Zoeken

John McGuinness blijft bij Honda voor Isle of Man TT

18 januari 2023
John McGuinness weet van geen ophouden. In het jaar dat hij Abraham zag maakte hij zijn 100e start in de Isle of Man TT, en ook dit jaar is de Morecambe Missele weer van de partij. McPils rijdt opnieuw voor Honda Racing UK, met Manxman Nathan Harrison als nieuwe teamgenoot.

Het was een van de vele legendarische uitspraken die John McGuinness in 2017 maakte tijdens ons gezamenlijke rondje over de roemruchte Mountain Course. Vooruit, een poging daartoe namen. Het was nat, koud en had ook nog eens gesneeuwd waardoor de Mountain-sectie was afgesloten, maar de gesprekken die we hadden waren er niet minder om. 

We stelden nog voor om vanwege het slechte weer over te schakelen op plan B en het rondje in een auto te doen, maar John stond erop dat we vast zouden houden aan plan A. Dat alleen al liet zien dat John een echte motorrijder in hart en nieren is. 

Gevraagd of hij al over stoppen nadacht zei hij toen met een diepe zucht: "weet je, ik zou willen dat er in het reglement een maximum leeftijd zou staan, dat zou het voor mij een stuk gemakkelijker maken. Eenmaal die leeftijd bereikt zou het dan klaar zijn, en zou ik er dus niet over na hoeven te denken. Nu moet ik die beslissing nemen, en schuif die vraag voor me uit. Voorlopig heb ik nog geen zin om te stoppen."

Groot geworden met Honda (van de 23 TT overwinningen haalde hij er 16 met Honda) tekende McGuinness in 2020 voor Kawasaki, vlak voordat de coronapandemie uitbrak en de wereld twee jaar lang in z'n greep hield. Na geen enkele race met Kawasaki te hebben gereden keerde McPils het afgelopen jaar weer naar Honda terug en maakte het afgelopen jaar zijn 100e start in de Isle of Man TT.

John McGuinness:
Vorig jaar weer op een Fireblade rijden tijdens de TT was iets speciaals, dus het voelde alleen maar goed om nog een jaar door te gaan. Ik had me niet méér thuis kunnen voelen bij het Honda team, dus ik moet Harv en Neil enorm bedanken. Het vieren van 100e TT begint met het team en rijden met die eenmalige kleurstelling en alle geschiedenis die we hebben was echt iets anders. We zijn er vorig jaar ook in geslaagd om de top 5 te halen op de superbike, wat geweldig was, maar ik heb honger naar meer. Ik wil nu gewoon aan de slag en weer gaan racen!

Als teamgenoot van John McGuinness is Honda Racing UK met Nathan Harrison in zee gegaan, die trouwens geen familie is van Senior TT-winnaar Dean Harrison. Nathan reed het afgelopen jaar zijn eerste Senior TT op de Honda Fireblade en finishte op de 10e plaats, met een snelste rondetijd van 128.087 mph. In de Manx Grand Prix heeft hij al op het podium gestaan en races gewonnen.