Zoeken

Michael Dunlop switcht 2023 Isle of Man TT naar Honda

2 maart 2023
Michael Dunlop en Hawk Racing hebben hun samenwerking voor de 2023 Isle of Man TT voortgezet. Het Hawk Racing Team is echter van Suzuki naar Honda overgestapt, waardoor voor het eerst in 10 jaar Dunlop op de Fireblade in actie te zien zal zijn.

Het was 2013 dat Michael Dunlop deel uitmaakte van het Honda TT Legends fabrieksteam als teamgenoot van legende John McGuinness. Dunlop schreef dat jaar de Superbike TT op naam en finishte het hoogtepunt van de week, de afsluitende Senior TT op de tweede plaats achter McPils. 

Dat was het laatste jaar dat Michael Dunlop de Superbike TT en Senior TT voor Honda reed, sindsdien heeft hij alleen met BMW en Suzuki machines aan de start gestaan. Afgelopen jaar reed Dunlop echter al wel de Superstock TT op de Fireblade, in zijn eigen MD Racing team. 

De switch van Suzuki naar Honda is het directe gevolg van het feit dat het Hawk Racing Team, dat ook in het Brits Superbike kampioenschap actief is, in het BSB van Suzuki op Honda is overgestapt. En dat is weer het gevolg van het feit dat Suzuki zich uit de motorsport heeft teruggetrokken. De afgelopen 6 jaar had Hawk Racing met Suzuki geracet. 

De samenwerking tussen Michael Dunlop en Hawk Racing gaat terug naar 2014, toen hij op de BMW S 1000 RR zowel de Superbike TT als de Senior TT op naam schreef, wat BMW de eerste overwinning in 75 jaar op de roemruchte Mountain Course gaf. Het jaar daarop hielp het team Dunlop uit de brand, toen hij halverwege practice week brak met het Milwaukee Yamaha Team waarnaar hij was overgestapt. 

De combinatie Dunlop/Hawk schreef in 2016 opnieuw geschiedenis met de Superbike-Senior dubbel, bovendien was Dunlop toen de allereerste coureur in de geschiedenis die het 37,73 mijl lange circuit in minder dan 17 minuten had volbracht en het ronderecord uiteindelijk op 133.962 mph wist te zetten op de Hawk Racing BMW S 1000 RR.

In 2017 maakte het team de overstap naar Suzuki en ondanks dat de GSX-R1000R dat jaar een compleet nieuwe machine was wist Dunlop tegen alle verwachtingen in de Senior TT op naam te schrijven. 

Daarna scheidden de wegen van Dunlop en Hawk Racing, om afgelopen jaar weer te worden herenigd nadat Dunlops deal om voor PBM Ducati te rijden enkele weken voor de TT klapte. Ondanks zich amper te hebben voorbereid finishte Dunlop de Superbike TT op het podium.

Michael Dunlop:
“Het is goed om mijn plannen dit jaar ruim op tijd op orde te hebben. Je hoeft alleen maar naar de andere jongens te kijken om te zien hoe belangrijk het is om met een team te werken dat je kent en om op de hoogte te zijn voordat je zelfs maar naar de TT gaat. Het tempo ligt nu zo hoog dat je vanaf het begin maximaal moet kunnen presteren.

Eigenlijk waren de voorbereidingen voor vorig jaar niet wat ze hadden moeten zijn. Steve en de jongens kwamen op het laatste moment binnen om me uit de brand te helpen, maar we hebben toch een goed resultaat behaald. Voor die tijd (in 2019) worstelde ik nog steeds behoorlijk met (een pols) blessure, dus dit jaar zal de eerste keer in lange tijd zijn dat ik zowel volledig fit ben als op een machine zit waar ik klaar voor ben. Het is goed, ik heb er zin in en ik denk dat we een goede show kunnen neerzetten." 


Steve Hicken, Hawk Racing Team:
“We hebben door de jaren heen veel succes gehad met Michael, waaronder het podium dat we vorig jaar behaalden, ondanks de uitdaging die we hadden om hem op het allerlaatste moment een motor klaar te krijgen. Gelukkig hebben we dit jaar wat meer tijd om ons voor te bereiden en het zal goed zijn om deze keer daadwerkelijk te gaan testen.

De Honda is nieuw voor ons en nieuw voor Michael, maar we geloven allebei dat het de beste motor is om op dit moment op te rijden. Het is ook niet de eerste keer dat we met hem werken aan een nieuwe motor, en als we door kunnen gaan die vorige vorm in deze omstandigheden, dan zitten we op een goede plek."


Zowel Dunlop, van wie wordt verwacht dat hij met zijn eigen MD Racing Honda in de Superstock Races zal rijden, als de familie Hicken hopen dat de overstap naar de Honda Fireblade hen weer op de bovenste trede van een 'big bike' TT-podium zal brengen en dat ze samen hun zesde titel kunnen claimen.