Ducati onthult nieuwe V2: weg desmodromische klepbediening
Al sinds jaar en dag is de desmodromische klepaandrijving hét unique sellingpoint geweest van Ducati, evenals het vakwerkbuisframe, maar nadat eerst al het - al zeggen we 't zelf - bijzonder fraaie vakwerkbuisframe bij het grof vuil werd gezet heeft bij Ducati nu ook de desmodromische klepbediening afgedaan. Te duur en te complex, en dus heeft het unieke systeem het veld moeten ruimen voor 13-in-een-dozijn klepveren.
Ducati claimt dat de nieuwe 90° V-twin, die iets gekanteld is ten opzichte van de Desmo-V-twin waarvan de liggende cilinder horizontaal lag en daardoor het ook wel de L-twin werd genoemd, met een gewicht van 54,5 kilo nieuwe maatstaven zet in de Ducati V-twin range (-9,4 kg in vergelijking met de Superquadro 955, -5,9 kg in vergelijking met de Testastretta Evoluzione, -5,8 kg in vergelijking met de Scrambler Desmodue).
De nieuwe V2 haalt z'n cilinderinhoud van 890cc uit een boring x slag van 96 x 91,5 mm. Het blok kent twee configuraties. De standaard versie levert een topvermogen van 115 pk bij 10.750 tpm met een koppel van 93,3 Nm bij 8.250 tpm, waar dat bij de sportievere variant 120 pk vermogen en 92,1 Nm koppel bij gelijke toerentallen is. De sportievere (120 pk) uitvoering kan ook met raceuitlaat worden geleverd voor gebuik op circuit, wat het topvermogen naar 126 pk bij 10.000 tpm brengt, bij een koppel van 98 Nm bij 8.250 tpm. Dat plus een besparing van 4,5 kilo aan gewicht.
De 115 pk versie is uitgerust met een krachtigere dynamo, om zelfs de zwaarste elektrische belastingen goed te kunnen beheren, terwijl ook de drijfstang en het vliegwiel zijn versterkt omm meer massatraagheid te creëren. De resulterende toename van het traagheidsmoment, gelijk aan 12%, zorgt voor meer souplesse onderin. De overbrengingsverhouding wordt bij deze versie gekenmerkt door een kortere verhouding voor de eerste en tweede versnelling om het wegrijden op steile hellingen te verbeteren, vooral bij volle belasting.
Dankzij het IVT systeem (Inlaat Variabele Timing) garandeert de nieuwe V2 een zeer lineaire koppelafgifte, zelfs bij lage toerentallen, met een snelle gasrespons en sportbikeprestaties bij hoge toerentallen. Dit komt doordat het IVT systeem de timing van de inlaatklepregeling continu varieert over een bereik van 52° dankzij het gebruik van een fase variator die op het uiteinde van de nokkenas is aangebracht.
Op deze manier is het mogelijk om de beste overlap te definiëren op basis van het motortoerental en de gasklepopening, waardoor een soepele en aanhoudende vermogenscurve wordt verkregen, zelfs bij lage en middelhoge toerentallen, in combinatie met briljante prestaties bij hoge toerentallen. Aldus Ducati. Meer dan 70% van het maximumkoppel is al beschikbaar bij 3.000 tpm en tussen 3.500 en 11.000 tpm daalt de koppelwaarde nooit onder de 80%.
Om de prestaties te optimaliseren, hebben de tuimelaars voor de inlaatklepopening een DLC behandeling (Diamond-Like Carbon), net als op de Desmosedici MotoGP. De nokkenasaandrijving verloopt via een ketting, terwijl de kleppen worden gesloten door een klepveren. De inlaatklepstelen zijn hol, voor meer efficiëntie van het distributiesysteem dankzij een gewichtsbesparing van 5%. De kleppen zijn verchroomd.
De vermogenstoevoer is toevertrouwd aan een rond gasklephuis met een diameter van 52 mm, met een sub-throttle injector die wordt aangestuurd door een ride-by-wire systeem dat vier verschillende Powermodes kan bieden om de toevoer aan te passen aan verschillende rijsituaties en het beoogde gebruik van de motor. Het systeem kan de verzadiging van het koppel per versnelling variëren dankzij speciale mappingen, waardoor voor elke versnelling de meest geschikte gasrespons wordt geboden.
De pingelsensor, die in beide uitvoeringen aanwezig is, zorgt ervoor dat het motorblok kan werken zonder afbreuk te doen aan de betrouwbaarheid als er geen brandstof met een hoog octaangehalte beschikbaar is. Op deze manier is het mogelijk om met een gerust hart te reizen, zelfs in landen waar het moeilijker kan zijn om benzine van hoge kwaliteit te vinden.
De nieuwe V2 is uitgerust met een inlaatomleidingscircuit. Een kanaal verbindt de airbox met de inlaatkanalen van de twee cilinders in de buurt van de inlaatklep, waardoor het lucht/brandstofmengsel wordt verbeterd voor een efficiënter brandstofverbruik. Op die manier verloopt de verbranding van de motor efficiënter, waardoor het brandstofverbruik en de schadelijke uitstoot dalen en de regelmaat van de vermogensafgifte toeneemt.
De versnellingsbak is uitgerust met Ducati Quick Shift (DQS) 2.0. De tweede generatie DQS maakt gebruik van een strategie die uitsluitend is gebaseerd op de versnellingssensor, waardoor het gebruik van een pedaalcommando zonder microschakelaars mogelijk is.
Deze oplossing biedt volgens een directer gevoel, met een kleinere slag en zonder dat “rubberachtige” gevoel dat kenmerkend is voor traditionele quickshifters, en maakt het gemakkelijker om de neutraalstand te vinden. De antihop koppeling met 8 schijven, die is afgeleid van de meest recente versie die door de Testastretta 11° wordt gebruikt, vermindert het terugschakelmoment met gesloten gasklep en bij het terugschakelen, waardoor de stabiliteit van de motorfiets wordt verbeterd tijdens de meer beslissende remfasen.
De nieuwe V2 zal ook beschikbaar zijn in een versie met verminderd vermogen op motoren die bedoeld zijn voor houders van een A2-rijbewijs.
De eerste motoren uitgerust met de nieuwe V2 worden binnenkort onthuld, in de Ducati World Première aflevering die op dinsdag 5 november om 18:00 uur wordt gepubliceerd.