Zoeken

Test: Honda CBF600S ABS

ABS

24 juni 2004
Inhoudsopgave
Test: Honda CBF600S ABS
Just fit
ABS
Multi-functioneel
Compleet
Conclusie
Nakaarten
Technische gegevens

Honda CBF600F

Net zoals Honda met het "just fit" bij de CBF600 comfort en veiligheid wil bevorderen, kan er extra veiligheid worden toegevoegd door tegen een kleine meerprijs ABS te bestellen. Natuurlijk zijn er al meer motoren uitgerust of verkrijgbaar met ABS, maar voor een dergelijke "kleine" motorfiets is hHonda CBF600F
Honda CBF600F
et toch wel bijzonder te noemen. Het is wel een "simpele" uitvoering van ABS. Handmatig aan of uit zetten is niet mogelijk: boven een snelheid van ongeveer 10 km/h schakelt het ABS zichzelf in. Ook zijn de voor- en achterrem niet gecombineerd. Maar het is zeker vooruitstrevend dat het nu ook leverbaar is op kleine motorfietsen. Een fijne gedachte in gladde situaties, wanneer er vuil op de weg ligt en in noodsituaties. En dat het werkt heb ik zelf mogen ervaren toen ik geen voorrang kreeg van een vrachtwagen. De remmen op de CBF voldoen trouwens goed. Zeker nadat bij een Honda dealer de balhoofdmoer een fractie was aangedraaid. Bij ons testexemplaar zat deze namelijk niet helemaal vast, waardoor bij het gebruik van de voorrem een tik hoorbaar was. Nadat dit was verholpen konden we de voorrem met vertrouwen gebruiken.

Kont omhoog?
De voorrem grijpt goed aan en is netjes doseerbaar. Wel krijg je zeker in het begin het gevoel dat je kont omhoog wordt gegooid bij stevig remmen. De voorvering is behoorlijk zacht waardoor de motor flink inzakt bij het aanremmen. De vering voor is niet instelbaar. Bij de achtervering is de veervoorspanning wel instelbaar. Gelukkig maar, want oneffenheden in de weg zijn goed voelbaar in stand twee, waarmee de CBF wordt afgeleverd. Nadat we de veervoorspanning wat harder hadden gezet werd dit minder.