Zoeken

Suzuki roept Hayabusa terug, wartelmoer ABS-module mogelijk niet goed vastgezet

1 februari 2024
Suzuki heeft een terugroepactie uitgerold voor de GSX-R1300 Hayabusa, welke in het tweede halfjaar van 2023 zijn geproduceerd. Uit interne kwaliteitscontrole was gebleken dat de wartelmoeren bij de ABS-unit mogelijk niet met het juiste moment zijn aangedraaid, waardoor de moeren los kunnen raken en er remvloeistof kan gaan lekken.

Bij een kwaliteitscontrole van het remsysteem op 13 december 2023 in de productiefabriek in Hamamatsu, waarbij de rem onder druk wordt gezet door de remmen te bekrachtigen, ontdekte Suzuki na ongeveer vier uur een lekkage bij de ABS-module. Het gebied van de lekkage werd nader onderzocht, wat uitwees dat de wartelmoeren van de leidingen in de ABS-unit niet op het juiste moment waren aangedraaid. 

De verscheping werd onmiddellijk stilgelegd en een nader onderzoek werd gestart, waaruit bleek dat een productiemedewerker die verantwoordelijk was voor het monteren van de remleidingen in de ABS-module, van de standaard montageprocedure had afgeweken zoals hem was geïnstrueerd. 

Volgens de standaard procedure vergde het vastzetten van de wartelmoeren van twee specifieke remleidingen 2 tot 3 individuele bewegingen van de momentsleutel vanwege de beperkte ruimte rond de ABS-module, maar de desbetreffende productiemedewerker week van de procedure af en zette ze met een beweging vast. Op deze manier was het echter mogelijk dat de momentsleutel contact maakte met een inlaatpijp van het motorblok en de wartelmoer niet met het juiste moment was vastgezet. 

Het onderzoek wees uit dat de documentatie van het assemblageproces niet echt helder was geweest en dat de productiemedewerker onvoldoende training had gehad, wat tot de montagefout had geleid.

Suzuki inspecteerde daarop de vloot Hayabusa's die klaar stond voor verscheping en bevestigde dat bij sommige van de in totaal 551 motoren de wartelmoeren niet stevig genoeg waren vastgezet. De wartelmoeren van alle motoren werden daarna geïnspecteerd en met het juiste moment vastgezet. Bij geen enkele motor had de niet goed vastgezette wartelmoer tot een lekkage geleid. 

Omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen heeft Suzuki nu een terugroepactie uitgerold voor de productiebatch van de GSX-R1300 Hayabusa van tussen 7 juli 2023 en 28 november 2023.