernieuwde ZX-10RR door niemand minder dan KRT rijder Jonathan Rea. Tijd om met de drievoudig wereldkampioen in gesprek te gaan.

Hoe gaat het seizoen tot nu toe?

Goed, het loopt allemaal goed. Het begin van het seizoen was lastig, niet moeilijk maar ik was de eerste races ziek en was tijdens een trainingskamp met mijn crosser geblesseerd geraakt, dus was het een lastig begin van het seizoen. Na een paar wedstrijden snapten we het nieuwe reglement beter en konden we aanpassingen aan de machine doen, de laatste wedstrijden zijn we weer echt sterk. 

 

Wat me dit jaar is opgevallen is dat het de tweede race met de omgekeerde startvolgorde een stuk moeilijker is geworden. Vorig jaar reed je binnen twee ronden weer vooraan, maar dat is nu niet het geval. Is dat omdat de Yamaha beter is geworden?

Geen idee eerlijk gezegd. Michael van der Mark is sterker geworden, hij staat nu derde in het kampioenschap en levert goed werk, maar… ik denk dat het afgelopen jaar onze machine gelijk aan de anderen was. Ik kon op het rechte stuk anderen passeren, maar dit jaar met het nieuwe reglement is het teruggezette toerental een nadeel voor ons en is het een stuk moeilijker geworden om iemand op het rechte stuk voorbij te gaan. De eerste ronden is nu meer een chaos, je moet de rijder voor je eerst begrijpen voordat je ‘m kunt pakken, waar je het afgelopen als je een kans zag direct er voorbij kon gaan. 


Onderschrift

Wat vind je van die omgekeerde startgrid?

Dat is een stomme regel. Nu dat de verhoudingen in evenwicht zijn is het niet meer nodig om dit te doen. Soms is het zelfs gevaarlijk, soms voorkomt het een race. Om een voorbeeld te geven, je hebt twee coureurs die op zaterdag een goede race hebben gereden en op het podium zijn gefinisht. Als de ene de tweede race nu een goede start heeft en de ander niet, dan is er geen race, dan is het een saaie race. En dat is vaak gebeurd, maar het is zoals het is.

 

Het gerucht gaat dat Dorna nadenkt over drie races in een weekend, om op zondag weer twee races te rijden. Wat is je mening hierover?

Ik heb eerlijk gezegd geen mening. Twee wedstijden op zondag vind ik prima, maar een op zaterdag en een op zondag vind ik ook oké. Het enige is, het is nu erg druk op zaterdagochtend, we hebben eerst een warm-up, daarna Superpole en de race, om twee uur ’s middags zijn we klaar en is het saai. Als ze er drie races van maken wordt het duurder voor iedereen, dan zullen ze om te beginnen meer motorblokken moeten toestaan omdat er meer kilometers worden gemaakt, veertien races betekent 2 extra motorblokken en dat maakt het duurder. Twee races op zondag zou ik prima vinden, maar ik weet dat de mensen van tv liever een race op zaterdag en een op zondag hebben, omdat er dan meer mensen kijken. 


Onderschrift

Als we naar het kampioenschap kijken, wie zie je dan als je grootste rivaal?

Dat is nog steeds Chaz Davies. Natuurlijk, hij heeft een moeilijke start van het seizoen gehad, maar hij staat nog steeds tweede in het kampioenschap en hij is de sterkste coureur. 

 

Maar je hebt een grote voorsprong

Nu ja, maar dat is meer omdat zij fouten hebben gemaakt en wij constant zijn geweest, maar in z’n algemeenheid liggen we in een race erg dicht bij elkaar.