Zoeken

Brian Gillen nieuwe CTO Norton Motorcycles

12 februari 2024
Sinds de overname in 2020 heeft de Indiase gigant TVS meer dan £100 miljoen in Norton geïnvesteerd, wat onder andere in een compleet nieuwe fabriek ten zuiden van Birmingham heeft geresulteerd. Voor de ontwikkeling van een compleet nieuwe modellijn hebben de Indiërs niemand minder dan Brian Gillen als nieuwe CTO bij MV Agusta weggekaapt.

Mocht je nog van mening zijn dat het nooit meer goed komt bij Norton Motorcycles, na de puinhoop die Stuart Garner ervan heeft gemaakt en achtergelaten, sinds de overname van de TVS Motor Company in 2020 is het roemruchte Britse merk langzaam uit het dal aan het klimmen. 

Eind 2022 werd een compleet herziene versie van de Commando 961 onthuld, die nu in twee verschillende versies op de markt was gezet - de 961 CR café racer en de 961 SP roadster. Nu heeft het moederbedrijf een zeer belangrijke stap gezet voor de ontwikkeling van nieuwe modellen, waarvan de eersten in 2026 worden verwacht. 

Op 6 februari 2024 kondigde het moederbedrijf aan dat Norton Motorcycles Brian Gillen had benoemd tot zijn nieuwe Chief Technology Officer. Mocht die naam je niks zeggen: Gillen mag worden gezien als dé MV-goeroe, die als R&D-directeur bij MV Agusta verantwoordelijk is geweest voor z'n beetje alles wat sinds de wederopstanding is ontwikkeld, van F4 1000 tot Dragster en van Superveloce tot LXP. Met dergelijke prestaties op zijn naam is het duidelijk dat Gillen een uitdagende taak heeft, nu Norton Motorcycles de fase van uitbreiding ingaat.

Voor het vernieuwde bedrijfsplan zal Norton een drietraps benadering volgen: herstellen, bouwen en groeien. De eerste stap is het oplossen van problemen met het huidige assortiment van het merk, gevolgd door de uitbreiding van het dealernetwerk. In totaal werd geschat dat het initiatief tussen de 24 en 40 maanden in beslag zou nemen, zoals uiteengezet door Norton CEO Dr. Robert Hentschel. Het is duidelijk dat Brian Gillen een cruciale rol speelt in dit proces, aangezien zijn taak de ontwikkeling van de volgende generatie modellen van het merk omvat, die hoogstwaarschijnlijk zowel elektrische als verbrandingsmodellen zullen omvatten.

Naast het uitbreiden van het bestaande modelassortiment heeft Norton Motorcycles ook oog voor wereldwijde expansie. Dit betekent dat de modellen moeten voldoen aan de verschillende regelgevingen en veiligheidsnormen die gelden in meerdere markten - een verantwoordelijkheid die lijkt te passen bij de nieuwe functieomschrijving van Brian Gillen.

Met dit alles in gedachten heeft Dr. Hentschel het volste vertrouwen in de vaardigheden van Gillen. "Brian komt met zeer rijke ervaring en expertise op het gebied van motor- en voertuigontwerp, opkomende technologieën en connectiviteit", verklaarde hij.