Zoeken

Pierer Mobility verkrijgt volledige zeggenschap MV Agusta

18 maart 2024
Stefan Pierer heeft het minderheidsaandeel in MV Agusta in een meerderheidsbelang van 50,1% omgezet. MV Agusta valt onder de paraplu van KTM, maar de productie blijft in Varese, waar de fabriek aan het meer van Varese zal worden uitgebreid.

 

Na eerder al Husqvarna, Husaberg en GASGAS te hebben overgenomen om het marktaandeel in de enduro en offroad te versterken, heeft Stefan Pierer nu een meerderheidsbelang genomen in MV Agusta. 

In november 2022 verwierf KTM AG, een dochteronderneming van PIERER Mobility AG, 25,1% van MV Agusta Motor S.p.A. via een kapitaalinvestering, met toen al het plan om volledig controle te krijgen over het Italiaanse merk dat veel turbulente tijden heeft gekend.  

Vlak na de verwerving van het minderheidsbelang had Pierer in dit interview al laten vallen al binnen enkele jaren een meerderheidsbelang te zullen hebben, maar Timur Sardarov eiste dat die quote werd geschrapt. Sardarov stelde dat daar helemaal geen sprake van was en dat de Sardarov familie het meerderheidsbelang zou blijven houden.

Als onderdeel van de samenwerking nam KTM AG in oktober 2023 de distributie en de inkoop over van MV Agusta, waardoor de verkoop naar de KTM dealers werd verplaatst en het bestaande netwerk buitenspel werd gezet. Daarnaast was er een calloptie om op basis van de jaarrekening per 31 december 2025 een meerderheidsbelang in MV Agusta te verwerven. 

Die calloptie wordt nu vervroegd uitgevoerd. De koopprijs voor de resterende 25% van de aandelen is berekend volgens de eerder overeengekomen waarderingsmethode (EBITDA multiple). 

Dit betekent dat KTM AG de meerderheid en ook het industriële management van MV Agusta Motor S.p.A. zal overnemen. Op de middellange termijn is een jaarlijks productievolume van meer dan 10.000 motorfietsen van MV Agusta gepland in de vestiging in Varese.

Met de vervroegde overname van de meerderheid en als engagement voor de locatie en verantwoordelijkheid voor de werknemers, neemt Hubert Trunkenpolz, lid van de raad van bestuur van PIERER Mobility AG, de rol van CEO en voorzitter van de raad van bestuur over van Timur Sardarov, die beschikbaar blijft voor het bedrijf als vice-voorzitter, merkambassadeur en consultant.