Zoeken

Rijverbod in de toekomst geldig binnen gehele EU

26 februari 2024
Het zal nog een tijdje duren voordat het in werking treedt, maar het Europees Parlement heeft besloten dat in de toekomst een rijontzegging binnen alle EU-landen gaat gelden. Momenteel geldt een ontzegging van de rijbevoegdheid alleen in het land waar de overtreding is begaan.

De oude knarren onder ons zullen zich vast nog wel de tijd herinneren dat je verkeersboetes uit het buitenland in de prullenbak kon flikkeren, omdat die toch niet konden worden geind en je hooguit bij de grens de kans liep tegen de lamp te lopen. Als je weer naar dat desbetreffende land besloot te gaan. 

Sindsdien is er veel veranderd binnen de EU. Bijna alle landen zijn samenwerking aangegaan voor het innen van boetes, ofwel door informatie uit te wisselen, ofwel door de boetes door het land waarin de overtreder woonachtig is te laten innen, in ons geval het Centraal Justitieel Incassobureau CJIB in Leeuwarden. 

Tot nu toe bleef het daar echter bij. Wanneer je in het buitenland een rijontzegging krijgt opgelegd geldt die alleen voor dat land, alleen wanneer het rijbewijs daadwerkelijk is ingenomen mag je nergens meer rijden, ook niet in eigen land. Een nieuw rijbewijs aanvragen terwijl het in het buitenland is ingenomen betekent zelfs dat je opnieuw examen zult moeten doen. 

Dat een rijontzegging alleen geldig is in het land waarin de overtreding is begaan was de EU een doorn in het oog, en dus zijn er in Brussel nieuwe richtlijnen voorgesteld om dat aan te pakken. In de toekomst zullen rijontzeggingen voor de gehele EU gaan gelden. Daarnaast zal het rijden zonder een geldig rijbewijs als zwaarwegende overtreding gaan gelden. 

Volgens het EU-parlement zal een ontzegging van de rijbevoegdheid gaan gelden bij alcohol achter het stuur, bij het veroorzaken van een zwaar verkeersongeval of bij het overschrijden van de maximum toegestanen snelheid met 50 km/u buiten de bebouwde kom en 30 km/u binnen de bebouwde kom. 

Het besluit moet nu met de EU-lidstaten worden afgestemd, wat pas na de Europese verkiezingen in juni 2024 zal gaan gebeuren. Daarna hebben alle EU-lidstaten nog 2 jaar de tijd om dit besluit in de nationale wetgeving te integreren. Pas daarna is het besluit in alle EU-landen van kracht.  Het is dus niet de vraag óf er een EU-rijverbod gaat komen, maar wanneer het wordt ingevoerd.