Zoeken

Kawasaki roept ZX-4RR terug: bougies mogelijk beschadigd

2 april 2024
Kawasaki heeft een terugroepactie uitgerold voor de nieuwe ZX-4RR. Tijdens de montage van de bougies kunnen deze mogelijk zijn beschadigd, waardoor de motor stationair onregelmatig loopt en tijdens het rijden mogelijk zelfs kan afslaan.

In december 2023 ontving Kawasaki Motors Ltd (KML) een rapport van haar Chinese distributeur (KMSH) over verschillende units van de ZX-4RR met een onregelmatige stationaire loop. KMSH vermoedde dat het euvel door de bougies werd veroorzaakt, door de kwaliteitsafdeling van KML werd meteen een onderzoek gestart. 

Een maand later kreeg Kawasaki bericht van de toeleverancier, die meldde dat de bougies waren gebroken als gevolg van een externe kracht, waarna het assemblageproces onder de loep werd genomen. KML ontdekte dat het montagegereedschap van de bougies tijdens de montage kantelde, waardoor er een zijdelingse kracht op de bougies werd uitgeoefend en deze daarop braken. 

KML deed nog nader onderzoek naar het effect van de beschadigde bougies op de motorloop en ontdekte niet alleen in de onregelmatige stationaire loop, maar ook dat het blok af zou kunnen slaan. Op 21 maart 2024 werd een terugroepactie uitgerold. 

Bij de Kawasaki dealer zullen nu alle vier de bougies worden vervangen. In het geval dat de bougies al zijn vervangen en daarvoor kosten in rekening zijn gebracht, dan zullen deze kosten worden vergoed.