WorldSBK Phillip Island: eerste zege Rea in 25 races

19 november 2022
Maar liefst 24 races heeft hij er op moeten wachten, maar na 181 dagen is er een eind gekomen aan de zege-loze reeks van Jonathan Rea. De 36-jarige Noord-Ier switchte op een snel opdrogende baan op het juiste moment naar slicks en finishte de race 6 seconden voor Toprak Razgatlioglu. Alex Lowes maakte het podium compleet.

Regen speelde een belangrijke rol in de eerste race van het WK Superbike op het waanzinnig gave, aan de kust gelegen circuit van Phillip Island. Na een verregende derde vrije training had Alvaro Bautista op een inmiddels weer bijna volledig opgedroogde baan zijn tweede pole position van het seizoen gerealiseerd, met naast hem Jonathan Rea en Alex Lowes op de eerste rij, maar een hevige regenbui vlak voor en tijdens de eerste Supersport race had het circuit weer onder water gezet.

Nog voor het het opstellen op de grid was het echter al weer droog, waardoor met voor de rest van de dag geen regen voorspeld race 1 op een eerste flag-to-flag race van het seizoen leek uit te gaan draaien. Voor de start was de baan nog veel te nat om zelfs met intermediates de baan op te gaan, laat staan slicks, maar volgens expert Troy Bayliss zou na pak 'm beet 8 tot 9 ronden een droge lijn gaan ontstaan, zo snel als de baan hier opdroogt.

Op de nog kletsnatte baan nam Alvaro Bautista bij de start meteen de leiding in de race, voor Toprak Razgatlioglu die vanaf de vierde plaats op de grid meteen beide Kawasaki fabriekscoureurs voorbij wist te gaan, met Rea op de derde plaats en Alex Lowes zelfs teruggevallen naar de vijfde plaats achter Andrea Locatelli, maar in bocht 4 de vierde plaats weer wist terug te nemen.

Bij het ingaan van de tweede ronde ging Rea bij het insturen van bocht 1 Razgatlioglu voorbij, maar ging daarna wijd en kwam zelfs een klein stukje asfalt tekort, maar wist de ZX-10RR in offroad-stijl weer meteen op de cerbstones te brengen, waardoor hij enkel de tweede plaats weer aan Toprak verloor.

Twee ronden lang hield Bautista de leiding in de race, maar was daarna niet opgewassen tegen een opstormende Jonathan Rea, die vanaf de derde plaats in de race de leiding nam, maar eveneens niet in staat bleek te zijn om een gaatje te slaan. Bautista leek het tempo niet te kunnen volgen en viel terug naar de vierde plaats, waar Toprak en Alex Lowes weer naar het achterwiel van Rea wisten te rijden.

In de vijfde ronde nam Toprak zelfs de leiding in de race en voerde het veld twee ronden aan, waarna hij degene was die onder druk werd gezet. Na eerst zijn teamgenoot voorbij te zijn gegaan nam Alex Lowes in de zevende ronde de leiding in de race, voor Rea en Raz.

In tegenstelling tot de eerdere leiders in de race wist Alex Lowes wél een klein gaatje te slaan, maar op de snel opdrogende baan was inmiddels een droge lijn aan het ontstaan, waardoor Jonathan Rea aan het eind van de 10e ronde als eerste van de kopgroep de pits indook om te wisselen voor slicks.

De inmiddels naar de vierde plaats terugverwezen Toprak Razgatlioglu dook eveneens de pits in en de twee arriveerden nagenoeg gelijktijdig bij hun pitbox, maar ondanks dat uit veiligheidsoverweging een minimale pitstoptijd van 1'30 is vastgelegd (van inrijden pitstraat tot uitrijden pitstraat) verloor Toprak ten opzichte van Rea aanzienlijk veel tijd.

De pitstop van Rea gaf Bautista weer de tweede plaats in de race terug, op bijna twee seconden van Lowes, maar een ronde later dook ook hij de pits in om op slicks over te stappen. Vanwege miscommunicatie "Ik zag niets op mijn pitbord voor wat betreft een pitstop" bleef Alex Lowes echter nog een ronde langer op de baan, met nu Redding op bijna een halve minuut op de tweede plaats en Kyle Smith en Oliver König de enige twee overgebleven coureurs op regenbanden.

Redding en Smith waagden de gok en bleven op de baan, maar verloren meer dan 8 seconden per ronde op het aanstormde veld op slicks, aangevoerd door Jonathan Rea die dankzij zijn snelle pitstop een comfortabele voorsprong van 6 seconden op Toprak Razgatlioglu had opgebouwd.

Aan het eind van de veertiende ronde maakte ook Scott Redding zijn pitstop, wat Kyle Smith in slechts zijn tweede race in het WK Superbike voor Pedercini Kawasaki de leiding in de race gaf, hoewel niet voor lang. Rea was inmiddels opgeklommen naar de tweede plaats op slechts 3 seconden van de voormalig Supersport coureur, reed in de eerste sector dat gat meteen dicht en nam met een fraaie inhaalactie buitenom in de hairpin bocht 4 de leiding in de race.

Een ronde later nam Toprak Razgatlioglu de tweede plaats in de race van Kyle Smith, die als enige de race op regenbanden zou uitrijden en daardoor op een zeer verdienstelijke 12 plaats zou finishen, maar het gat van Toprak op Rea was veel te groot om in de resterende 6 ronden nog goed te maken.

De aan de kop van het veld het langst doorgereden Alex Lowes was door zijn late stop teruggevallen naar de zesde plaats achter Andrea Locatelli, maar wist de voormalige WK Supersport wereldkampioen weer snel te passeren en liep daarna zienderogen in op Alvaro Bautista, die in deze mixed conditions duidelijk niet het maximale uit zijn Panigale V4 R kon halen en door zowel Lowes als Locatelli naar de vijfde plaats zou worden teruggezet.

Aan de kop van het veld kon Rea de zege niet meer ontgaan, waardoor na 24 races droog te hebben gestaan na 181 dagen de droogte eindelijk ten einde kwam en Jonathan Rea zijn 6e overwinning van het seizoen bijschreef, zijn 118e in totaal en zijn 103e voor Kawasaki. Op zes seconden van Rea finishte Toprak Razgatlioglu op de tweede plaats, terwijl Alex Lowes op 15 seconden van Rea zijn tweede podium van het seizoen bijschreef.

Op 3 seconden van het podium finishte Andrea Locatelli op de vierde plaats, zijn vierde plaats in de afgelopen vier races. Alvaro Bautista werd een seconde later op de vijfde plaats afgevlagd, maar die vijfde plaats was voor Ducati en het team voldoende om ook de constructeurstitel en de teamtitel in de wacht te slepen. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Ducati de Triple Crown in het WK Superbike heeft bereikt en ook voor het eerst in de geschiedenis dat Ducati dat in zowel het WK Superbike als de MotoGP heeft gerealiseerd.