Zoeken

Test: Ducati Multistrada 620

Pagina 2

18 juli 2005
Inhoudsopgave
Test: Ducati Multistrada 620
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7

Multipla?

Terug nog even naar het ontwerp. Het eerste waar ik aan moest denken toen ik voor het eerst de Multistrada onder ogen

De tank/zit combinatie is gemaakt van roterend gegoten Technopolymeer, een techniek die veel wordt toegepast bij dunwandige holle kunststof producten. Bij dit proces wordt een in een carousel geplaatste gietmal gevuld met basismateriaal (aangevuld met additieven). Deze gietmal wordt vervolgens in een oven geplaatst en begint (om twee assen) te roteren. Het materiaal smelt en wordt vervolgens door de centrifigaalkracht tegen de wand van de gietmal gegoten.

kwam, was dat andere (vierwiel) gedrocht dat ook uit Italië afkomstig is: de FIAT Multipla. What"s in a name, zullen we maar zeggen. Daar waar de Multipla echter door de pers werd genomineerd tot auto van het jaar, maar geen hond in die auto gezien wilde worden, verging het de Multistrada compleet tegenovergesteld. Vergruisd door de wereldpers, genomineerd voor de "Dog of the Year" award, maar ongekend populair bij het publiek. Ondanks (of juist dankzij?) zijn exorbitante uiterlijk. Sterker nog, de Multistrada ging bij Ducati de recordboeken in als de motor met het hoogste aantal registraties in de kortste periode ooit voor een nieuw model. Alleen al in het eerste jaar van productie verlieten 5.500 Multistrada"s de fabriek, wat overeen kwam met een productieaandeel van 17%! Verdiep je in het gedachtegoed van de Multistrada en je zult merken dat het veelbesproken uiterlijk van de Multistrada een design blijkt te zijn waar goed over is nagedacht. Om de motor zo compact mogelijk te bouwen, werd de plaats van de traditionele tank gebruikt als (11 liter!) airbox en werd de benzinetank verschoven naar onder het zitje. Bijkomend voordeel hierbij was ook nog eens dat het gewicht van de motor veel meer bij het zwaartepunt kwam te liggen. Het met het stuur meedraaiend bovenkuipje werd toegepast om de draaicirkel van de motor te verkleinen.

Hydroforming

Meest in het oog springende verschil met zijn grote broer is de achterbrug. Daar waar de 1000DS wordt gesierd door een fraaie enkelzijdige achterwielophanging met 5 spaaks Marchesini, moet de 620 het doen met een traditionele dubbele achterbrug. Om ruimte vrij te maken voor het uitlaatsysteem moest de uit de Monster620 afkomstige achterbrug wel worden geredesignd. Voor de productie van deze achterbrug werd gebruik gemaakt van Hydroforming, een proces waarbij onder waterdruk een ø¸65mm buis (het uitgangsmateriaal van deze achterbrug)

Net genoeg ruimte voor een pakje condooms, maar of die tegen de uitlaatwarmte kunnen...

in de vorm van een mal wordt geperst. Maar er is meer dan wat het oog in eerste instantie waarneemt. Het 618cc motorblok is niet alleen kleiner in gewicht (maar liefst 13 kg!) maar ook nog eens compacter, waardoor de zithoogte van de motor 20mm lager is. De opbergruimte in de kuip kwam te vervallen, maar omdat de benzinetank met 5 liter afnam naar nu 15 liter, kon men in het kontje een klein opbergvakje maken. Niet dat je daar veel in mee kunt nemen, want meer dan een tandenborstel konden we daar ook niet in kwijtraken.

Puur en basic

Het digitale display, dat naast de Multistrada 1000DS ook terug te vinden is op de ST familie, is slechts in detail anders. Geen multifunctionele toeters en bellen, maar enkel het strikt noodzakelijke (een enkele tripmeter en een klokje) is terug te vinden op deze 620 Dark. Dat dit display is bevestigd aan de bovenkuip, en dus met het stuur meedraait, was in het begin trouwens wel even wennen. We zijn er blijkbaar dan toch aan gewend dat zodra er een kuip op zit de tellers vast moeten zitten. Terwijl bij naakte fietsen de tellers ook gewoon meedraaien en daar hebben we nog nooit iemand over horen klagen.