Zoeken

WSBK Estoril: Rea kaapt overwinning voor neus Razgatlioglu weg in sprintrace

22 mei 2022
Voor de tweede keer dit weekend heeft Toprak Razgatlioglu de overwinning aan z'n neus voorbij zien gaan. De regerend wereldkampioen leek de overwinning niet te kunnen ontgaan, maar schoof in de laatste ronde in de chicane bijna onderuit en gaf daarmee de leiding aan Jonathan Rea, die met een miniem verschil van 0.174 seconde als winnaar werd afgevlagd. Alvaro Bautista maakte op 5 seconden het podium compleet.

Als gevolg van nachtelijke regen was het circuit van Estoril in de ochtend nog nat geweest en moeten in de warm-up sessie voor het eerst dit weekend regenbanden worden gebruikt, maar voor aanvang van de Tissot Superpole sprintrace was over de volle lengte van de baan al een droge lijn ontstaan, waardoor er met slicks van start kon worden gegaan. 

Enkel Ruben Rinaldi en Iker Lecuona kozen voor een intermediate regenband voor, wat gaande weg de race echt de compleet verkeerde keuze zou blijken te zijn. Pirelli had gehoopt dat in de 10 ronden sprintrace de speciaal hiervoor ontwikkelde SCQ achterband zou worden gebruikt, maar op een buiten de ideale lijn nog kletsnatte en koele baan ging het hele veld voor de SCX.

De start leek een herhaling van de eerste race op zaterdag. Vanaf de tweede plaats op de grid kwam Toprak Razgatlioglu wederom het beste weg en nam in de eerste bocht de leiding in de race, met in zijn kielzog Jonathan Rea, terwijl Alvaro Bautista opnieuw niet goed wegkwam, met dat verschil dat hij nu niet achter Andrea Locatelli, maar achter Scott Redding zat.

Al in de eerste ronde klom Bautista op naar de derde plaats, gevolgd door Iker Lecuona die Redding eveneens voorbij was gegaan, terwijl aan de kop van het veld Rea aan het eind van de tweede ronde bij het opkomen van het rechte stuk de leiding wist te nemen in de race. Vijf ronden lang voerde Rea het veld aan, maar slaagde er niet in om een gat met Toprak te slaan, die in het kielzog van Rea in de vijfde ronde in Parabolica Interior (bocht 6) bijna met een highside van zijn R1 was gelanceerd, maar de motor ternauwernood wist op te vangen.

In de zesde ronde wist Toprak het kleine gaatje op Rea al weer te dichten, zat bij het uitkomen van de grote Parabolica in diens achterwiel en zette aan het eind van het rechte stuk zijn R1 aan de binnenkant van Rea, die daardoor niet in kon sturen en op het natte deel van de baan werd gedwongen.

Rea verloor daarmee de aansluiting met Toprak en leek, ondanks de snelste tijd te zetten, genoegen te moeten nemen met de tweede plaats, tot Toprak in de allerlaatste ronde in de chicane de grip aan de voorkant verloor en met zijn knie een zekere crash wist op te vangen, maar wel de leiding in de race aan Rea verloor. 

Toprak probeerde nog meteen weer aan te vallen en Rea in T10 (de bocht waar Michael van der Mark op vrijdag zijn Waterloo had gevonden) binnendoor voorbij te gaan, maar kwam snelheid te kort en moest lijdzaam toezien hoe met een miniem verschil van 0,174 seconde hem voor de tweede keer dit weekend de overwinning door de neus werd geboord. 

Op 5 seconden van Rea maakte Alvaro Bautista het podium compleet, waardoor in race 2 de eerste rij er exact hetzelfde uit zal zien. Wat niet van de tweede rij kan worden gezegd, Scott Redding finishte de sprintrace op de 7e plaats en is daardoor 1 rij naar achteren gezet, waar hij heeft stuivertje gewisseld met Iker Lecuona die gestart vanaf P7 op de 4e plaats werd afgevlagd. 

Andrea Locatelli bleef op de streep de sterk rijdende Alex Lowes nipt voor en heeft met zijn 5e plaats een plek verloren op de grid, terwijl Alex Lowes vanaf P8 twee plaatsen heeft goedgemaakt en race 2 mag starten vanaf de 2e rij, terwijl Ruben Rinaldi vanaf de 6e plaats op de 11e plaats is afgevlagd.  

WK Superbike Estoril, uitslag Tissot Superpole sprintrace:

Rijder Team Uitslag
1 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR 10 ronden
2 Toprak Razgatlioglu TUR Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK Yamaha YZF-R1 +0.174
3 Alvaro Bautista ESP ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R +4.925
4 Iker Lecuona SPA Team HRC Honda CBR1000RR +7.050
5 Andrea Locatelli ITA Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK Yamaha YZF-R1 +8.240
6 Alex Lowes GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR +8.684
7 Scott Redding GBR BMW Motorrad WorldSBK Team BMW M 1000 RR +10.293
8 Michael Ruben Rinaldi ITA ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R +29.516
9 Xavi Fores ESP Team GOELEVEN Ducati Panigale V4R +29.541
10 Axel Bassani ITA Motocorsa Racing Ducati Panigale V4R +32.114
11 Kohta Nozane JAP GRT Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +32.141
12 Christophe Ponsson FRA Gil Motor Sport-Yamaha Yamaha YZF-R1 +52.258
13 Isaac Vinales SPA TPR Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR +53.209
14 Leandro Mercado ARG MIE Racing Honda Team Honda CBR1000RR +55.481
15 Luca Bernardi SMR Barni Spark Racing Team Ducati Panigale V4R +1'06.281
16 Hafizh Syahrin MAS MIE Racing Honda Team Honda CBR1000RR +1'07.723
17 Oliver König CZE Orelac Racing VendNatura Kawasaki ZX-10RR +1'07.758
DNF
Eugene Laverty GBR Bonovo Action BMW BMW M 1000 RR +6 ronden
Loris Baz FRA Bonovo Action BMW BMW M 1000 RR +7 ronden
Xavi Vierge ESP Team HRC Honda CBR1000RR +9 ronden
Marvin Fritz GER Yamaha Motoxracing WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 0 ronden
Lucas Mahias FRA Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 0 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Punten
1 Alvaro Bautista ESP 141
2 Jonathan Rea GBR 119
3 Toprak Razgatlioglu TUR 93
4 Andrea Locatelli ITA 73
5 Iker Lecuona ITA 66