Zoeken

Eerste publieke optreden Kawasaki waterstof motor op Suzuka

22 juli 2024
Op 20 juli heeft Kawasaki Motors, onderdeel van de Kawasaki Heavy Industries Group, op het circuit van Suzuka 's werelds eerste openbare demonstratierun uitgevoerd met een door waterstof gevoede ICE verbrandingsmotor.

 

De waterstof ICE-motorfiets is ontworpen en gebouwd als onderdeel van een onderzoek dat in maart 2023 van start is gegaan en waarvan de testritten dit jaar zijn begonnen, met als hoogtepunt de openbare demonstratierun tijdens het raceweekend van de 8 uren van Suzuka, dé allerbelangrijkste race van het jaar voor de Japanse fabrikanten. 

Het afgelopen jaar maakte tijdens diezelfde Coca Cola Suzuka 8 Hours de allereerste elektrische (EV) Kawasaki z'n debuut, dit jaar maakte de HySE er zijn primeur. Kloppend hart van de waterstof-motor is de 998 cc supercharged vier-in-lijn van der Ninja H2 (en H2 SX en Z H2), met aanpassingen om directe injectie van waterstofbrandstof in de cilinders mogelijk te maken. 

Het chassis van de motorfiets werd ontworpen om plaats te bieden aan waterstoftanks en een waterstof-toevoersysteem aan boord. Waterstof ICE-motoren rijden op waterstofverbranding, wat een geroffel en pulserend gevoel produceert dat rijders prettig vinden als ze gas geven, terwijl er voornamelijk water wordt uitgestoten.

Als onderdeel van hun CO2-neutrale initiatief voert Kawasaki Motors momenteel onderzoek en ontwikkeling uit met als doel een functionerende waterstof ICE motorfiets te realiseren als een CO2-neutrale optie voor motorrijders in het begin van de jaren 2030.
 
Kawasaki Motors is een volwaardig lid van HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), een onderzoeksvereniging gericht op waterstoftechnologie die actief basisonderzoek uitvoert naar waterstofmotoren, waterstof-tanksystemen en brandstof-toevoersystemen om kleine motorvoertuigen op waterstof te produceren, waaronder motorfietsen.
 
"Om het merk Kawasaki verder te versterken, zal Kawasaki Motors producten en diensten leveren die voldoen aan de behoeften van onze klanten en de maatschappij, inclusief inspanningen om koolstofneutraliteit te bereiken, terwijl we onszelf uitdagen om alle mogelijkheden te onderzoeken in ons streven naar het geluk en de vreugde van iedereen wiens leven Kawasaki raakt."