FIM Heritage Program: erfgoed motorsport behouden
Het doel van de FIM was om het FIM Heritage Programme te promoten, een initiatief dat tot doel heeft om het grote erfgoed van racemotorfietsen met een onmetelijke sportieve en historische waarde te behouden en te verbeteren, in het bijzonder als onderdeel van de viering van het 120-jarig bestaan van de FIM.
De certificering die door de FIM wordt uitgegeven, na een zorgvuldige analyse door het Technisch Comité bestaande uit FIM- en Amicale Spirit of Speed-experts, omvat een uniek identificatienummer, een digitaal certificaat en een plaat, die getuigen van authenticiteit en die eigenaren, grote verzamelaars en musea kunnen gebruiken om de authenticiteit van hun motorfiets te bevestigen. Alle informatie met betrekking tot de technische en historische kenmerken van de motorfiets zal beschikbaar zijn via een unieke QR-code.
Tot nu toe zijn gecertificeerde wedstrijdmotoren machines die hebben deelgenomen aan nationale, internationale en wereldkampioenschappen (Grand Prix Wereldkampioenschap, Superbike en Supersport, Endurance, RoadRacing en alle voorgaande kampioenschappen), maar in de toekomst zal dit worden uitgebreid naar off-road en andere disciplines.
De stand werd geanimeerd door 'Walking between the Stars' met verhalen en details over de tentoongestelde motoren van de verzamelaars en enkele iconische figuren uit de motorsport, die erop reden of eraan werkten.
Franco Uncini, wereldkampioen Grand Prix 1982, vertelde met oprechte emotie het verhaal van zijn Suzuki, van zijn vijf raceoverwinningen en zijn wereldtiteloverwinning. Claudio Lusuardi beschreef nauwgezet hoe hij de motor bouwde waarmee hij succesvol deelnam aan zowel het Italiaanse Kampioenschap als het Wereldkampioenschap in 1982 en 1983.
Andrea Bonassoli, een deskundige technicus in MotoGP- en World Superbike-teams, verzamelde meteen de enthousiastelingen en legde details uit over het werk dat hij deed aan de Cagiva 500, een juweeltje voor die jaren en technisch innovatief. Anderen volgden elkaar op aan de microfoon, Stefano Caracchi, voormalig coureur maar bovenal zoon van Rino Caracchi, een framebouwer die samen met de historische ingenieur Nepoti het legendarische Ducati NCR team oprichtte en het bedrijf Borgo Panigale bekroonde met grote successen van de jaren 1960 tot 1990.
Aandachtige en gepassioneerde fans volgden het leven van de kampioenen terwijl ze ook de kostbare motorfietsen bewonderden die werden tentoongesteld. Daaronder een Harley-Davidson 350 GP uit 1976, de voormalige officiële motorfiets van Walter Villa, gerestaureerd en gebruikt voor de wereldtitel in de 350-klasse, met een tweetakt tweecilindermotor van 80 pk, die een snelheid van 260 km/u haalde.
De 2022 Kalex Triumph Moto2, was de motor van het Mooney VR46 Racing Team bereden door Celestino Vietti, winnaar van 3 Grand Prix, een 3-cilinder 145 PK motor met een topsnelheid van 300 km/u. Veel bewondering oogstte de Cagiva C-593 GP 500 uit 1993 waar John Kocinski en Doug Chandler op mochten rijden, jaloersmakend bewaard door een Turijnse verzamelaar. Dit unieke exemplaar was de eerste die innovaties introduceerde zoals de quick shift versnellingsbak en telescopische uitlaten, 165 PK en een topsnelheid van 300 km/u.
Suzuki XR 40 GP 500, de 'Queen', zo genoemd door Franco Uncini, de Grand Prix wereldkampioen uit 1982 met 123 PK en een topsnelheid van 280 km/u. Yamaha 500 YZR Replica, een nauwkeurige replica van de legendarische 500 tweetakt, gemaakt na vier jaar werk in 2023. Suzuki SERT GSX-R 1000 EWC 1986 Endurance World Championship winnende machine bereden door Vincent Philippe / Keiichi Kitagawa / Matthieu Lagrive.
Hij heeft 175 PK en een topsnelheid van 320 km/u. Villa 50 GP uit 1983 - 50cc waarmee Claudio Lusuardi in 1983 deelnam aan het wereldkampioenschap, 20 PK motor en een verbazingwekkende topsnelheid van 210 km/u. Een opgewonden Lusuardi wilde erop klimmen en in de kuip kruipen. Aprilia RSV4 SMR WSBK uit 2018, de motor van Lorenzo Savadori die deelnam aan het WK Superbike, met een 235 pk sterke V4-motor.
Alle informatie over het FIM Heritage Programme is te vinden op www.FIM-Heritage.com.