Uit de praktijk: Liquid Image Ego sportscam
De praktijk
Inhoudsopgave |
---|
Uit de praktijk: Liquid Image Ego sportscam |
Eenvoudig maar functioneel |
De praktijk |
Conclusie |
In gebruik is de Ego heerlijk eenvoudig. er zijn slechts twee knoppen en ook die hebben een redelijk heldere bediening. De linkerknop schakelt aan en uit, druk je deze knop kort in dan schakel je tussen de verschillende menuopties: 720, 1080, enkele foto en continu fotograferen. de rechterknop is de start/stopknop voor opname of de sluiterknop in fotomodus. Houd je deze langer ingedrukt, dan zet je de wififunctie aan of uit. Een led aan de voorkant van de camera laat met verschillende kleuren zien welke functie is geselecteerd.
Opnames maken gaat als vanzelf; zoek een plekje op je motor om de camera op te monteren, draai alles vast en zet de camera aan. Kind kan de was doen. De opname zelf is meer dan uitstekend te noemen, al is het natuurlijk geen match voor de nog veel hogere resolutie van een Gopro. Ook zul je liefst op heldere en zonnige dagen opnemen, bij minder licht zul je vanzelfsprekend minder helder beeld krijgen. Het beeld is ook best stabiel, wat uiteraard ook afhankelijk is van hoe goed de camera gemonteerd is en hoeveel trillingen de camera uiteindelijk bereiken.
Wil je meer functies zelf in de hand hebben, dan zul je de wifi app moeten downloaden. Deze is vanzelfsprekend te vinden in de store, maar ook op de site van liquid image zelf. Via de app kun je in het menu alle opties beheren, sowieso beginnend met de menukeuzes, maar deze zijn nu uitgebreider. Er is een aparte functie voor onderwateropnames die kleurcorrectie doorvoert, evenals een soort zoomfunctie die het beeld iets minder een groothoekuiterlijk geeft. Zo is ook de gevoeligheid van de microfoon en lichtgevoeligheid van de camera in te stellen, maar voor beide is de standaardsetting in bijna alle gevallen meer dan goed genoeg.
Met de app is het ook kinderspel de camera recht te positioneren. Erg handig als je op de motor wilt filmen en niet zit te wachten op scheef beeld terwijl je rechtdoor rijdt. Daarnaast is het opgenomen beeld ook terug te kijken, al zit daar wel een kleine vertraging in. In de praktijk hebben we deze functie slechts gebruikt als snelle controle om te zien of de opname geslaagd is. De opnames kunnen ook gedownload worden en je zou zelfs van je telefoon of tablet de opname kunnen starten, al word je daarbij wel gewaarschuwd dat de wifiverbinding dan verbroken wordt. Wij hebben dit tot op heden nog niet nodig gehad.
Voor de opnames hebben we de bijgeleverde bescherming gebruikt, een eenvoudig kapje dat voor op de camera klemt. Doet op zich niet overdreven veel, maar het voorkomt dat steenslag, vuil of vliegjes op de lens zelf komen. De camera moet volgens de verhalen tegen een buitje kunnen, wat ook door het beschermkapje nog iets verbetert, maar waterdicht is het officieel niet. Met het kapje in gebruik is de geluidskwaliteit meer dan acceptabel, al zal dat afhankelijk zijn van de hoeveelheid rijwind en de positie van de camera op de motor.
Verschillende klemmen met kogelgewricht, zuignapvoet en het bekende plaikvoetje met kliksysteem
De klemmen zijn in de praktijk bijzonder functioneel door het kogelgewricht dat er op zit. Hierdoor is de camera in veel gevallen eenvoudig recht te zetten, ongeacht hoe of waar de klem gemonteerd zit. Een extra rubberen stripje is soms wel aan te raden, evenals het goed aandraaien van de contramoer tegen overmatig trillen. Voor vreemd gevormde montagepunten is er een andere bevestiging, dat zich met velcro goed om de meeste zaken weet vast te zetten. Tot slot is er nog de bodymount waarmee de camera op de borst is te bevestigen voor nog eens legio inzetopties. Deze strap levert ook nog eens een beetje extra bescherming, waardoor de camera voor alles behalve echt onderwatergebruik prima beschermd is tegen weer en wind.
De onderwaterbehuizing werkt precies als bij de concurrentie; een deurtje met rubberen afdichting aande achterzijde met een klemsluiting maakt de camera volledig waterdicht.