Zoeken

Ducati tekent protest aan tegen Rea: hij deed het met opzet

12 september 2022
Ducati heeft bij de FIM in Genève protest ingediend tegen Jonathan Rea. Het Team Aruba.it Ducati is ervan overtuigd dat Jonathan Rea in race 2 met opzet Alvaro Bautista van de baan heeft geramd en neemt geen genoegen met de Long Lap Penalty die de 6-voudig wereldkampioen voor het incident kreeg opgelegd.

De crash tussen Jonathan Rea en Alvaro Bautista was hét onderwerp van gesprek na afloop van de tweede race van het WK Superbike op Magny Cours. In een poging Bautista in bocht 13 binnendoor voorbij te gaan hadden Rea en Bautista elkaar geraakt, waardoor Bautista onderuit was gegaan. 

"Een actie die een kampioen niet waardig is, hij is geen kampioen want kampioenen doen dit niet", zei een woedende Bautista. "Hij heeft mij met opzet van de baan geramd en had hiervoor de zwarte vlag moeten krijgen, niet een Long Lap Penalty waardoor hij alsnog punten heeft kunnen scoren, terwijl ik met lege handen sta." 

"Ik vind het erg vervelend voor Bautista dat hij onderuit is gegaan en heb hem daarvoor ook mijn excuses aangeboden, het vanuit mijn perspectief uitgelegd en zijn kant van het verhaal aangehoord", zei Rea na afloop. "Het was mijn intentie om Bautista daar binnendoor voorbij te gaan, ik zat al op de limiet en toen raakten we elkaar. Dat soort dingen gebeuren met racen."

Rea verwijst ook naar het incident tussen Bautista en Toprak Razgatlioglu in de Superpole sprintrace, waar Bautista met de winglet van zijn Panigale V4 R de achterband van Toprak's R1 raakte en deze - plus een deel van de kuip - volledig afbrak. "Het scheelt maar een paar millimeter of was de voorrem geweest, dan was hij ook onderuit gegaan. We racen op continue op de limiet en dus is een foutje snel gemaakt", aldus Rea.

"Ik begreep ook niet waarom ik die Long Lap Penalty kreeg, maar ben de straf ondergaan en voor mij is het nu klaar." Het FIM WorldSBK Stewards Panel beoordeelde het incident tussen Rea en Bautista als een race incident en gaf de Noord-Ier daarvoor een Long Lap Penalty. 

Niet genoeg, vindt Ducati nu. "We denken dat de actie van Jonathan Rea een bewuste is geweest", zegt Ducati manager Marco Zambenedetti. Dat een topman van Ducati naar de voorgrond treed is al uitzonderlijk te noemen, maar dit soort boude uitspraken is echt ongekend.

"Dat was geen goed voorbeeld en past niet in de geest van het kampioenschap", zegt Zambenedetti. "We moeten de jonge rijders de heldere boodschap overbrengen dat ze fair moeten racen en minder agressief. Wat was onnodig. Misschien staat de straf die de Stewards oplegden niet in verhouding met het incident. De coureur kreeg punten in het kampioenschap, waar onze rijder met een zeer gevaarlijke manoeuvre uit de race werd gedrukt. Dat is iets dat ik niet van een 6-voudig wereldkampioen verwacht."

De Ducati manager laat het niet na om ook Kawasaki een flinke sneer uit de pan te geven. "Het zou beter zijn, wanneer zij (Kawasaki) intern aan de bak gaan om hun rijder een beter pakket te bieden, zodat die het niet nodig heeft om dit soort manoeuvres uit te halen."

Binnen de daarvoor beschikbare termijn heeft Ducati nu bij de tuchtcommissie van de FIM in Genève protest aangetekend. Het team is van mening dat het een bewuste actie van Rea is geweest en dat de straf die hij hiervoor in de race heeft gekregen niet toereikend is. 

Binnen de paddock zijn de meningen verdeeld. Bautista krijgt onder andere steun van zijn teamgenoot Ruben Rinaldi, daar staat tegenover dat Alex Lowes de visie van Rea ondersteunt. Rea krijgt echter ook steun uit een opmerkelijke hoek, ook Toprak Razgatlioglu is van mening dat hier sprake is van een race incident. 

"In de sprintrace heb ik exact hetzelfde gedaan", zei Razgatlioglu. "En weet je waarom? Omdat de acceleratie van de Ducati zo onvoorstelbaar is. Je bent niet in staat om ergens anders in te halen, alleen in bocht 13 maak je een kans. Misschien dat Johnny een kleine fout heeft gemaakt, dat weet ik niet, maar ik weet wel dat hij dit niet heeft gewild, dat Bautista zou crashen, hij wilde alleen langszij komen. Johnny moest het proberen."

"Ik kan niet meer zeggen, dan dat het geen opzet was", hield Rea de media voor. "Ik ben geen onverantwoorde coureur. Iedereen mag zijn mening hebben, maar ze moeten het ook vanuit mijn kant bekijken. Het is triest dat ze dat zo ervaren. Misschien omdat de emoties hoog opspelen of omdat ze in de verdediging zijn. Maar dit is racen."

Rea reageert ook op de harde woorden van de Ducati manager. "Het is zeer onaangenaam en respectloos om te zeggen dat ik het expres deed. Ik denk niet dat het erg slim is van iemand in een hoge positie om te zeggen dat het opzettelijk was. De wedstrijdleider had een zwaardere straf kunnen opleggen: dubbele Long Lap, driedubbele Long Lap, zwarte vlag, drive-through penalty. Maar het was een race-ongeluk."

"Ik accepteer hun (Ducati) standpunt, maar het is hun standpunt, niet dat van mij. Meer hoef ik niet te zeggen om iemand van mijn onschuld te overtuigen, ik kan niet ongedaan maken wat er is gebeurd. Ik moet hard rijden voor mijn positie, er was een race incident, dat soort dingen gebeuren. Ik heb mijn straf gekregen, meer valt er niet over te zeggen."