Zoeken

WorldSBK Phillip Island: Bautista wint race 2 na rode vlag

20 november 2022
Het had een zinderend spannende finale van het seizoen moeten zijn, maar als gevolg van een crash van Eugene Laverty werd de tweede race met nog 5 ronden te gaan afgevlagd, wat Alvaro Bautista de overwinning gaf, de regerend wereldkampioen lag 3 tiende seconde voor op Jonathan Rea. Op drie seconden van Rea maakte Alex Lowes het podium compleet.

 

De allerlaatste race van het 2022 seizoen leek in de beginfase als een van de spannendste races van het seizoen de boeken in te gaan. Dankzij zijn overwinning in de sprintrace ging Bautista vanaf de pole position van start, met naast zich Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea, en nam bij de start meteen de leiding in de race, maar werd in de Miller bocht 4 al door Rea voorbij gegaan.

De actie van Rea gaf de vanaf de tweede rij zeer goed gestarte Scott Redding de ruimte om Bautista voorbij te gaan, waar Toprak Razgatlioglu na een dramatische start was teruggevallen naar de vijfde plaats, achter teamgenoot Andrea Locatelli. 

Drie ronden lang bleef Redding in het achterwiel van Rea, maar was daarna niet in staat om aan te pikken toen Rea het tempo ging opvoeren en voelde inmiddels de hete adem van de sterk naar voren rijdende Alex Lowes in zijn nek, met Bautista en Razgatlioglu daar weer vlak achter. 

Bij het ingaan van de vijfde ronde neemt Bautista op het rechte stuk de tweede plaats van Lowes weer terug en zit in bocht 1 in het achterwiel van Redding, die in bocht 2 wijd gaat en alle ruimte aan Bautista laat om binnendoor voorbij te gaan, waarna hij in de Miller hairpin door Razgatlioglu en Lowes, die in bocht 3 even van het gas had moeten gaan, voorbij wordt gegaan.

Rea had op dat moment al ruim een halve seconde voorsprong opgebouwd, maar Bautista rijdt nog voor het eind van die vijfde ronde dat gat helemaal dicht en lijkt Rea voorbij start/finish op vermogen al weer voorbij te kunnen gaan en de leiding te nemen in de race. 

Rea weet zijn positie echter goed te verdedigen en neemt bij het insturen van bocht 1 de leiding weer terug, maar is een ronde later niet in staat de aanval van Bautista te pareren als hij op het rechte stuk opnieuw door een beduidend snellere Panigale V4 R wordt gepasseerd. 

Bautista lijkt zelfs een klein gaatje te kunnen slaan, maar Rea herpakt zich snel en rijdt weer naar het achterwiel van Bautista toe, op de voet gevolgd door Razgatlioglu, terwijl Lowes het tempo van het trio aan de kop van het veld lijkt te moeten lossen.

Twaalf ronden lang houdt Toprak Rea in het vizier, maar heeft daarna het beste van zijn banden gevergd en valt zienderogen terug, waar Rea juist de meeste grip van allemaal lijkt te hebben, maar nét niet genoeg snelheid heeft om Bautista aan te kunnen vallen. 

Rondenlang zit Rea vanaf bocht 4 gekluisterd aan het achterwiel van Bautista, die echter geen enkele fout maakt en Rea geen enkele kans geeft een aanval te kunnen doen, om vervolgens op het rechte stuk weer 3 tiende seconde op Rea te pakken.

Toch lijkt het echter een kwestie van tijd totdat Rea in staat zal zijn om Bautista wél voorbij te gaan, tot met nog 5 ronden te gaan de wedstrijd met de rode vlag wordt stilgelegd vanwege een ernstige crash van Eugene Laverty in bocht 1, waar ook Xavi Fores bij is betrokken en de voormalig vice-wereldkampioen met de ambulance naar het medisch centrum moet worden afgevoerd.

Met al driekwart van de raceafstand verreden geeft die rode vlag de winst in de race naar Alvaro Bautista, met Jonathan Rea op de tweede plaats, terwijl de derde en laatste podiumplaats naar Alex Lowes gaat, die vijftiende ronde de sterk teruggevallen Razgatlioglu voorbij was gegaan.  

WK Superbike Phillip Island, uitslag race 2:

Rijder Team Uitslag
1 Alvaro Bautista ESP ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R 17 ronden
2 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR +0.324
3 Alex Lowes GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR +3.544
4 Toprak Razgatlioglu TUR Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK Yamaha YZF-R1 +3.904
5 Andrea Locatelli ITA Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK Yamaha YZF-R1 +10.957
6 Scott Redding GBR BMW Motorrad WorldSBK Team BMW M 1000 RR +16.144
7 Michael Ruben Rinaldi ITA ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R +19.797
8 Phillipp Öttl GER Team GOELEVEN Ducati Panigale V4R +19.995
9 Tetsuta Nagashima JAP Team HRC Honda CBR1000RR +25.118
10 Loris Baz FRA Bonovo Action BMW BMW M 1000 RR +26.958
11 Axel Bassani ITA Motocorsa Racing Ducati Panigale V4R +27.269
12 Michael van der Mark NED BMW Motorrad WorldSBK Team BMW M 1000 RR +27.975
13 Lucas Mahias FRA Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR +36.791
14 Oliver König CZE Orelac Racing VendNatura Kawasaki ZX-10RR +45.858
15 Leandro Mercado ARG MIE Racing Honda Team Honda CBR1000RR +48.110
16 Kohta Nozane JAP GRT Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +48.390
17 Hafizh Syahrin MAS MIE Racing Honda Team Honda CBR1000RR +48.418
18 Kyle Smith GBR TPR Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR +1'08.873
DNF
Eugene Laverty GBR Bonovo Action BMW BMW M 1000 RR 17 ronden
Xavi Fores SPA Barni Spark Racing Team Ducati Panigale V4R 17 ronden
Xavi Vierge ESP Team HRC Honda CBR1000RR 13 ronden
Garrett Gerloff USA GRT Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 0 ronden

 

Eindstand:

Rijder Team Punten
1 Alvaro Bautista ESP ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R 601
2 Toprak Razgatlioglu TUR Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK Yamaha YZF-R1 529
3 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR 502
4 Michael Ruben Rinaldi ITA ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R 293
5 Andrea Locatelli ITA Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK Yamaha YZF-R1 274